Afvalkalender gemeente Groningen

Afvalkalender gemeente Groningen bekijken? De gemeente Groningen is gelegen in het noorden van Nederland in de provincie met dezelfde naam Groningen. De gemeente heeft ruim 231.000 inwoners en is daarmee de 6e grootste gemeente van Nederland maar veruit de grootste gemeente van het noorden. Groningen als gemeente kent een aantal stadsdelen en noemt deze kernen (waarvan 1 stad).  De grootste en bekendste kernen zijn; Groningen, Haren, Ten Boer en Glimmen.

Afvalkalender gemeente Groningen

Afvalkalender Groningen 2022

Woon jij in de gemeente Groningen? En ben jij opzoek naar de afvalkalender 2022? Bekijk onderaan de pagina wanneer jij jouw afval moet aanbieden bij de gemeente, wat de kosten zijn en aan welke richtlijnen je moet voldoen. Groningen werkt met huiscontainers / kliko’s of met de ondergrondse containers. Om toegang te krijgen tot de ondergrondse containers zijn er milieupassen. Deze kun je aanvragen bij de gemeente. Voor al het overig afval, of wanneer jij een keer wat meer afval hebt dan gepland kun je terecht bij een van de milieustraten in Groningen. Onder aan deze pagina vind je het adres.

Afvalverwerking

De afvalverwerking wordt verzorgd vanuit de gemeente en er wordt hard gewerkt aan het verduurzamen van het proces. Tegenwoordig produceren wij met z’n allen zo’n 200 kg restafval per inwoner, per jaar. Daarom komt er vanuit de overheid een verplichting voor gemeentes. Gemeentes moeten dan hun restafval reduceren naar 100 kg in 2020 en zelfs naar 30 kg per inwoner per jaar in het jaar 2025. Om dit te laten slagen moet er natuurlijk samen gewerkt worden. De gemeente Groningen is begonnen met het verduurzamen door bijvoorbeeld vuilniswagens in te zetten die rijden op waterstof. Daarom zal tussen nu en 2050 een overgang naar een volledig duurzaam energiesysteem gerealiseerd moeten worden.

Waarom anders met afval?

Per 1 januari 2020 heeft de gemeente Midden-Groningen overal in de hele gemeente dezelfde afspraken over het verwerken, recyclen en scheiden van huis- en bedrijfsafval. Allereerst is de doelstelling hiervan is het hergebruik van verschillende grondstoffen uit de afvalverwerking omhoog krijgen. Landelijke politiek beleid op het gebied van duurzaamheid en klimaatbeleid zijn hiervoor een belangrijk uitgangspunt.

Afval scheiden in Groningen

Steeds meer afval wordt gescheiden ingezameld. Hierdoor krijg jij steeds meer verschillende containers thuis. Al deze Kliko’s zijn vaak niet bepaald een aanwinst voor je tuin. Gelukkig kun je deze ook mooi wegwerken. Bovendien scheelt het scheiden van afval jou vaak geld. Omdat het weggooien van restafval vaak de duurste afvalsoort is, wil je hier zo min mogelijk van hebben. Dit kun je doen door middel van een prullenbak met meerdere vakken.

Afvalkalender gemeente Groningen –Milieustraten

Er zijn diverse milieustraten of milieupleinen in de gemeente Groningen. Allereerst natuurlijk in de stad Groningen, daarnaast ook in de omliggende dorpen.

 • Milieustraat Groningen, Industriebuurt Woldjerspoor
 • Duinkerkenstraat 99
 • 9723 BP Groningen
 • De milieustraat Groningen, Vinkhuizen
 • Electronstraat 2
 • 9743 AH Groningen
 • Milieuplein Haren
 • Van Maerlantlaan 1
 • 9752 JT Haren
 • Afvalstort Ten Boer
 • Boltweg 1
 • 9791 AC Ten Boer

Ben je benieuwd wanneer bij jouw het afval wordt opgehaald. Bekijk dan hier jouw afvalkalender van 2022.