Afvalkalender gemeente Altena

Afvalkalender gemeente Altena bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Altena? Op de afvalkalender van gemeente Altena vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Altena. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Altena wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Altena de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Altena.
Afvalkalender gemeente Altena

Afvalkalender Altena

Afvalkalender gemeente Altena bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Altena kunt vinden? De gemeente Altena ligt in de provincie Noord-Brabant en heeft 57,020 inwoners. De afvalkalender in gemeente Altena wordt verzorgd door de gemeente. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Altena.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Altena aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Altena (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Altena.

Over afval in de gemeente Altena

In de gemeente Altena wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 57,020 inwoners in de gemeente Altena bieden jaarlijks ongeveer 499 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 118 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 60 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Altena jaarlijks per persoon 18 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Altena. Daarvan biedt iedere persoon 29.2 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 17 kilo grof huishoudelijk afval en 88 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Altena gebeurt door middel van een “diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Altena

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Altena bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Altena vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Altena

In de gemeente Altena betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Altena betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Altena is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €221.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €285.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Altena: €267.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Altena wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Altena.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Altena.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Altena

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Altena.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 118
Papier 60
Glas 18
PMD 29.2
Grof huishoudelijk Restafval 17
Fijn huishoudelijk Restafval 88

Afvalwijzer gemeente Altena

Afvalwijzer Altena bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Altena jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 499 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 57,020 inwoners van de gemeente Altena, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Altena

Altena is een diftar gemeente. Waarom is het gescheiden inzamelen van afval zo belangrijk? Het scheiden van afval binnen de gemeenten wordt steeds belangrijker. Dit draagt bij aan een duurzame en circulaire economie. Op deze manier worden de zogenaamde eindige grondstoffen niet verder uitgeput en kan de natuur op een goede manier herstellen. Het recyclen van afval draagt hieraan bij. Omdat veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled is het belangrijk om deze afvalsoorten gescheiden in te zamelen. Dit kan door verschillende afvalscheiders. Denk hierbij bijvorbeeld aan plastic, glas, karton en papier en GFT-afval. Op veel plaatsen kun je (gratis) bovengenoemde afval soorten afstorten. Op het makkelijk te maken kun je voor een prullenbak kiezen met meerdere vakken. Deze prullenbakken met meerdere vakken maken het voor jou eenvoudig om afval gescheiden in te zamelen. Wil jij ook jouw afval beter scheiden?

Milieustraat gemeente Altena

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Altena brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Altena op onderstaand adres:
  • Milieustation Altena, Beyerinckweg 12, 4251 LP Werkendam

Kliko niet geleegd of extra container aanvragen?

Zit de ondergrondse container vol? Dit is erg vervelend. Vaak is het zo dat de container niet vol zit maar verstopt is geraakt doordat er iemand te grote stukken afval heeft afgestort. Hierdoor kan het lijken alsof de ondergrondse container vol zit. Op de ondergrondse container zit vaak een sticker met een telefoonnummer wat je kunt bellen. Je kunt dan een melding maken. Leg nooit afval naast de container. Want hierdoor kan het afval in de natuur rondslingeren en dan krijg je zwerfafval. Daarnaast staat er een boete op wanneer je het afval op een niet juiste manier afstort. Wil je jouw afval toch afstorten? Maak dan een online of telefonische afspraak met jouw gemeente of afvalverwerker. Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het afval af te storten naar de milieustraat.  

Papieren afvalkalender gemeente Altena

Ben jij opzoek naar de papieren afvalkalender van jouw gemeente? Het uitbrengen van een papieren afvalkalender is al jarenlang niet meer de standaard. Voor veel mensen is dit een groot gemis. De papieren afvalkalender heeft namelijk veel voordelen. Zo is het eenvoudig te raadplegen en gemakkelijk in gebruik. Ook heeft niet iedereen toegang tot internet of een smartphone. Het geeft een goed overzicht op welke dagen het afval wordt opgehaald. Daarnaast staat er ook informatie beschreven over de afwijkende ophaaldagen en informatie over de milieustraat bij jou in de buurt. Ben jij benieuwd of jouw gemeente een papieren afvalkalender beschikbaar heeft? Neem dan contact op met jouw gemeente of afvalverwerker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Altena printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van de gemeente.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Altena printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Altena

Onder grofvuil verstaan we al het afval wat te groot is voor de kliko’s en minicontainers. Ook het afval wat niet past in de ondergrondse containers valt onder grofvuil. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bankstellen, kapotte apparaten, bouwafval en tuinafval. Om het milieu te sparen is het belangrijk voor een goede afvoer van dit afval. In veel gemeenten worden grofvuil verzameldiensten aangeboden. Zo wordt er op een aantal dagen per jaar grofvuil opgehaald. Vaak staan deze dagen vermeld op de afvalkalender van de gemeente waarin jij woont. Ook kun je in sommige gemeenten een (online) afspraak maken om het afval op te halen, dit is vaak gratis voor inwoners. Ook kun je het grofvuil wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente. Welk afval jij (gratis) kunt afstorten kun je vinden op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf.

Afwijkende afvalkalender Altena

Rondom feestdagen hebben gemeenten vaak afwijkende afvalophaaldagen. Met dagen zoals kerst, pasen of koningsdag kan de afvalkalender van jouw gemeente afwijken. Op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf kun je vinden hoe de afvalkalender wijzigt rondom feestdagen.

Oud papier in Altena

Ben je benieuwd waar je oud papier kunt laten in jouw gemeente? Oud papier moet vaak gescheiden worden ingeleverd omdat dit goed gerecycled kan worden. Vaak wordt het papier verzameld (eventueel tegen vergoeding) door allerlei instanties. Zij brengen het vervolgens naar oud-papier handelaren waar het op kleur wordt gesorteerd. Vervolgens worden deze verwerkt in allerlei nieuwe producten. Het scheiden van papier draagt bij aan een duurzamen economie. Maar dit is niet het enige voordeel. Het scheelt ook voor jou. Namelijk door het niet af te storten bij het restafval bespaar je veel kosten. Benieuwd waar jij oud papier kunt afstorten? Hiervoor zijn speciale oud papier containers. Op de website van jouw gemeente kun je vinden waar ze bij jou in de buurt staan.

Afvalbeleid in de provincie Noord-Brabant

Woon jij in Noord-Brabant en ben je opzoek naar de afvalkalender? De provincie Noord-Brabant is een van de eerste provincies in Nederland die een ambitieuze doelstelling heeft rondom afvalverwerking. Binnen alle gemeenten willen zij om in 2030 een volledig circulaire economie te hebben. Een circulaire economie houdt in dat de reststoffen (afval) zoveel mogelijk worden ingezet om nieuwe grondstoffen te maken. Op deze manier worden er geen (nieuwe) grondstoffen meer uitgeput. Een belangrijk onderdeel hiervan is afvalreductie. Door nauw samen te werken met de gemeenten en afvalverwerkers probeert de provincie de doelstelling te behalen. Zij proberen dit samen te bereiken door middel van educatie en ook hulpmiddelen zoals het inzetten van afvalcoaches. Naast reductie is afvalscheiding ook een belangrijk thema binnen de provincie. Jij kunt jouw steentje bijdragen door zorgvuldig om te gaan met jouw afval.  

Afvalkalender Altena in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Altena:
  • In de gemeente Altena wordt de afvalkalender verzorgd door de gemeente.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 499 kilo huisvuil ingezameld door de 57,020 inwoners in Altena.
  • In de gemeente Altena wordt gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Altena zijn €267,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Altena gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Altena?

De afvalkalender van de gemeente Altena vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Altena?

Als je container in de gemeente Altena niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Altena of met de afvalverwerker: de gemeente

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Altena kun je dan contact opnemen met de gemeente Altena. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (de gemeente) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Altena?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Altena een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Altena als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Altena?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Altena: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Altena. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

2 gedachten aan “Afvalkalender gemeente Altena”

 1. Goede middag,
  Heb de afval kalender van 204 geprint.
  Beetje verwarrend, met de zondagen .
  Neem aan dat er op zondag niemand werkt?
  Of zien wij iets over het hooft?
  met vriendelijke groet E van Houten

  1. Beste O van Houten,

   Op zondag wordt het afval inderdaad niet opgehaald. Wat is er verwarrend met de zondagen op de afvalkalender?

   Met vriendelijke groet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *