Afvalkalender gemeente Maastricht

Afvalkalender gemeente Maastricht bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Maastricht? Op de afvalkalender van gemeente Maastricht vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Maastricht. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Maastricht wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Maastricht de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Maastricht.
Afvalkalender gemeente Maastricht

Afvalkalender Maastricht

Afvalkalender gemeente Maastricht bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Maastricht kunt vinden? De gemeente Maastricht ligt in de provincie Limburg en heeft 120,837 inwoners. De afvalkalender in gemeente Maastricht wordt verzorgd door RD Maasland. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Maastricht.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Maastricht aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Maastricht (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Maastricht.

Over afval in de gemeente Maastricht

In de gemeente Maastricht wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 120,837 inwoners in de gemeente Maastricht bieden jaarlijks ongeveer 421 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 102 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 46 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Maastricht jaarlijks per persoon 29 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Maastricht. Daarvan biedt iedere persoon 33 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 20 kilo grof huishoudelijk afval en 104 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Maastricht gebeurt door middel van een “diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Maastricht

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Maastricht bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Maastricht vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Maastricht

In de gemeente Maastricht betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Maastricht betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Maastricht is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €346.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €375.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Maastricht: €356.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Maastricht wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Maastricht.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Maastricht.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Maastricht

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Maastricht.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 102
Papier 46
Glas 29
PMD 33
Grof huishoudelijk Restafval 20
Fijn huishoudelijk Restafval 104

Afvalwijzer gemeente Maastricht

Afvalwijzer Maastricht bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Maastricht jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 421 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 120,837 inwoners van de gemeente Maastricht, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Maastricht

Maastricht is een diftar gemeente. Ben jij benieuwd hoe het afval binnen jouw gemeente wordt gescheiden? Het scheiden van afval is een steeds belangrijker thema. Er zijn verschillende soorten afval. Hierbij kun je denken aan glasafval, papierafval, GFT-afval en plastic. We zamelen steeds meer afvalsoorten gescheiden in. Dit doen we om zoveel mogelijk afval te kunnen recyclen en hergebruiken. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat jij thuis al je afval al zoveel mogelijk gescheiden inzamelt. Wij begrijpen dat dit een hels karwei is, en je hier niet altijd evenveel zin in hebt. Om het jezelf makkelijker te maken kun je kiezen voor een prullenbak met meerdere vakken. Op deze manier is het makkelijker hygienischer en uiteindelijk ook goedkoper om afval te scheiden. Het kopen van een goede en goedkope afvalbak doe je hier.

Milieustraat gemeente Maastricht

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Maastricht brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Maastricht op onderstaand adres:
  • Milieupark Het Rondeel, Het Rondeel 24, 6219 PG Maastricht

Niet geleegd, extra container of container vol?

Is jouw kliko niet geleegd? De gemeente of afvalverwerker binnen jouw gemeente is verantwoordelijk voor het afvoeren van het huishoudelijk afval. Denk hierbij aan restafval, papier en GFT-afval. Op de afvalkalender van jouw gemeente vind je informatie over het aanbieden van afval. Doe dit op de juiste momenten en op de daarvoor bestemde plaatsen. Is jouw container toch niet geleegd? Neem dan telefonisch contact op met jouw gemeente. Zij kunnen dan alsnog het afval ophalen. Mocht het zo zijn dat je er niet (lang) mee wilt blijven zitten kun je ervoor kiezen om het afval zelf af te storten. Er zijn hiervoor diverse mogelijkheden. Bij veel supermarkten/ winkelcentra is het mogelijk om afval af te storten. Ook is er altijd wel een milieustraat bij jou in de buurt voor het afstorten van huishoudelijk afval. 

Papieren afvalkalender gemeente Maastricht

Benieuwd of jouw gemeente of afvalverwerker een papieren afvalkalender uitgeeft? De papieren afvalkalender is voor veel mensen erg handig. De meeste gemeenten werken nog steeds met een papieren afvalkalender. Hierop wordt aangegeven wanneer het afval wordt opgehaald. Dit kan erg handig zijn op nationale feestdagen of andere afwijkende ophaalmomenten. Ook staat het adres met openingstijden vermeld van de milieustraat bij jou in de buurt. Het hebben van een papieren afvalkalender zorgt voor veel mensen voor overzicht. Toch maken steeds meer gemeenten en afvalverwerkers gebruik van een digitale variant. Wil jij toch liever een papieren versie? Dan kun je informeren bij jouw gemeente. Vaak is deze via de app of website via een printbare pdf-file beschikbaar.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Maastricht printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van RD Maasland.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Maastricht printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Maastricht

In de milieustraat of stortplaats van jouw gemeente kun je terecht met het afstorten van grofvuil. Grofvuil is al het afval wat niet in jouw container of kliko past. Hierbij kun je denken aan tuin- bouw- en sloopafval. Maar ook bijvoorbeeld aan oude elektrische apparaten of lege verfblikken. Er zijn ook bepaalde afvalsoorten welke je niet mag weggooien in de kliko. Welke afvalsoorten je naar de milieustraat mag brengen en welke kosten hieraan verbonden zijn verschilt per gemeente. Hieronder op deze pagina vind je het adres van de milieustraat bij jou in de buurt. Voor actuele openingstijden en tarieven kun je het beste de website van het afvalverwerkingsbedrijf checken.

Afwijkende afvalkalender Maastricht

Wil je weten of het afval opgehaald wordt op Koningsdag, bevrijdingsdag of hoe het precies zit met kerst? Het verschilt per gemeente of per afvalverwerkingsbedrijf op welke dagen het afval wordt opgehaald. In de meeste gevallen zijn deze bedrijven op nationale feestdagen gesloten. Zo is bijvoorbeeld bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een officieel feestdag. Voor een actueel overzicht kun je het beste de afvalkalender raadplegen. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met de gemeente of afvalverwerker. Ook wordt er in sommige gemeenten nog steeds een (papieren) afvalkalender bezorgd met afwijkende dagen rondom het ophalen van het afval. Tot slot, kun je op de website van jouw gemeente of de website van het afvalbedrijf vind je alle actuele informatie rondom de feestdagen.

Oud papier in Maastricht

Het apart inzamelen van oud papier is heel belangrijk. Omdat dit papier eenvoudig gerecycled kan worden en hier weer nieuwe producten van gemaakt kunnen. Oud papier wordt verwerkt door een speciale afvalverwerker. Zij maken “pulp” van oud papier en karton. Van dit pulp worden vervolgens weer nieuwe producten gemaakt. Denk hierbij aan bijvoorbeeld tissues en verpakkingsmateriaal voor alledaagse producten. Hierom wordt het apart inzamelen van oud papier steeds belangrijker. Jij kunt hieraan jouw steentje bijdragen. Door het apart te houden van papier en dit op de juiste plaatsen in televeren. Op de site van jouw gemeente of afvalverwerker kun je de dichtstbijzijnde papiercontainer vinden.

Afvalbeleid in de provincie Limburg

Woon jij in de provincie Limburg? Inwoners van de provincie Limburg hebben diverse mogelijkheden om hun afval weg te gooien. Zo werken sommige gemeenten met het DIFTAR systeem en andere werken met een vast tarief. DIFTAR staat voor gedifferentieerde tarieven, dit betekent kortweg; hoe meer afval je produceert hoe meer je betaalt. In de provincie Limburg wordt er nauw samengewerkt met de diverse gemeenten om een zo duurzaam mogelijk beleid te maken op afvalverwerking. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op kosten van het afval. Door op een juiste manier jouw afval te scheiden beperk je de kosten voor het restafval. Denk hierbij aan het apart houden van plastic, glas en GFT afval. 

Afvalkalender Maastricht in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Maastricht:
  • In de gemeente Maastricht wordt de afvalkalender verzorgd door RD Maasland.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 421 kilo huisvuil ingezameld door de 120,837 inwoners in Maastricht.
  • In de gemeente Maastricht wordt gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Maastricht zijn €356,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Maastricht gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Maastricht?

De afvalkalender van de gemeente Maastricht vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Maastricht?

Als je container in de gemeente Maastricht niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Maastricht of met de afvalverwerker: RD Maasland

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Maastricht kun je dan contact opnemen met de gemeente Maastricht. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (RD Maasland) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Maastricht?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Maastricht een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Maastricht als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Maastricht?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Maastricht: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Maastricht. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *