Afvalkalender gemeente Gorinchem

Afvalkalender gemeente Gorinchem bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Gorinchem? Op de afvalkalender van gemeente Gorinchem vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Gorinchem. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Gorinchem wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Gorinchem de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Gorinchem.
Afvalkalender gemeente Gorinchem

Afvalkalender Gorinchem

Afvalkalender gemeente Gorinchem bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Gorinchem kunt vinden? De gemeente Gorinchem ligt in de provincie Zuid-Holland en heeft 37,635 inwoners. De afvalkalender in gemeente Gorinchem wordt verzorgd door Waardlanden. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Gorinchem.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Gorinchem aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Gorinchem (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Gorinchem.

Over afval in de gemeente Gorinchem

In de gemeente Gorinchem wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 37,635 inwoners in de gemeente Gorinchem bieden jaarlijks ongeveer 651 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 116 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 39 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Gorinchem jaarlijks per persoon 20 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Gorinchem. Daarvan biedt iedere persoon 27.8 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 38 kilo grof huishoudelijk afval en 208 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Gorinchem gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Gorinchem

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Gorinchem bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Gorinchem vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Gorinchem

In de gemeente Gorinchem betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Gorinchem betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Gorinchem is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €269.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €337.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Gorinchem: €310.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Gorinchem wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Gorinchem.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Gorinchem.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Gorinchem

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Gorinchem.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 116
Papier 39
Glas 20
PMD 27.8
Grof huishoudelijk Restafval 38
Fijn huishoudelijk Restafval 208

Afvalwijzer gemeente Gorinchem

Afvalwijzer Gorinchem bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Gorinchem jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 651 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 37,635 inwoners van de gemeente Gorinchem, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Gorinchem

Gorinchem is een niet-diftar gemeente. Het scheiden van afval is heel belangrijk. Veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled en al het afval dat vervolgens overblijft wordt gezien als restafval. Een bekend voorbeeld van het recyclen van afval is het GFT-afval. Hiervan wordt compost gemaakt wat goed voor een vruchtbare grond en de biodiversiteit. Zo zijn er een tal van voorbeelden van afval wat kan worden gebruikt voor een tweede leven. Uiteindelijk hou je restafval over waarmee niets wordt gedaan. Voor dit restafval betaal je in veel gemeenten een hogere prijs. Ook voor je eigen portemonnee is het dus belangrijk om je afval goed te scheiden. Wil jij ook jouw afval beter scheiden? Je kunt al een verschil maken door bijvoorbeeld biologisch afbreekbare afvalzakken te gebruiken voor het GFT-afval.

Milieustraat gemeente Gorinchem

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Gorinchem brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Gorinchem op onderstaand adres:
  • Afvalbrengstation Gorinchem, Boezem 3, 4206 CA Gorinchem

Volle kliko en extra laten legen?

Wil je jouw kliko een extra keer laten legen? Iedereen heeft weleens meer afval dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld rondom de feestdagen of wanneer je lekker in de tuin bent bezig geweest. Om te voorkomen dat jouw kliko te vol raakt kun je ervoor kiezen om deze een extra keer te laten legen. Het legen van de kliko’s wordt uitgevoerd door de gemeente of door een afvalverwerker waar jouw gemeente mee samenwerkt. Binnen de gemeenten zijn er verschillende mogelijkheden om het extra te laten legen. Je kunt telefonisch contact opnemen of een online afspraak maken voor een extra ophaaldienst. Daarnaast kun je eenvoudig het afval zelf storten op de milieustraat bij jou in de buurt. Voor actuele openingstijden en tarieven kun je de website van jouw afvalverwerker raadplegen. 

Papieren afvalkalender gemeente Gorinchem

Ben jij opzoek naar de papieren afvalkalender van jouw gemeente? Het uitbrengen van een papieren afvalkalender is al jarenlang niet meer de standaard. Voor veel mensen is dit een groot gemis. De papieren afvalkalender heeft namelijk veel voordelen. Zo is het eenvoudig te raadplegen en gemakkelijk in gebruik. Ook heeft niet iedereen toegang tot internet of een smartphone. Het geeft een goed overzicht op welke dagen het afval wordt opgehaald. Daarnaast staat er ook informatie beschreven over de afwijkende ophaaldagen en informatie over de milieustraat bij jou in de buurt. Ben jij benieuwd of jouw gemeente een papieren afvalkalender beschikbaar heeft? Neem dan contact op met jouw gemeente of afvalverwerker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Gorinchem printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van Waardlanden.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Gorinchem printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Gorinchem

Heb je groot huishoudelijk afval wat niet in de ondergrondse container of in je eigen kliko past? Het kan voorkomen dat je een keer afval hebt wat te groot of te zwaar is om zelf in de kliko te gooien. In dat geval zijn er diverse opties om het afval op een verantwoorde en duurzame manie af te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld in veel gemeenten (tegen betaling) het afval laten ophalen. Je kunt hiervoor een online afspraak maken of telefonisch contact opnemen met jouw gemeente. Het is wel verstandig om vooraf even te informeren wat de kosten hiervan zijn. Een andere manier om groot huishoudelijk afval af te voeren is de milieustraat. In de milieustraat van jouw gemeente staan vaak containers waarin je bijv. plastic, glas, bouw- en sloopafval kunt afstorten. Informeer op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf de tarieven voor het afstorten van groot huishoudelijk afval.

Afwijkende afvalkalender Gorinchem

Hoe zit het met de afvalkalender en de feestdagen? De openingstijden en sluitingstijden van een milieustraat kunnen per gemeente verschillen. In het algemeen zijn de milieustraten gesloten en wordt het afval niet opgehaald op nationale feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag etc. Wordt het afval opgehaald op eerste kerstdag of tweede kerstdag? Ook de Kerstdagen vallen onder nationale feestdagen. Hierdoor kan het voorkomen dat op deze dagen het afval niet wordt opgehaald. Voor een compleet en actueel overzicht van de afval ophaaldagen kun je het beste de afvalkalender raadplegen. Op de website van jouw gemeente of van het afvalverwerkingsbedrijf vind je deze actuele informatie. Zo voorkom je dat je voor een gesloten deur staat en onnodig heen en weer moet rijden.

Oud papier in Gorinchem

Papierafval kun je gescheiden inleveren. Van dit papierafval kunnen dan weer nieuwe producten worden gemaakt. Door het inleveren van papierafval draag jij bij aan een circulaire economie. Het afval wordt ingezameld en verwerkt tot nieuwe producten. In het geval van oud papier moet je bijvoorbeeld denken aan nieuw karton, papier voor notitieblokken of wc-papier. Het recyclen van papier gebeurt steeds meer. Op steeds meer plaatsen kun je oud papier inleveren. Veel supermarkten werken hieraan mee. Maar ook binnen de gemeente zijn er veel mogelijkheden. Zo kun je vaak in ondergrondse containers het oud papier kwijt, zijn er vaste ophaaldagen voor oud papier of kun je het inleveren bij jou op de milieustraat. Waar je bij jou in de gemeente de dichtstbijzijnde papiercontainer vindt, kun je zien op de website van jouw gemeente.

Afvalbeleid in de provincie Zuid-Holland

Binnen de provincie Zuid-Holland zijn er diverse duurzame initiatieven die zich richten op het reduceren van afval, recycling, hergebruik en afvalverbranding. De gemeente informeert haar inwoners hierover middels de afvalkalender. Zo wordt er nauw samengewerkt met de lokale gemeenten en bedrijven om op een duurzame wijze het afval af te kunnen voeren. Ook zijn er diverse initiatieven waarbij de afvalverwerking wordt gebruikt voor energieopwekking. In Nederland produceren we jaarlijks per persoon ongeveer 490 kg afval per jaar.  Ongeveer een half % van al dit afval kan niet worden gescheiden, gerecycled of worden verbrand. Dit afval belandt dan op de stortplaats. Er zijn in de provincie Zuid-Holland elf stortplaatsen. De provincie houdt toezicht op de nazorg van afval en baggerstortplaatsen. Zij zijn verantwoordelijk voor het voorkomen van nadelige effecten aan het milieu. 

Afvalkalender Gorinchem in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Gorinchem:
  • In de gemeente Gorinchem wordt de afvalkalender verzorgd door Waardlanden.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 651 kilo huisvuil ingezameld door de 37,635 inwoners in Gorinchem.
  • In de gemeente Gorinchem wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Gorinchem zijn €310,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Gorinchem gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Gorinchem?

De afvalkalender van de gemeente Gorinchem vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Gorinchem?

Als je container in de gemeente Gorinchem niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Gorinchem of met de afvalverwerker: Waardlanden

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Gorinchem kun je dan contact opnemen met de gemeente Gorinchem. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (Waardlanden) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Gorinchem?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Gorinchem een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Gorinchem als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Gorinchem?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Gorinchem: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Gorinchem. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *