Afvalkalender

Afval ophaaldata per gemeente

Wil je weten wanneer het afval wordt opgehaald? Of wil je weten wanneer je de container aan de weg moet zetten? In ons handige overzicht van de afvalkalender per gemeente kun je eenvoudig de afval ophaal data van jouw gemeente vinden.

Afvalkalender 2023

Klik op de eerste letter om naar de letter van jouw gemeente te gaan en bekijk de afvalkalender.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

A

 

 

B

 

 

C

 

Capelle aan den IJssel
Castricum
Coevorden
Cranendonck
Cuijk
Culemborg

D

 

 

E

 

 

G

 

 

H

 

 

I

 

 

K

 

Kaag en Braassem
Kampen
Kapelle
Katwijk
Kerkrade
Koggenland
Krimpen aan den IJssel
Krimpenerwaard

L

 

 

 

M

 

 

N

 

 

O

 

 

 

P

 

 

R

 

 

 

 

S

 

 

T

 

 

U

 

 

V

 

 

W

 

 
 
 
 
 
 
 

 

 

Z

 


Afvalkalender per gemeente verschillend

De afvalkalender wordt ieder jaar door de gemeente of het afvalverwerkingsbedrijf opgesteld. Op welke dag jouw container geleegd wordt verschilt per adres. Het afval bedrijf maakt wekelijkse rondes langs alle wijken in de gemeente om op zo efficiënt mogelijke manier het huisvuil op te halen.

Soorten containers

Omdat afval steeds verder gerecycled wordt komen er ook steeds meer containers. Steeds meer afval soorten krijgen een eigen container om zo het afval scheiden efficiënter te maken. Van het afval kunnen dan weer nieuwe grondstoffen worden gemaakt. Om het afval scheiden te promoten krijg jij ook steeds meer containers thuis, of op een milieuplein bij jou in de buurt. Op deze manier worden onder andere glasafval, PMD-afval, GFT-afval en papierafval zoveel mogelijk gescheiden ingezameld.

Containers legen volgens de afvalkalender

Hoe vaak iedere container geleegd wordt is per gemeente verschillend. Ook hoevaak iedere container geleegd wordt verschilt. De containers op milieupleinen worden op vaste momenten geleegd. Is er een gezamenlijke ondergrondse container op een milieuplein vol? Dan kun je hier bij jouw gemeente of afval bedrijf melding van maken en deze wordt dan zo snel mogelijk geleegd. Gaat de klep van de container niet meer open? Of is de container kapot? Ook dan kun je een storingsmelding indienen via de gemeente of het bedrijf dat het afval komt ophalen in jouw gemeente. 

Kosten container legen

Om het scheiden van afval te motiveren zijn er aan het legen van containers vaak kosten verbonden. De prijs van het legen van de container verschilt per gemeente. In sommige gemeentes betaal je per keer dat je de container laat legen. Dit wordt ook wel Diftar genoemd. In andere betaal je een vast bedrag per jaar. Het betalen per leging wordt steeds meer ingevoerd omdat mensen zo bewuster met afval omgaan.

Afvalkalender app

Steeds meer gemeentes maken gebruik van een App met daarop de afvalkalender. Bovendien vind je in de meeste Apps tips over afval, bijvoorbeeld over het scheiden van afval. Ook kun je meestal een push-bericht instellen voor als de container aan de weg moet. Je kunt Apps voor je telefoon of tablet eenvoudig downloaden in de:

  • App Store (IOS apparaten)
  • Google Play Store (Android apparaten)
  • Windows Store (Windows apparaten)

Check op de website van jouw gemeente of zij gebruik maken van een app met de afvalkalender.

Milieustraat/afvalbrengstation

Heb je meer afval dan normaal in te leveren? Of heb je afval wat niet in de de container past of te zwaar is voor de container? Dan kun je dit inleveren bij de milieustraat/afvalbrengstation in jouw gemeente. Hier staan verschillende grote containers waar je per afvalsoort jouw afval in kunt gooien. Weet je niet bij welk afvalsoort het grof vuil hoort? Er zijn medewerkers aanwezig die jou kunnen helpen adviseren en helpen. In het algemeen geldt voor de milieustraten dat het door de weeks rustiger is dan in het weekend. Heb je veel afval maar geen manier om het te vervoeren? De afvalbrengstations of milieustraten verhuren soms ook aanhangers en soms kun je deze zelfs gratis gebruiken. Vraag hiernaar bij jouw milieustraat.

Voorwaarden en kosten milieustraat

Voor de meeste milieustraten geldt dat je legitimatie mee moet nemen. Dit is om aan te kunnen tonen dat jij inwoner bent van de gemeente waar de milieustraat is. Daarnaast moet je vaak, mits je deze hebt gekregen, de afvalpas meenemen. Dit om te registreren hoeveel kg afval jij wegbrengt. Hoeveel kg je per dag/jaar mag wegbrengen verschilt per gemeente. Ook de kosten van het wegbrengen van afval verschillen per gemeente. In de ene gemeente kun je afval gratis wegbrengen, in de andere gemeente moet je hiervoor betalen. Ook is het storten van sommige afvalsoorten niet altijd gratis. Aan bijvoorbeeld asbest afval zijn vaak kosten verbonden. 

Container aanbieden – afvalkalender

Hoe je de container aan de weg moet zetten verschilt per gemeente. Dit heeft te maken met hoe de container opgehaald wordt. Als de container met de hand wordt geleegd dan moet je de container met de handvatten naar de weg toe zetten. Wordt de container met een takelsysteem geleegd dan moet dit juist niet. Raadpleeg de website van jouw gemeente om te kijken hoe je de container moet aanbieden en op welke plek. 

Milieuplein

Woon je in de stad en niet in het buitengebied? Dan is er meestal een milieuplein in de buurt. Het milieuplein kun je vaak vinden in de buurt van goed bereikbare plekken zoals winkelcentra, pleinen en supermarkten. Hier staan vaak glascontainers, textielcontainers en soms containers voor plastic. Deze containers worden steeds vaker ondergronds geplaatst.