Afvalkalender gemeente Sittard-Geleen

Afvalkalender gemeente Sittard-Geleen bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Sittard-Geleen? Op de afvalkalender van gemeente Sittard-Geleen vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Sittard-Geleen. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Sittard-Geleen wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Sittard-Geleen de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Sittard-Geleen.
Afvalkalender gemeente Sittard-Geleen

Afvalkalender Sittard-Geleen

Afvalkalender gemeente Sittard-Geleen bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Sittard-Geleen kunt vinden? De gemeente Sittard-Geleen ligt in de provincie Limburg en heeft 91,760 inwoners. De afvalkalender in gemeente Sittard-Geleen wordt verzorgd door RWM. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Sittard-Geleen.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Sittard-Geleen aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Sittard-Geleen (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Sittard-Geleen.

Over afval in de gemeente Sittard-Geleen

In de gemeente Sittard-Geleen wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 91,760 inwoners in de gemeente Sittard-Geleen bieden jaarlijks ongeveer 455 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 50 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 57 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Sittard-Geleen jaarlijks per persoon 27 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Sittard-Geleen. Daarvan biedt iedere persoon 27.4 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 24 kilo grof huishoudelijk afval en 132 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Sittard-Geleen gebeurt door middel van een “diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Sittard-Geleen

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Sittard-Geleen bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Sittard-Geleen vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Sittard-Geleen

In de gemeente Sittard-Geleen betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Sittard-Geleen betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Sittard-Geleen is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €229.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €288.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Sittard-Geleen: €264.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Sittard-Geleen wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Sittard-Geleen.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Sittard-Geleen.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Sittard-Geleen

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Sittard-Geleen.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 50
Papier 57
Glas 27
PMD 27.4
Grof huishoudelijk Restafval 24
Fijn huishoudelijk Restafval 132

Afvalwijzer gemeente Sittard-Geleen

Afvalwijzer Sittard-Geleen bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Sittard-Geleen jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 455 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 91,760 inwoners van de gemeente Sittard-Geleen, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Sittard-Geleen

Sittard-Geleen is een diftar gemeente. Afval scheiden wordt steeds belangrijker. Ook in jouw gemeente wordt er nagedacht over hoe men op een zo duurzaam mogelijke manier met afval kan worden omgegaan. In veel gemeenten moet je het afval gescheiden aanbieden en vaak betaal je ook de hoogste prijs voor het restafval wat je dan nog over houdt. Om zo min mogelijk restafval over te houden is het belangrijk je afval goed te scheiden. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar scheelt uiteindelijk ook in de eigen portemonnee. Je zult zien wanneer je op een correcte manier alle afvalsoorten scheidt van elkaar dat je uiteindelijk weinig restafval over hebt. Ook afval beter scheiden en besparen op je afvalkosten? Dat kan middels een prullenbak met meerdere vakken voor afval.

Milieustraat gemeente Sittard-Geleen

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Sittard-Geleen brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Sittard-Geleen op onderstaand adres:
  • https://www.rwm.nl/inwoners/milieuparken

Container niet geleegd of extra laten legen?

Heb je extra afval of is jouw container snel vol geraakt? Dan kun je er in veel gemeenten voor kiezen om je container extra te laten legen (tegen betaling). Je kunt hiervoor contact opnemen met jouw afvalverwerkingsbedrijf of met de gemeente. Ook als je container niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente of afvalverwerker. Bovendien kun je contact opnemen met de afvalverwerker wanneer jouw kliko kapot is. Dan wordt jouw kliko gemaakt. Let wel op: hier zijn vaak wel kosten aan verbonden. Daarom kun je er ook voor kiezen om je container zelf te repareren. Onderdelen hiervoor zijn vaak wel op het internet te bestellen. Tenslotte kun je ook contact opnemen met de gemeente of het afvalinzamelingsbedrijf wanneer je gebruikt maakt van een ondergrondse container en deze vol zit. Je mag afval nooit naast de container zetten. Hier je namelijk een bekeuring voor krijgen.

Papieren afvalkalender gemeente Sittard-Geleen

Wil jij liever een papieren afvalkalender van jouw gemeente? Jaarlijks worden er nog altijd veel papieren afvalkalenders uitgegeven. Deze worden per post toegestuurd. Het hebben van zo’n kalender biedt voor veel mensen duidelijkheid. Zo is het vaak in een oogopslag duidelijk wanneer er welk afval aan de weg gezet kan worden. Dit voorkomt dat het afval onterecht op straat gezet wordt en daarbij voorkomt het dus overlast. Ondanks de grote populariteit van de afvalkalender is het helaas niet meer de standaard voor veel gemeenten of afvalverwerkers. Toch zijn de papieren afvalkalenders nog altijd beschikbaar. Je kunt ze vaak vinden op de website of in de app van jouw gemeente/ afvalverwerker. Jij kunt ze dan zelf downloaden en uitprinten.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Sittard-Geleen printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van RWM.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Sittard-Geleen printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Sittard-Geleen

Onder grofvuil verstaan we al het afval wat te groot is voor de kliko’s en minicontainers. Ook het afval wat niet past in de ondergrondse containers valt onder grofvuil. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bankstellen, kapotte apparaten, bouwafval en tuinafval. Om het milieu te sparen is het belangrijk voor een goede afvoer van dit afval. In veel gemeenten worden grofvuil verzameldiensten aangeboden. Zo wordt er op een aantal dagen per jaar grofvuil opgehaald. Vaak staan deze dagen vermeld op de afvalkalender van de gemeente waarin jij woont. Ook kun je in sommige gemeenten een (online) afspraak maken om het afval op te halen, dit is vaak gratis voor inwoners. Ook kun je het grofvuil wegbrengen naar de milieustraat in jouw gemeente. Welk afval jij (gratis) kunt afstorten kun je vinden op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf.

Afwijkende afvalkalender Sittard-Geleen

Wanneer wordt het afval opgehaald rond Pasen?? Of wordt de container wel geleegd met kerstmis? Bekijk de website van jouw gemeente of afvalbedrijf om te zien of de container geleegd wordt op deze dagen. Daar vind je alle actuele informatie rondom de afvalophaaldagen in jouw gemeente.

Oud papier in Sittard-Geleen

Wanneer wordt het papier opgehaald en waar kun je oud papier laten? Veel gemeenten maken gebruik van speciale papierbakken. Deze bakken voor oud papier vind je vaak in de buurt van winkelcentra, scholen en op pleinen. In sommige gemeenten wordt er aan het begin van het kalenderjaar een afvalkalender uitgegeven. Hierin staat aangegeven op welke dagen per jaar jij het oud papier aan de weg kunt zetten. Zorg er wel voor dat het een stevig gebonden pakketje is zodat het papier niet rondslingerd. Met het scheiden van oud papier draag jij bij aan een duurzame circulaire economie. Van het oud papier worden nieuwe producten gemaakt. Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw gemeente? Bekijk de website van jouw gemeente om te zien waar jij jouw oud papier kunt laten.

Afvalbeleid in de provincie Limburg

Woon jij in de provincie Limburg? Inwoners van de provincie Limburg hebben diverse mogelijkheden om hun afval weg te gooien. Zo werken sommige gemeenten met het DIFTAR systeem en andere werken met een vast tarief. DIFTAR staat voor gedifferentieerde tarieven, dit betekent kortweg; hoe meer afval je produceert hoe meer je betaalt. In de provincie Limburg wordt er nauw samengewerkt met de diverse gemeenten om een zo duurzaam mogelijk beleid te maken op afvalverwerking. Er zijn verschillende mogelijkheden om te besparen op kosten van het afval. Door op een juiste manier jouw afval te scheiden beperk je de kosten voor het restafval. Denk hierbij aan het apart houden van plastic, glas en GFT afval. 

Afvalkalender Sittard-Geleen in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Sittard-Geleen:
  • In de gemeente Sittard-Geleen wordt de afvalkalender verzorgd door RWM.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 455 kilo huisvuil ingezameld door de 91,760 inwoners in Sittard-Geleen.
  • In de gemeente Sittard-Geleen wordt gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Sittard-Geleen zijn €264,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Sittard-Geleen gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Sittard-Geleen?

De afvalkalender van de gemeente Sittard-Geleen vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Sittard-Geleen?

Als je container in de gemeente Sittard-Geleen niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Sittard-Geleen of met de afvalverwerker: RWM

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Sittard-Geleen kun je dan contact opnemen met de gemeente Sittard-Geleen. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (RWM) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Sittard-Geleen?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Sittard-Geleen een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Sittard-Geleen als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Sittard-Geleen?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Sittard-Geleen: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Sittard-Geleen. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

Eén gedachte over “Afvalkalender gemeente Sittard-Geleen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *