Afvalkalender gemeente Enkhuizen

Afvalkalender gemeente Enkhuizen bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Enkhuizen? Op de afvalkalender van gemeente Enkhuizen vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Enkhuizen. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Enkhuizen wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Enkhuizen de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Enkhuizen.
Afvalkalender gemeente Enkhuizen

Afvalkalender Enkhuizen

Afvalkalender gemeente Enkhuizen bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Enkhuizen kunt vinden? De gemeente Enkhuizen ligt in de provincie Noord-Holland en heeft 18,631 inwoners. De afvalkalender in gemeente Enkhuizen wordt verzorgd door HVC. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Enkhuizen.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Enkhuizen aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Enkhuizen (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Enkhuizen.

Over afval in de gemeente Enkhuizen

In de gemeente Enkhuizen wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 18,631 inwoners in de gemeente Enkhuizen bieden jaarlijks ongeveer 566 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 77 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 59 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Enkhuizen jaarlijks per persoon 24 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Enkhuizen. Daarvan biedt iedere persoon 20.9 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 30 kilo grof huishoudelijk afval en 181 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Enkhuizen gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Enkhuizen

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Enkhuizen bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Enkhuizen vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Enkhuizen

In de gemeente Enkhuizen betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Enkhuizen betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Enkhuizen is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €330.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €410.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Enkhuizen: €380.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Enkhuizen wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Enkhuizen.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Enkhuizen.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Enkhuizen

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Enkhuizen.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 77
Papier 59
Glas 24
PMD 20.9
Grof huishoudelijk Restafval 30
Fijn huishoudelijk Restafval 181

Afvalwijzer gemeente Enkhuizen

Afvalwijzer Enkhuizen bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Enkhuizen jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 566 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 18,631 inwoners van de gemeente Enkhuizen, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Enkhuizen

Enkhuizen is een niet-diftar gemeente. Het scheiden van afval is heel belangrijk. Veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled en al het afval dat vervolgens overblijft wordt gezien als restafval. Een bekend voorbeeld van het recyclen van afval is het GFT-afval. Hiervan wordt compost gemaakt wat goed voor een vruchtbare grond en de biodiversiteit. Zo zijn er een tal van voorbeelden van afval wat kan worden gebruikt voor een tweede leven. Uiteindelijk hou je restafval over waarmee niets wordt gedaan. Voor dit restafval betaal je in veel gemeenten een hogere prijs. Ook voor je eigen portemonnee is het dus belangrijk om je afval goed te scheiden. Wil jij ook jouw afval beter scheiden? Je kunt al een verschil maken door bijvoorbeeld biologisch afbreekbare afvalzakken te gebruiken voor het GFT-afval.

Milieustraat gemeente Enkhuizen

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Enkhuizen brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Enkhuizen op onderstaand adres:
  • HVC Afvalbrengstation Enkhuizen, Het Witte Hert 3, 1601 MJ Enkhuizen

Niet geleegd, extra container of container vol?

Heb je extra afval of is jouw container snel vol geraakt? Dan kun je er in veel gemeenten voor kiezen om je container extra te laten legen (tegen betaling). Je kunt hiervoor contact opnemen met jouw afvalverwerkingsbedrijf of met de gemeente. Ook als je container niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente of afvalverwerker. Bovendien kun je contact opnemen met de afvalverwerker wanneer jouw kliko kapot is. Dan wordt jouw kliko gemaakt. Let wel op: hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Daarom kun je er ook voor kiezen om je container zelf te repareren. Onderdelen hiervoor zijn vaak wel op het internet te bestellen. Tenslotte kun je ook contact opnemen met de gemeente of het afvalinzamelingsbedrijf wanneer je gebruikt maakt van een ondergrondse container en deze vol zit. Je mag afval nooit naast de container zetten. Hier je namelijk een bekeuring voor krijgen.

Papieren afvalkalender gemeente Enkhuizen

Geen papieren afvalkalender van jouw gemeente ontvangen? Dit kan gebeuren. De meeste gemeenten kiezen er tegenwoordig voor om alleen de digitale variant beschikbaar te stellen. Dit zorgt voor veel mensen voor onvrede. Een papieren afvalkalender is namelijk erg handig. Hierop staat aangegeven op welke (afwijkende) dagen het afval langs de weg kan worden gezet. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden om de papieren afvalkalender in handen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld via de website of app van jouw gemeente/ afvalverwerker een printbare versie downloaden. Deze kun je vervolgens zelf uitprinten en ophangen. De beschikbare informatie blijft hetzelfde. Wil je er toch liever een per post ontvangen? Dan kun je contact opnemen met jouw gemeente. Wellicht dat zij kunnen helpen met zoeken naar een oplossing.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Enkhuizen printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van HVC.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Enkhuizen printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Enkhuizen

Heb je groot huishoudelijk afval wat niet in de ondergrondse container of in je eigen kliko past? Het kan voorkomen dat je een keer afval hebt wat te groot of te zwaar is om zelf in de kliko te gooien. In dat geval zijn er diverse opties om het afval op een verantwoorde en duurzame manie af te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld in veel gemeenten (tegen betaling) het afval laten ophalen. Je kunt hiervoor een online afspraak maken of telefonisch contact opnemen met jouw gemeente. Het is wel verstandig om vooraf even te informeren wat de kosten hiervan zijn. Een andere manier om groot huishoudelijk afval af te voeren is de milieustraat. In de milieustraat van jouw gemeente staan vaak containers waarin je bijv. plastic, glas, bouw- en sloopafval kunt afstorten. Informeer op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf de tarieven voor het afstorten van groot huishoudelijk afval.

Afwijkende afvalkalender Enkhuizen

Hoe zit het met de afvalkalender en de feestdagen? De openingstijden en sluitingstijden van een milieustraat kunnen per gemeente verschillen. In het algemeen zijn de milieustraten gesloten en wordt het afval niet opgehaald op nationale feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag etc. Wordt het afval opgehaald op eerste kerstdag of tweede kerstdag? Ook de Kerstdagen vallen onder nationale feestdagen. Hierdoor kan het voorkomen dat op deze dagen het afval niet wordt opgehaald. Voor een compleet en actueel overzicht van de afval ophaaldagen kun je het beste de afvalkalender raadplegen. Op de website van jouw gemeente of van het afvalverwerkingsbedrijf vind je deze actuele informatie. Zo voorkom je dat je voor een gesloten deur staat en onnodig heen en weer moet rijden.

Oud papier in Enkhuizen

Papierafval kun je gescheiden inleveren. Van dit papierafval kunnen dan weer nieuwe producten worden gemaakt. Door het inleveren van papierafval draag jij bij aan een circulaire economie. Het afval wordt ingezameld en verwerkt tot nieuwe producten. In het geval van oud papier moet je bijvoorbeeld denken aan nieuw karton, papier voor notitieblokken of wc-papier. Het recyclen van papier gebeurt steeds meer. Op steeds meer plaatsen kun je oud papier inleveren. Veel supermarkten werken hieraan mee. Maar ook binnen de gemeente zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je vaak in ondergrondse containers het oud papier kwijt, zijn er vaste ophaaldagen voor oud papier of kun je het inleveren bij jou op de milieustraat. Waar je bij jou in de gemeente de dichtstbijzijnde papiercontainer vindt, kun je zien op de website van jouw gemeente.

Afvalbeleid in de provincie Noord-Holland

In de provincie Noord-Holland wordt er samengewerkt met de gemeenten om een goed beleid te voeren rondom afvalverwerking. In principe ligt de verantwoordelijkheid voor het afvoeren van huishoudelijk afval bij de gemeenten. Zij vertrekken jaarlijks de afvalkalender. Maar in de provincie worden de (milieu)vergunningen verstrekt en gekeken naar een goed en duurzaam beleid. In Nederland wordt op dit moment ca 60% van al het afval gescheiden. De doelstelling is om dit uit te breiden naar 75%.  Op deze manier belandt er minder afval op de stortplaats. Want het afval dat niet gescheiden, verbrand of gerecycled kan worden belandt op een stortplaats binnen de provincie. In de provincie Noord-Holland zijn nog drie actieve stortplaatsen en een baggerstortplaats. Daarnaast zijn er nog drie oude stortplaatsen welke nog een milieuvergunning hebben. Op deze plaatsen wordt het afval op een verantwoorde en zo duurzaam mogelijke manier opgeslagen. 

Afvalkalender Enkhuizen in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Enkhuizen:
  • In de gemeente Enkhuizen wordt de afvalkalender verzorgd door HVC.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 566 kilo huisvuil ingezameld door de 18,631 inwoners in Enkhuizen.
  • In de gemeente Enkhuizen wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Enkhuizen zijn €380,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Enkhuizen gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Enkhuizen?

De afvalkalender van de gemeente Enkhuizen vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Enkhuizen?

Als je container in de gemeente Enkhuizen niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Enkhuizen of met de afvalverwerker: HVC

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Enkhuizen kun je dan contact opnemen met de gemeente Enkhuizen. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (HVC) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Enkhuizen?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Enkhuizen een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Enkhuizen als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Enkhuizen?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Enkhuizen: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Enkhuizen. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *