Afvalkalender gemeente Achtkarspelen

Afvalkalender gemeente Achtkarspelen bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Achtkarspelen? Op de afvalkalender van gemeente Achtkarspelen vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Achtkarspelen. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Achtkarspelen wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Achtkarspelen de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Achtkarspelen.
Afvalkalender gemeente Achtkarspelen

Afvalkalender Achtkarspelen

Afvalkalender gemeente Achtkarspelen bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Achtkarspelen kunt vinden? De gemeente Achtkarspelen ligt in de provincie Friesland en heeft 27,938 inwoners. De afvalkalender in gemeente Achtkarspelen wordt verzorgd door Omrin. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Achtkarspelen.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Achtkarspelen aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Achtkarspelen (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Achtkarspelen.

Over afval in de gemeente Achtkarspelen

In de gemeente Achtkarspelen wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 27,938 inwoners in de gemeente Achtkarspelen bieden jaarlijks ongeveer 757 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 163 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 56 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Achtkarspelen jaarlijks per persoon 16 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Achtkarspelen. Daarvan biedt iedere persoon 0 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 39 kilo grof huishoudelijk afval en 200 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Achtkarspelen gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Achtkarspelen

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Achtkarspelen bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Achtkarspelen vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Achtkarspelen

In de gemeente Achtkarspelen betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Achtkarspelen betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Achtkarspelen is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €257.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €367.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Achtkarspelen: €332.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Achtkarspelen wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Achtkarspelen.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Achtkarspelen.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Achtkarspelen

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Achtkarspelen.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 163
Papier 56
Glas 16
PMD 0
Grof huishoudelijk Restafval 39
Fijn huishoudelijk Restafval 200

Afvalwijzer gemeente Achtkarspelen

Afvalwijzer Achtkarspelen bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Achtkarspelen jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 757 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 27,938 inwoners van de gemeente Achtkarspelen, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Achtkarspelen

Achtkarspelen is een niet-diftar gemeente. Waarom is het gescheiden inzamelen van afval zo belangrijk? Het scheiden van afval binnen de gemeenten wordt steeds belangrijker. Dit draagt bij aan een duurzame en circulaire economie. Op deze manier worden de zogenaamde eindige grondstoffen niet verder uitgeput en kan de natuur op een goede manier herstellen. Het recyclen van afval draagt hieraan bij. Omdat veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled is het belangrijk om deze afvalsoorten gescheiden in te zamelen. Dit kan door verschillende afvalscheiders. Denk hierbij bijvorbeeld aan plastic, glas, karton en papier en GFT-afval. Op veel plaatsen kun je (gratis) bovengenoemde afval soorten afstorten. Op het makkelijk te maken kun je voor een prullenbak kiezen met meerdere vakken. Deze prullenbakken met meerdere vakken maken het voor jou eenvoudig om afval gescheiden in te zamelen. Wil jij ook jouw afval beter scheiden?

Milieustraat gemeente Achtkarspelen

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Achtkarspelen brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Achtkarspelen op onderstaand adres:
  • Milieustraat Buitenpost, Lutkepost 18a, 9285 XD Buitenpost

Volle kliko en extra laten legen?

Wil je jouw kliko een extra keer laten legen? Iedereen heeft weleens meer afval dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld rondom de feestdagen of wanneer je lekker in de tuin bent bezig geweest. Om te voorkomen dat jouw kliko te vol raakt kun je ervoor kiezen om deze een extra keer te laten legen. Het legen van de kliko’s wordt uitgevoerd door de gemeente of door een afvalverwerker waar jouw gemeente mee samenwerkt. Binnen de gemeenten zijn er verschillende mogelijkheden om het extra te laten legen. Je kunt telefonisch contact opnemen of een online afspraak maken voor een extra ophaaldienst. Daarnaast kun je eenvoudig het afval zelf storten op de milieustraat bij jou in de buurt. Voor actuele openingstijden en tarieven kun je de website van jouw afvalverwerker raadplegen. 

Papieren afvalkalender gemeente Achtkarspelen

Ben jij opzoek naar de papieren afvalkalender van jouw gemeente? Het uitbrengen van een papieren afvalkalender is al jarenlang niet meer de standaard. Voor veel mensen is dit een groot gemis. De papieren afvalkalender heeft namelijk veel voordelen. Zo is het eenvoudig te raadplegen en gemakkelijk in gebruik. Ook heeft niet iedereen toegang tot internet of een smartphone. Het geeft een goed overzicht op welke dagen het afval wordt opgehaald. Daarnaast staat er ook informatie beschreven over de afwijkende ophaaldagen en informatie over de milieustraat bij jou in de buurt. Ben jij benieuwd of jouw gemeente een papieren afvalkalender beschikbaar heeft? Neem dan contact op met jouw gemeente of afvalverwerker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Achtkarspelen printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van Omrin.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Achtkarspelen printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Achtkarspelen

Onder grofvuil verstaan we al het afval wat te groot is voor de kliko’s en minicontainers. Ook het afval wat niet past in de ondergrondse containers valt onder grofvuil. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bankstellen, kapotte apparaten, bouwafval en tuinafval. Om het milieu te sparen is het belangrijk voor een goede afvoer van dit afval. In veel gemeenten worden grofvuil verzameldiensten aangeboden. Zo wordt er op een aantal dagen per jaar grofvuil opgehaald. Vaak staan deze dagen vermeld op de afvalkalender van de gemeente waarin jij woont. Ook kun je in sommige gemeenten een (online) afspraak maken om het afval op te halen, dit is vaak gratis voor inwoners. Ook kun je het grofvuil wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente. Welk afval jij (gratis) kunt afstorten kun je vinden op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf.

Afwijkende afvalkalender Achtkarspelen

Rondom feestdagen hebben gemeenten vaak afwijkende afvalophaaldagen. Met dagen zoals kerst, pasen of koningsdag kan de afvalkalender van jouw gemeente afwijken. Op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf kun je vinden hoe de afvalkalender wijzigt rondom feestdagen.

Oud papier in Achtkarspelen

Wanneer wordt het papier opgehaald en waar kun je oud papier laten? Veel gemeenten maken gebruik van speciale papierbakken. Deze bakken voor oud papier vind je vaak in de buurt van winkelcentra, scholen en op pleinen. In sommige gemeenten wordt er aan het begin van het kalenderjaar een afvalkalender uitgegeven. Hierin staat aangegeven op welke dagen per jaar jij het oud papier aan de weg kunt zetten. Zorg er wel voor dat het een stevig gebonden pakketje is zodat het papier niet rondslingerd. Met het scheiden van oud papier draag jij bij aan een duurzame circulaire economie. Van het oud papier worden nieuwe producten gemaakt. Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw gemeente? Bekijk de website van jouw gemeente om te zien waar jij jouw oud papier kunt laten.

Afvalbeleid in de provincie Friesland

De provincie Friesland heeft verschillende systemen en maatregelen genomen om haar inwoners te informeren over het verwerken van afval. Een van de belangrijkste is de afvalkalender. Deze kalender geeft inzicht in welke afvalsoorten op welke dagen worden opgehaald en geeft informatie over de regels voor afvalinzameling. Daarnaast wordt er veel samen gewerkt binnen de gemeente met lokale winkelcentra en andere afvalophaal plaatsen. Op deze locaties kun je vaak gemakkelijk jouw afval scheiden. Denk hierbij aan rest-afval, plastic, karton/ oud papier, glas en textiel. Daarnaast zijn er diverse campagnes vanuit de gemeente waarbij inwoners worden geïnformeerd over het belang van recycling en afvalvermindering. Wil je weten hoe jij hieraan bij kan dragen? Lees dan verder. 

Afvalkalender Achtkarspelen in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Achtkarspelen:
  • In de gemeente Achtkarspelen wordt de afvalkalender verzorgd door Omrin.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 757 kilo huisvuil ingezameld door de 27,938 inwoners in Achtkarspelen.
  • In de gemeente Achtkarspelen wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Achtkarspelen zijn €332,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Achtkarspelen gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Achtkarspelen?

De afvalkalender van de gemeente Achtkarspelen vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Achtkarspelen?

Als je container in de gemeente Achtkarspelen niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Achtkarspelen of met de afvalverwerker: Omrin

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Achtkarspelen kun je dan contact opnemen met de gemeente Achtkarspelen. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (Omrin) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Achtkarspelen?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Achtkarspelen een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Achtkarspelen als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Achtkarspelen?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Achtkarspelen: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Achtkarspelen. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *