Afvalkalender gemeente Alkmaar

Afvalkalender gemeente Alkmaar bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Alkmaar? Op de afvalkalender van gemeente Alkmaar vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Alkmaar. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Alkmaar wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Alkmaar de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Alkmaar.
Afvalkalender gemeente Alkmaar

Afvalkalender Alkmaar

Afvalkalender gemeente Alkmaar bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Alkmaar kunt vinden? De gemeente Alkmaar ligt in de provincie Noord-Holland en heeft 110,785 inwoners. De afvalkalender in gemeente Alkmaar wordt verzorgd door HVC. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Alkmaar.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Alkmaar aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Alkmaar (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Alkmaar.

Over afval in de gemeente Alkmaar

In de gemeente Alkmaar wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 110,785 inwoners in de gemeente Alkmaar bieden jaarlijks ongeveer 479 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 79 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 46 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Alkmaar jaarlijks per persoon 24 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Alkmaar. Daarvan biedt iedere persoon 27 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 34 kilo grof huishoudelijk afval en 180 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Alkmaar gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Alkmaar

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Alkmaar bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Alkmaar vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Alkmaar

In de gemeente Alkmaar betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Alkmaar betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Alkmaar is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €198.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €321.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Alkmaar: €269.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Alkmaar wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Alkmaar.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Alkmaar.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Alkmaar

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Alkmaar.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 79
Papier 46
Glas 24
PMD 27
Grof huishoudelijk Restafval 34
Fijn huishoudelijk Restafval 180

Afvalwijzer gemeente Alkmaar

Afvalwijzer Alkmaar bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Alkmaar jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 479 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 110,785 inwoners van de gemeente Alkmaar, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Alkmaar

Alkmaar is een niet-diftar gemeente. Waarom is het gescheiden inzamelen van afval zo belangrijk? Het scheiden van afval binnen de gemeenten wordt steeds belangrijker. Dit draagt bij aan een duurzame en circulaire economie. Op deze manier worden de zogenaamde eindige grondstoffen niet verder uitgeput en kan de natuur op een goede manier herstellen. Het recyclen van afval draagt hieraan bij. Omdat veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled is het belangrijk om deze afvalsoorten gescheiden in te zamelen. Dit kan door verschillende afvalscheiders. Denk hierbij bijvorbeeld aan plastic, glas, karton en papier en GFT-afval. Op veel plaatsen kun je (gratis) bovengenoemde afval soorten afstorten. Op het makkelijk te maken kun je voor een prullenbak kiezen met meerdere vakken. Deze prullenbakken met meerdere vakken maken het voor jou eenvoudig om afval gescheiden in te zamelen. Wil jij ook jouw afval beter scheiden?

Milieustraat gemeente Alkmaar

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Alkmaar brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Alkmaar op onderstaand adres:
  • RCA – Reststoffen Centrale Alkmaar – Afval en Containers, Koelmalaan 55, 1812 PR Alkmaar

Niet geleegd, extra container of container vol?

Heb je extra afval of is jouw container snel vol geraakt? Dan kun je er in veel gemeenten voor kiezen om je container extra te laten legen (tegen betaling). Je kunt hiervoor contact opnemen met jouw afvalverwerkingsbedrijf of met de gemeente. Ook als je container niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente of afvalverwerker. Bovendien kun je contact opnemen met de afvalverwerker wanneer jouw kliko kapot is. Dan wordt jouw kliko gemaakt. Let wel op: hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Daarom kun je er ook voor kiezen om je container zelf te repareren. Onderdelen hiervoor zijn vaak wel op het internet te bestellen. Tenslotte kun je ook contact opnemen met de gemeente of het afvalinzamelingsbedrijf wanneer je gebruikt maakt van een ondergrondse container en deze vol zit. Je mag afval nooit naast de container zetten. Hier je namelijk een bekeuring voor krijgen.

Papieren afvalkalender gemeente Alkmaar

Ben jij opzoek naar de papieren afvalkalender van jouw gemeente? Het uitbrengen van een papieren afvalkalender is al jarenlang niet meer de standaard. Voor veel mensen is dit een groot gemis. De papieren afvalkalender heeft namelijk veel voordelen. Zo is het eenvoudig te raadplegen en gemakkelijk in gebruik. Ook heeft niet iedereen toegang tot internet of een smartphone. Het geeft een goed overzicht op welke dagen het afval wordt opgehaald. Daarnaast staat er ook informatie beschreven over de afwijkende ophaaldagen en informatie over de milieustraat bij jou in de buurt. Ben jij benieuwd of jouw gemeente een papieren afvalkalender beschikbaar heeft? Neem dan contact op met jouw gemeente of afvalverwerker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Alkmaar printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van HVC.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Alkmaar printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Alkmaar

Onder grofvuil verstaan we al het afval wat te groot is voor de kliko’s en minicontainers. Ook het afval wat niet past in de ondergrondse containers valt onder grofvuil. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bankstellen, kapotte apparaten, bouwafval en tuinafval. Om het milieu te sparen is het belangrijk voor een goede afvoer van dit afval. In veel gemeenten worden grofvuil verzameldiensten aangeboden. Zo wordt er op een aantal dagen per jaar grofvuil opgehaald. Vaak staan deze dagen vermeld op de afvalkalender van de gemeente waarin jij woont. Ook kun je in sommige gemeenten een (online) afspraak maken om het afval op te halen, dit is vaak gratis voor inwoners. Ook kun je het grofvuil wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente. Welk afval jij (gratis) kunt afstorten kun je vinden op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf.

Afwijkende afvalkalender Alkmaar

De afval ophaaldagen rondom feestdagen kunnen verschillen. Wil je meer weten over de actuele afval ophaaldagen? Bekijk dan de website van jouw afvalverwerker of kijk op de website van de gemeente.

Oud papier in Alkmaar

Ben je benieuwd waar je oud papier kunt laten in jouw gemeente? Oud papier moet vaak gescheiden worden ingeleverd omdat dit goed gerecycled kan worden. Vaak wordt het papier verzameld (eventueel tegen vergoeding) door allerlei instanties. Zij brengen het vervolgens naar oud-papier handelaren waar het op kleur wordt gesorteerd. Vervolgens worden deze verwerkt in allerlei nieuwe producten. Het scheiden van papier draagt bij aan een duurzamen economie. Maar dit is niet het enige voordeel. Het scheelt ook voor jou. Namelijk door het niet af te storten bij het restafval bespaar je veel kosten. Benieuwd waar jij oud papier kunt afstorten? Hiervoor zijn speciale oud papier containers. Op de website van jouw gemeente kun je vinden waar ze bij jou in de buurt staan.

Afvalbeleid in de provincie Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland wordt er samengewerkt met de gemeenten om een goed beleid te voeren rondom afvalverwerking. In principe ligt de verantwoordelijkheid voor het afvoeren van huishoudelijk afval bij de gemeenten. Zij vertrekken jaarlijks de afvalkalender. Maar in de provincie worden de (milieu)vergunningen verstrekt en gekeken naar een goed en duurzaam beleid. In Nederland wordt op dit moment ca 60% van al het afval gescheiden. De doelstelling is om dit uit te breiden naar 75%.  Op deze manier belandt er minder afval op de stortplaats. Want het afval dat niet gescheiden, verbrand of gerecycled kan worden belandt op een stortplaats binnen de provincie. In de provincie Noord-Holland zijn nog drie actieve stortplaatsen en een baggerstortplaats. Daarnaast zijn er nog drie oude stortplaatsen welke nog een milieuvergunning hebben. Op deze plaatsen wordt het afval op een verantwoorde en zo duurzaam mogelijke manier opgeslagen. 

Afvalkalender Alkmaar in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Alkmaar:
  • In de gemeente Alkmaar wordt de afvalkalender verzorgd door HVC.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 479 kilo huisvuil ingezameld door de 110,785 inwoners in Alkmaar.
  • In de gemeente Alkmaar wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Alkmaar zijn €269,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Alkmaar gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Alkmaar?

De afvalkalender van de gemeente Alkmaar vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Alkmaar?

Als je container in de gemeente Alkmaar niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Alkmaar of met de afvalverwerker: HVC

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Alkmaar kun je dan contact opnemen met de gemeente Alkmaar. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (HVC) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Alkmaar?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Alkmaar een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Alkmaar als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Alkmaar?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Alkmaar: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Alkmaar. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

3 gedachten aan “Afvalkalender gemeente Alkmaar”

 1. Beste Lezer/es,
  Graag ontvang ik, indien mogelijk, een papieren afvalkalender.
  Dat vind ik vele malen gemakkelijker.

  Met vriendelijke groet,
  Marion Rosenthal

  1. Beste Marion Rosenthal – Bannewaard,

   Een papieren afvalkalender voor de gemeente Alkmaar kunt u bestellen bij de klantenservice van de HVC groep. U kunt hier contact opnemen met de klantenservice.

   Ook kunt u er voor kiezen om de afvalkalender zelf uit te printen. Dit doet u door:
   1. De afvalkalender te downloaden als PDF. Dit doet u hier.
   2. De afvalkalender voor Alkmaar te printen (zie afbeelding hieronder).

   Mocht u nog vragen hebben, dan hoor ik dit graag.

   Afvalkalender Alkmaar downloaden

   Afvalkalender Alkmaar printen

   Mvg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *