Afvalkalender gemeente Meppel

Afvalkalender gemeente Meppel bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Meppel? Op de afvalkalender van gemeente Meppel vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Meppel. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Meppel wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Meppel de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Meppel.
Afvalkalender gemeente Meppel

Afvalkalender Meppel

Afvalkalender gemeente Meppel bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Meppel kunt vinden? De gemeente Meppel ligt in de provincie Drenthe en heeft 34,779 inwoners. De afvalkalender in gemeente Meppel wordt verzorgd door de gemeente. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Meppel.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Meppel aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Meppel (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Meppel.

Over afval in de gemeente Meppel

In de gemeente Meppel wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 34,779 inwoners in de gemeente Meppel bieden jaarlijks ongeveer 448 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 139 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 62 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Meppel jaarlijks per persoon 22 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Meppel. Daarvan biedt iedere persoon 26.4 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 11 kilo grof huishoudelijk afval en 145 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Meppel gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Meppel

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Meppel bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Meppel vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Meppel

In de gemeente Meppel betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Meppel betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Meppel is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €212.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €212.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Meppel: €212.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Meppel wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Meppel.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Meppel.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Meppel

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Meppel.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 139
Papier 62
Glas 22
PMD 26.4
Grof huishoudelijk Restafval 11
Fijn huishoudelijk Restafval 145

Afvalwijzer gemeente Meppel

Afvalwijzer Meppel bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Meppel jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 448 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 34,779 inwoners van de gemeente Meppel, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Meppel

Meppel is een niet-diftar gemeente. Ben jij benieuwd hoe het afval binnen jouw gemeente wordt gescheiden? Het scheiden van afval is een steeds belangrijker thema. Er zijn verschillende soorten afval. Hierbij kun je denken aan glasafval, papierafval, GFT-afval en plastic. We zamelen steeds meer afvalsoorten gescheiden in. Dit doen we om zoveel mogelijk afval te kunnen recyclen en hergebruiken. Om dit te kunnen doen is het belangrijk dat jij thuis al je afval al zoveel mogelijk gescheiden inzamelt. Wij begrijpen dat dit een hels karwei is, en je hier niet altijd evenveel zin in hebt. Om het jezelf makkelijker te maken kun je kiezen voor een prullenbak met meerdere vakken. Op deze manier is het makkelijker hygienischer en uiteindelijk ook goedkoper om afval te scheiden. Het kopen van een goede en goedkope afvalbak doe je hier.

Milieustraat gemeente Meppel

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Meppel brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Meppel op onderstaand adres:
  • Afvalbrengstation Havelte, Oeveraseweg 19, Havelte

Container niet geleegd of extra laten legen?

Een volle container is natuurlijk iets waar niemand op staat te wachten. Daarom kun je bij de gemeente ook een extra leging van je container aanvragen. Hier zijn vaak wel extra kosten aan verbonden. Het is daarom verstandiger om je afval zelf naar de vuilstort of de milieustraat van jouw gemeente te brengen. Maak je gebruik van een ondergrondse container bij jou in de buurt? Als de ondergrondse container vol is dan kun je ook contact opnemen met jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf. Dit is gratis. Vind je jouw container te klein? Dan kun je contact opnemen met de gemeente om een aanvraag te doen voor een grotere container. Let op: het beleid hiervoor verschilt per gemeente. Je mag afval nooit zomaar naast de container zetten. Hier kun je een boete voor krijgen. Zwerfafval is natuurlijk iets wat niemand wil.

Papieren afvalkalender gemeente Meppel

Benieuwd of jouw gemeente of afvalverwerker een papieren afvalkalender uitgeeft? De papieren afvalkalender is voor veel mensen erg handig. De meeste gemeenten werken nog steeds met een papieren afvalkalender. Hierop wordt aangegeven wanneer het afval wordt opgehaald. Dit kan erg handig zijn op nationale feestdagen of andere afwijkende ophaalmomenten. Ook staat het adres met openingstijden vermeld van de milieustraat bij jou in de buurt. Het hebben van een papieren afvalkalender zorgt voor veel mensen voor overzicht. Toch maken steeds meer gemeenten en afvalverwerkers gebruik van een digitale variant. Wil jij toch liever een papieren versie? Dan kun je informeren bij jouw gemeente. Vaak is deze via de app of website via een printbare pdf-file beschikbaar.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Meppel printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van de gemeente.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Meppel printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Meppel

In de milieustraat of stortplaats van jouw gemeente kun je terecht met het afstorten van grofvuil. Grofvuil is al het afval wat niet in jouw container of kliko past. Hierbij kun je denken aan tuin- bouw- en sloopafval. Maar ook bijvoorbeeld aan oude elektrische apparaten of lege verfblikken. Er zijn ook bepaalde afvalsoorten welke je niet mag weggooien in de kliko. Welke afvalsoorten je naar de milieustraat mag brengen en welke kosten hieraan verbonden zijn verschilt per gemeente. Hieronder op deze pagina vind je het adres van de milieustraat bij jou in de buurt. Voor actuele openingstijden en tarieven kun je het beste de website van het afvalverwerkingsbedrijf checken.

Afwijkende afvalkalender Meppel

Wil je weten of het afval opgehaald wordt op Koningsdag, bevrijdingsdag of hoe het precies zit met kerst? Het verschilt per gemeente of per afvalverwerkingsbedrijf op welke dagen het afval wordt opgehaald. In de meeste gevallen zijn deze bedrijven op nationale feestdagen gesloten. Zo is bijvoorbeeld bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een officieel feestdag. Voor een actueel overzicht kun je het beste de afvalkalender raadplegen. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met de gemeente of afvalverwerker. Ook wordt er in sommige gemeenten nog steeds een (papieren) afvalkalender bezorgd met afwijkende dagen rondom het ophalen van het afval. Tot slot, kun je op de website van jouw gemeente of de website van het afvalbedrijf vind je alle actuele informatie rondom de feestdagen.

Oud papier in Meppel

Ben je benieuwd waar je oud papier kunt laten in jouw gemeente? Oud papier moet vaak gescheiden worden ingeleverd omdat dit goed gerecycled kan worden. Vaak wordt het papier verzameld (eventueel tegen vergoeding) door allerlei instanties. Zij brengen het vervolgens naar oud-papier handelaren waar het op kleur wordt gesorteerd. Vervolgens worden deze verwerkt in allerlei nieuwe producten. Het scheiden van papier draagt bij aan een duurzamen economie. Maar dit is niet het enige voordeel. Het scheelt ook voor jou. Namelijk door het niet af te storten bij het restafval bespaar je veel kosten. Benieuwd waar jij oud papier kunt afstorten? Hiervoor zijn speciale oud papier containers. Op de website van jouw gemeente kun je vinden waar ze bij jou in de buurt staan.

Afvalbeleid in de provincie Drenthe

Als inwoner van de provincie Drenthe heb je voornamelijk met jouw lokale gemeente te maken als het gaat om afvalverwerking. Binnen de provincie worden er diverse taken uitgevoerd rondom afval. Er wordt beleid gemaakt en afspraken grotere bedrijven zoals afvalverwerkers. Daarnaast is de provincie verantwoordelijk voor het milieubehoud. Het afval wat niet kan worden gescheiden, verbrand of gerecycled wordt afgestort op een stortplaats. Daarnaast zijn er diverse initiatieven om de inwoners te motiveren en te informeren over afvalreductie. Er worden zelfs binnen de gemeenten afvalcoaches ingezet om inwoners bewuster te maken rondom afvalproductie. Verder hanteren sommige gemeente een systeem waarbij je minder betaalt als je minder afval produceert. Dit systeem wordt DIFTAR genoemd. Benieuwd of jouw gemeente gebruik maakt van dit systeem lees dan verder. 

Afvalkalender Meppel in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Meppel:
  • In de gemeente Meppel wordt de afvalkalender verzorgd door de gemeente.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 448 kilo huisvuil ingezameld door de 34,779 inwoners in Meppel.
  • In de gemeente Meppel wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Meppel zijn €212,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Meppel gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Meppel?

De afvalkalender van de gemeente Meppel vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Meppel?

Als je container in de gemeente Meppel niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Meppel of met de afvalverwerker: de gemeente

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Meppel kun je dan contact opnemen met de gemeente Meppel. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (de gemeente) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Meppel?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Meppel een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Meppel als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Meppel?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Meppel: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Meppel. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

2 gedachten aan “Afvalkalender gemeente Meppel”

 1. Beste site beheerder,
  Ieder jaar zoek ik me wild, om een overzicht van de jaar afvalkalender van Meppel (mijn postcodegebied) te vinden op jullie site. Op één A4’tje. Dat lukt geloof ik wel eens na heel veel moeite.
  Maar waarom niet gewoon één knop, waar de hele afvalkalender meteen staat. Ik vind van alles, per maand, van andere gemeentes, maar niet dat ene A4’tje.
  Doe mij en vele anderen een plezier en zet deze wens eens om in een handige knop onder:

  AFVALKALENDER 2024, HIER PRINTEN!!!! (en dan ook werkelijk alleen
  maar dat gevraagde A4’tje en niet alle andere al dan niet nuttige informatie!

  1. Beste Mattie Stam,

   Wij zouden niets liever willen. Er is echter één probleem daarmee. De afvalkalender is gepersonaliseerd voor jouw adres. Dit betekent dat we van iedereen de postcode en het huisnummer zouden moeten hebben. Er is namelijk niet “één generieke afvalkalender voor Meppel”. Ieder adres heeft een eigen jaar-afvalkalender.

   Hopende zo voldoende geïnformeerd te hebben,

   Mvg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *