Afvalkalender gemeente Groningen

Afvalkalender gemeente Groningen bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Groningen? Op de afvalkalender van gemeente Groningen vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Groningen. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Groningen wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Groningen de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Groningen.
Afvalkalender gemeente Groningen

Afvalkalender Groningen

Afvalkalender gemeente Groningen bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Groningen kunt vinden? De gemeente Groningen ligt in de provincie Groningen en heeft 234,649 inwoners. De afvalkalender in gemeente Groningen wordt verzorgd door de gemeente. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Groningen.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Groningen aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Groningen (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Groningen.

Over afval in de gemeente Groningen

In de gemeente Groningen wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 234,649 inwoners in de gemeente Groningen bieden jaarlijks ongeveer 423 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 50 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 44 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Groningen jaarlijks per persoon 21 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Groningen. Daarvan biedt iedere persoon 20 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 17 kilo grof huishoudelijk afval en 208 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Groningen gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Groningen

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Groningen bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Groningen vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Groningen

In de gemeente Groningen betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Groningen betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Groningen is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €100.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €362.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Groningen: €291.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Groningen wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Groningen.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Groningen.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Groningen

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Groningen.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 50
Papier 44
Glas 21
PMD 20
Grof huishoudelijk Restafval 17
Fijn huishoudelijk Restafval 208

Afvalwijzer gemeente Groningen

Afvalwijzer Groningen bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Groningen jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 423 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 234,649 inwoners van de gemeente Groningen, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Groningen

Groningen is een niet-diftar gemeente. Het scheiden van afval is heel belangrijk. Veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled en al het afval dat vervolgens overblijft wordt gezien als restafval. Een bekend voorbeeld van het recyclen van afval is het GFT-afval. Hiervan wordt compost gemaakt wat goed voor een vruchtbare grond en de biodiversiteit. Zo zijn er een tal van voorbeelden van afval wat kan worden gebruikt voor een tweede leven. Uiteindelijk hou je restafval over waarmee niets wordt gedaan. Voor dit restafval betaal je in veel gemeenten een hogere prijs. Ook voor je eigen portemonnee is het dus belangrijk om je afval goed te scheiden. Wil jij ook jouw afval beter scheiden? Je kunt al een verschil maken door bijvoorbeeld biologisch afbreekbare afvalzakken te gebruiken voor het GFT-afval.

Milieustraat gemeente Groningen

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Groningen brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Groningen op onderstaand adres:
  • Afvalbrengstation Vinkhuizen Zuid, Electronstraat 2, 9743 AH Groningen

Container niet geleegd of extra laten legen?

Is jouw kliko niet geleegd? De gemeente of afvalverwerker binnen jouw gemeente is verantwoordelijk voor het afvoeren van het huishoudelijk afval. Denk hierbij aan restafval, papier en GFT-afval. Op de afvalkalender van jouw gemeente vind je informatie over het aanbieden van afval. Doe dit op de juiste momenten en op de daarvoor bestemde plaatsen. Is jouw container toch niet geleegd? Neem dan telefonisch contact op met jouw gemeente. Zij kunnen dan alsnog het afval ophalen. Mocht het zo zijn dat je er niet (lang) mee wilt blijven zitten kun je ervoor kiezen om het afval zelf af te storten. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Bij veel supermarkten/ winkelcentra is het mogelijk om afval af te storten. Ook is er altijd wel een milieustraat bij jou in de buurt voor het afstorten van huishoudelijk afval. 

Papieren afvalkalender gemeente Groningen

Ben jij opzoek naar de papieren afvalkalender van jouw gemeente? Het uitbrengen van een papieren afvalkalender is al jarenlang niet meer de standaard. Voor veel mensen is dit een groot gemis. De papieren afvalkalender heeft namelijk veel voordelen. Zo is het eenvoudig te raadplegen en gemakkelijk in gebruik. Ook heeft niet iedereen toegang tot internet of een smartphone. Het geeft een goed overzicht op welke dagen het afval wordt opgehaald. Daarnaast staat er ook informatie beschreven over de afwijkende ophaaldagen en informatie over de milieustraat bij jou in de buurt. Ben jij benieuwd of jouw gemeente een papieren afvalkalender beschikbaar heeft? Neem dan contact op met jouw gemeente of afvalverwerker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Groningen printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van de gemeente.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Groningen printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Groningen

Heb je groot huishoudelijk afval wat niet in de ondergrondse container of in je eigen kliko past? Het kan voorkomen dat je een keer afval hebt wat te groot of te zwaar is om zelf in de kliko te gooien. In dat geval zijn er diverse opties om het afval op een verantwoorde en duurzame manie af te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld in veel gemeenten (tegen betaling) het afval laten ophalen. Je kunt hiervoor een online afspraak maken of telefonisch contact opnemen met jouw gemeente. Het is wel verstandig om vooraf even te informeren wat de kosten hiervan zijn. Een andere manier om groot huishoudelijk afval af te voeren is de milieustraat. In de milieustraat van jouw gemeente staan vaak containers waarin je bijv. plastic, glas, bouw- en sloopafval kunt afstorten. Informeer op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf de tarieven voor het afstorten van groot huishoudelijk afval.

Afwijkende afvalkalender Groningen

Hoe zit het met de afvalkalender en de feestdagen? De openingstijden en sluitingstijden van een milieustraat kunnen per gemeente verschillen. In het algemeen zijn de milieustraten gesloten en wordt het afval niet opgehaald op nationale feestdagen zoals Nieuwjaarsdag, Koningsdag, Hemelvaartsdag etc. Wordt het afval opgehaald op eerste kerstdag of tweede kerstdag? Ook de Kerstdagen vallen onder nationale feestdagen. Hierdoor kan het voorkomen dat op deze dagen het afval niet wordt opgehaald. Voor een compleet en actueel overzicht van de afval ophaaldagen kun je het beste de afvalkalender raadplegen. Op de website van jouw gemeente of van het afvalverwerkingsbedrijf vind je deze actuele informatie. Zo voorkom je dat je voor een gesloten deur staat en onnodig heen en weer moet rijden.

Oud papier in Groningen

Oud papier kun je inleveren bij een speciale oud-papiercontainer of bij de milieustraat van jouw gemeente. Vaak zijn er enkele instructies aan verbonden. Zo kun je het beste ervoor kiezen om het papier kleiner te maken zodat het beter past in de ondergrondse container. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden bij veel supermarkten om jouw oud papier in te leveren. In sommige gemeenten wordt er jaarlijks op enkele dagen het oud papier opgehaald. Dit kun je dan op de aangegeven plaatsen aan de straat zetten. Verstandig is het om het papier even te binden met een afbreekbaar touw zodat jouw afval niet rondslingerd in de natuur. Waar de oud-papier containers staan kun je vinden op de website van jouw gemeente.

Afvalbeleid in de provincie Groningen

De provincie Groningen heeft diverse duurzame maatregelen genomen op het gebied van afvalverwerking. Deze duurzame maatregelen komen vanuit een doelstelling die de overheid heeft afgegeven. Op dit moment produceren wij gemiddeld 490 kg per persoon per jaar aan afval. Ongeveer 60% van dit afval wordt gescheiden aangeboden. De overheid wilt dit percentage ophogen tot 75% en het totaal aangeboden afval verminderen. Een van de belangrijkste maatregelen is de vermindering van het hoeveelheid afval door middel van afvalpreventie en hergebruik. Hierbij worden inwoners gestimuleerd om minder afval te produceren en producten langer te gebruiken. Hierbij wordt in sommige gemeenten gebruik gemaakt van het DIFTAR systeem. Dit staat voor gedifferentieerde tarieven. Kortweg betekent dit hoe minder afval je aanbied hoe minder je zult moeten betalen. Op deze manier hoopt de gemeente en provincie het afval te reduceren.

Afvalkalender Groningen in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Groningen:
  • In de gemeente Groningen wordt de afvalkalender verzorgd door de gemeente.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 423 kilo huisvuil ingezameld door de 234,649 inwoners in Groningen.
  • In de gemeente Groningen wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Groningen zijn €291,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Groningen gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Groningen?

De afvalkalender van de gemeente Groningen vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Groningen?

Als je container in de gemeente Groningen niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Groningen of met de afvalverwerker: de gemeente

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Groningen kun je dan contact opnemen met de gemeente Groningen. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (de gemeente) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Groningen?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Groningen een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Groningen als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Groningen?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Groningen: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Groningen. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

4 gedachten aan “Afvalkalender gemeente Groningen”

 1. Goedendag als je postcode en huisnummer invult op kaartje . Dan staat er adres niet bekend in de gemeente . De oranjewijk bestaat al sinds 1921 . We kunnen alles opzoeken maar een wijk niet .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *