Afvalkalender gemeente Amersfoort

Afvalkalender gemeente Amersfoort bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Amersfoort? Op de afvalkalender van gemeente Amersfoort vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Amersfoort. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Amersfoort wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Amersfoort de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Amersfoort.
Afvalkalender gemeente Amersfoort

Afvalkalender Amersfoort

Afvalkalender gemeente Amersfoort bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Amersfoort kunt vinden? De gemeente Amersfoort ligt in de provincie Utrecht en heeft 158,712 inwoners. De afvalkalender in gemeente Amersfoort wordt verzorgd door ROVA. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Amersfoort.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Amersfoort aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Amersfoort (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Amersfoort.

Over afval in de gemeente Amersfoort

In de gemeente Amersfoort wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 158,712 inwoners in de gemeente Amersfoort bieden jaarlijks ongeveer 526 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 80 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 47 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Amersfoort jaarlijks per persoon 24 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Amersfoort. Daarvan biedt iedere persoon 25 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 27 kilo grof huishoudelijk afval en 174 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Amersfoort gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Amersfoort

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Amersfoort bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Amersfoort vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Amersfoort

In de gemeente Amersfoort betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Amersfoort betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Amersfoort is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €247.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €343.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Amersfoort: €307.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Amersfoort wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Amersfoort.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Amersfoort.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Amersfoort

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Amersfoort.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 80
Papier 47
Glas 24
PMD 25
Grof huishoudelijk Restafval 27
Fijn huishoudelijk Restafval 174

Afvalwijzer gemeente Amersfoort

Afvalwijzer Amersfoort bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Amersfoort jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 526 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 158,712 inwoners van de gemeente Amersfoort, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Amersfoort

Amersfoort is een niet-diftar gemeente. Waarom is het gescheiden inzamelen van afval zo belangrijk? Het scheiden van afval binnen de gemeenten wordt steeds belangrijker. Dit draagt bij aan een duurzame en circulaire economie. Op deze manier worden de zogenaamde eindige grondstoffen niet verder uitgeput en kan de natuur op een goede manier herstellen. Het recyclen van afval draagt hieraan bij. Omdat veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled is het belangrijk om deze afvalsoorten gescheiden in te zamelen. Dit kan door verschillende afvalscheiders. Denk hierbij bijvorbeeld aan plastic, glas, karton en papier en GFT-afval. Op veel plaatsen kun je (gratis) bovengenoemde afval soorten afstorten. Op het makkelijk te maken kun je voor een prullenbak kiezen met meerdere vakken. Deze prullenbakken met meerdere vakken maken het voor jou eenvoudig om afval gescheiden in te zamelen. Wil jij ook jouw afval beter scheiden?

Milieustraat gemeente Amersfoort

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Amersfoort brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Amersfoort op onderstaand adres:
  • ROVA Milieubrengstation Amersfoort, Nijverheidsweg-Noord 35, 3812 PK Amersfoort

Volle kliko en extra laten legen?

Is jouw kliko niet geleegd? De gemeente of afvalverwerker binnen jouw gemeente is verantwoordelijk voor het afvoeren van het huishoudelijk afval. Denk hierbij aan restafval, papier en GFT-afval. Op de afvalkalender van jouw gemeente vind je informatie over het aanbieden van afval. Doe dit op de juiste momenten en op de daarvoor bestemde plaatsen. Is jouw container toch niet geleegd? Neem dan telefonisch contact op met jouw gemeente. Zij kunnen dan alsnog het afval ophalen. Mocht het zo zijn dat je er niet (lang) mee wilt blijven zitten kun je ervoor kiezen om het afval zelf af te storten. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Bij veel supermarkten/ winkelcentra is het mogelijk om afval af te storten. Ook is er altijd wel een milieustraat bij jou in de buurt voor het afstorten van huishoudelijk afval. 

Papieren afvalkalender gemeente Amersfoort

Ben jij opzoek naar de papieren afvalkalender van jouw gemeente? Het uitbrengen van een papieren afvalkalender is al jarenlang niet meer de standaard. Voor veel mensen is dit een groot gemis. De papieren afvalkalender heeft namelijk veel voordelen. Zo is het eenvoudig te raadplegen en gemakkelijk in gebruik. Ook heeft niet iedereen toegang tot internet of een smartphone. Het geeft een goed overzicht op welke dagen het afval wordt opgehaald. Daarnaast staat er ook informatie beschreven over de afwijkende ophaaldagen en informatie over de milieustraat bij jou in de buurt. Ben jij benieuwd of jouw gemeente een papieren afvalkalender beschikbaar heeft? Neem dan contact op met jouw gemeente of afvalverwerker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Amersfoort printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van ROVA.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Amersfoort printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Amersfoort

Onder grofvuil verstaan we al het afval wat te groot is voor de kliko’s en minicontainers. Ook het afval wat niet past in de ondergrondse containers valt onder grofvuil. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bankstellen, kapotte apparaten, bouwafval en tuinafval. Om het milieu te sparen is het belangrijk voor een goede afvoer van dit afval. In veel gemeenten worden grofvuil verzameldiensten aangeboden. Zo wordt er op een aantal dagen per jaar grofvuil opgehaald. Vaak staan deze dagen vermeld op de afvalkalender van de gemeente waarin jij woont. Ook kun je in sommige gemeenten een (online) afspraak maken om het afval op te halen, dit is vaak gratis voor inwoners. Ook kun je het grofvuil wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente. Welk afval jij (gratis) kunt afstorten kun je vinden op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf.

Afwijkende afvalkalender Amersfoort

Rondom feestdagen hebben gemeenten vaak afwijkende afvalophaaldagen. Met dagen zoals kerst, pasen of koningsdag kan de afvalkalender van jouw gemeente afwijken. Op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf kun je vinden hoe de afvalkalender wijzigt rondom feestdagen.

Oud papier in Amersfoort

Oud papier, waar laat ik dat? Oud papier kun je vaak kwijt in speciale papierbakken. Waar deze papierbakken te vinden zijn kun je op de website van jouw gemeente vinden. Vaak staat er in elke wijk wel een oud papier bak. Is deze niet aanwezig? Dan kun je informeren bij jouw gemeente op welke dagen het wordt opgehaald. Ook is het mogelijk om het bij diverse supermarkten, wijkcentra of ondergrondse containers af te storten. Door het scheiden van papier kunnen speciale bedrijven dit recyclen. Zij sorteren het papier op kleur en maken er vervolgens een soort pulp van. Van dit pulp worden grote rollen papier gemaakt voor allerlei nieuwe producten. Je kunt hierbij denken aan wc-papier, karton, notitieblokken of tissues.

Afvalbeleid in de provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft een afvalkalender waarmee inwoners op de hoogte worden gebracht wanneer hun afval wordt opgehaald. De afvalkalender biedt inzicht in welke afvalsoorten op welke dagen worden opgehaald en geeft informatie over de regels voor afvalinzameling. De afvalkalender geeft aan wanneer huishoudelijk afval, grofvuil, papier, plastic, glas, gft en restafval worden opgehaald. Inwoners kunnen de kalender raadplegen om te weten wanneer ze hun afval buiten moeten zetten. Op deze manier voorkomt de provincie en gemeenten dat het afval niet in het milieu terecht komt. Ook voorkomt het stank- en geuroverlast. De afvalkalender kan verschillen per gemeente dit is namelijk afhankelijk van welke afvalverwerker de afvoer van het afval regelt.

Afvalkalender Amersfoort in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Amersfoort:
  • In de gemeente Amersfoort wordt de afvalkalender verzorgd door ROVA.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 526 kilo huisvuil ingezameld door de 158,712 inwoners in Amersfoort.
  • In de gemeente Amersfoort wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Amersfoort zijn €307,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Amersfoort gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Amersfoort?

De afvalkalender van de gemeente Amersfoort vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Amersfoort?

Als je container in de gemeente Amersfoort niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Amersfoort of met de afvalverwerker: ROVA

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Amersfoort kun je dan contact opnemen met de gemeente Amersfoort. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (ROVA) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Amersfoort?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Amersfoort een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Amersfoort als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Amersfoort?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Amersfoort: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Amersfoort. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *