Afvalkalender gemeente Utrecht

Afvalkalender gemeente Utrecht bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Utrecht? Op de afvalkalender van gemeente Utrecht vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Utrecht. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Utrecht wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Utrecht de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Utrecht.
Afvalkalender gemeente Utrecht

Afvalkalender Utrecht

Afvalkalender gemeente Utrecht bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Utrecht kunt vinden? De gemeente Utrecht ligt in de provincie Utrecht en heeft 361,924 inwoners. De afvalkalender in gemeente Utrecht wordt verzorgd door de gemeente. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Utrecht.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Utrecht aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Utrecht (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Utrecht.

Over afval in de gemeente Utrecht

In de gemeente Utrecht wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 361,924 inwoners in de gemeente Utrecht bieden jaarlijks ongeveer 413 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 36 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 32 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Utrecht jaarlijks per persoon 22 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Utrecht. Daarvan biedt iedere persoon 8 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 28 kilo grof huishoudelijk afval en 202 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Utrecht gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Utrecht

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Utrecht bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Utrecht vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Utrecht

In de gemeente Utrecht betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Utrecht betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Utrecht is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €304.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €354.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Utrecht: €325.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Utrecht wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Utrecht.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Utrecht.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Utrecht

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Utrecht.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 36
Papier 32
Glas 22
PMD 8
Grof huishoudelijk Restafval 28
Fijn huishoudelijk Restafval 202

Afvalwijzer gemeente Utrecht

Afvalwijzer Utrecht bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Utrecht jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 413 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 361,924 inwoners van de gemeente Utrecht, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Utrecht

Utrecht is een niet-diftar gemeente. Het scheiden van afval is heel belangrijk. Veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled en al het afval dat vervolgens overblijft wordt gezien als restafval. Een bekend voorbeeld van het recyclen van afval is het GFT-afval. Hiervan wordt compost gemaakt wat goed voor een vruchtbare grond en de biodiversiteit. Zo zijn er een tal van voorbeelden van afval wat kan worden gebruikt voor een tweede leven. Uiteindelijk hou je restafval over waarmee niets wordt gedaan. Voor dit restafval betaal je in veel gemeenten een hogere prijs. Ook voor je eigen portemonnee is het dus belangrijk om je afval goed te scheiden. Wil jij ook jouw afval beter scheiden? Je kunt al een verschil maken door bijvoorbeeld biologisch afbreekbare afvalzakken te gebruiken voor het GFT-afval.

Milieustraat gemeente Utrecht

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Utrecht brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Utrecht op onderstaand adres:
  • Afvalscheidingsstation Tractieweg, Tractieweg 120, 3534 AP Utrecht

Container niet geleegd of extra laten legen?

Heb je na een verbouwing extra afval? Of ben je na de feestdagen in huis bezig geweest en heeft dit voor een hoop troep gezorgd? We kunnen ons voorstellen dat jouw container dan snel vol is geraakt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je afval naar de milieustraat in jouw gemeente te brengen. Wat je ook kunt doen is een extra leging van je container aanvragen. Dit doe je bij jouw gemeente of afval bedrijf. Ook neem je contact op met de gemeente of afvalverwerker als de ondergrondse container vol zit, je kliko kapot is of wanneer je een extra kliko wilt aanvragen. Tenslotte kun je ook contact opnemen met de gemeente als je container gestolen of vermist is. Je mag vuilnis nooit zomaar aan de straat zetten, hier staat namelijk een boete op. Dat is natuurlijk zonde geld!

Papieren afvalkalender gemeente Utrecht

Geen papieren afvalkalender van jouw gemeente ontvangen? Dit kan gebeuren. De meeste gemeenten kiezen er tegenwoordig voor om alleen de digitale variant beschikbaar te stellen. Dit zorgt voor veel mensen voor onvrede. Een papieren afvalkalender is namelijk erg handig. Hierop staat aangegeven op welke (afwijkende) dagen het afval langs de weg kan worden gezet. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden om de papieren afvalkalender in handen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld via de website of app van jouw gemeente/ afvalverwerker een printbare versie downloaden. Deze kun je vervolgens zelf uitprinten en ophangen. De beschikbare informatie blijft hetzelfde. Wil je er toch liever een per post ontvangen? Dan kun je contact opnemen met jouw gemeente. Wellicht dat zij kunnen helpen met zoeken naar een oplossing.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Utrecht printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van de gemeente.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Utrecht printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Utrecht

Heb je grof huishoudelijk afval en wil je dit afstorten? Huishoudelijk afval is onvermijdelijk in het dagelijks leven. Het bestaat uit diverse alledaagse materialen, kapotte apparaten maar ook bijvoorbeeld verfresten. Bij grof huishoudelijk afval moet je denken aan afval wat je niet in de kliko of ondergrondse container kunt weggooien. Het is van groot belang om het grof huishoudelijk afval op een verantwoorde en milieuvriendelijke manier af te voeren. Het op een juiste manier afvoeren van afval kun je bijvoorbeeld doen bij de milieustraat van jouw gemeente. Bij een milieustraat kun je vaak terecht voor diverse soorten afval. Denk hierbij aan bijvoorbeeld, oud papier, elektrische apparaten, glaswerk, batterijen en klein chemisch afval. Hier wordt vervolgens het afval goed gescheiden en afgevoerd. Op deze manier wordt het milieu niet belast en kan het op een juiste manier worden afgebroken. Daarnaast worden veel materialen gerecycled waardoor zij een nieuw leven krijgen.

Afwijkende afvalkalender Utrecht

Rondom feestdagen hebben gemeenten vaak afwijkende afvalophaaldagen. Met dagen zoals kerst, pasen of koningsdag kan de afvalkalender van jouw gemeente afwijken. Op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf kun je vinden hoe de afvalkalender wijzigt rondom feestdagen.

Oud papier in Utrecht

Oud papier, waar laat ik dat? Oud papier kun je vaak kwijt in speciale papierbakken. Waar deze papierbakken te vinden zijn kun je op de website van jouw gemeente vinden. Vaak staat er in elke wijk wel een oud papier bak. Is deze niet aanwezig? Dan kun je informeren bij jouw gemeente op welke dagen het wordt opgehaald. Ook is het mogelijk om het bij diverse supermarkten, wijkcentra of ondergrondse containers af te storten. Door het scheiden van papier kunnen speciale bedrijven dit recyclen. Zij sorteren het papier op kleur en maken er vervolgens een soort pulp van. Van dit pulp worden grote rollen papier gemaakt voor allerlei nieuwe producten. Je kunt hierbij denken aan wc-papier, karton, notitieblokken of tissues.

Afvalbeleid in de provincie Utrecht

De provincie Utrecht heeft een afvalkalender waarmee inwoners op de hoogte worden gebracht wanneer hun afval wordt opgehaald. De afvalkalender biedt inzicht in welke afvalsoorten op welke dagen worden opgehaald en geeft informatie over de regels voor afvalinzameling. De afvalkalender geeft aan wanneer huishoudelijk afval, grofvuil, papier, plastic, glas, gft en restafval worden opgehaald. Inwoners kunnen de kalender raadplegen om te weten wanneer ze hun afval buiten moeten zetten. Op deze manier voorkomt de provincie en gemeenten dat het afval niet in het milieu terecht komt. Ook voorkomt het stank- en geuroverlast. De afvalkalender kan verschillen per gemeente dit is namelijk afhankelijk van welke afvalverwerker de afvoer van het afval regelt.

Afvalkalender Utrecht in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Utrecht:
  • In de gemeente Utrecht wordt de afvalkalender verzorgd door de gemeente.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 413 kilo huisvuil ingezameld door de 361,924 inwoners in Utrecht.
  • In de gemeente Utrecht wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Utrecht zijn €325,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Utrecht gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Utrecht?

De afvalkalender van de gemeente Utrecht vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Utrecht?

Als je container in de gemeente Utrecht niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Utrecht of met de afvalverwerker: de gemeente

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Utrecht kun je dan contact opnemen met de gemeente Utrecht. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (de gemeente) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Utrecht?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Utrecht een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Utrecht als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Utrecht?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Utrecht: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Utrecht. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

3 gedachten aan “Afvalkalender gemeente Utrecht”

 1. Geachte heer/mevrouw,

  Ik probeer in te loggen bij de afvalwijzer Utrecht. Ik vul daar mijn postcode (3571AT) en huisnummer (78) in en dan krijg ik de melding dat adres onbekend is.

  Ik heb deze postcode al 37 jaar, wat gaat er mis?

  Graag een reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Rob van Schijndel
  Reinder Blijstralaan 78
  3571 AT Utrecht

  1. Beste Rob van Schijndel,

   Zojuist zelf geprobeerd in te loggen en dat lukte gewoon. Wellicht dat de website even offline was of dat er een storing was waardoor het niet lukte.
   Lukt het inmiddels wel?

   Om in te loggen kunt u deze link gebruiken.

   Mvg.

   Afvalkalender Utrecht Reinder Blijstralaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *