Afvalkalender gemeente Wageningen

Afvalkalender gemeente Wageningen bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Wageningen? Op de afvalkalender van gemeente Wageningen vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Wageningen. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Wageningen wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Wageningen de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Wageningen.
Afvalkalender gemeente Wageningen

Afvalkalender Wageningen

Afvalkalender gemeente Wageningen bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Wageningen kunt vinden? De gemeente Wageningen ligt in de provincie Gelderland en heeft 39,923 inwoners. De afvalkalender in gemeente Wageningen wordt verzorgd door ACV Groep. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Wageningen.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Wageningen aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Wageningen (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Wageningen.

Over afval in de gemeente Wageningen

In de gemeente Wageningen wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 39,923 inwoners in de gemeente Wageningen bieden jaarlijks ongeveer 461 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 74 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 51 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Wageningen jaarlijks per persoon 22 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Wageningen. Daarvan biedt iedere persoon 23.5 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 40 kilo grof huishoudelijk afval en 116 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Wageningen gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Wageningen

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Wageningen bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Wageningen vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Wageningen

In de gemeente Wageningen betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Wageningen betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Wageningen is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €262.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €340.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Wageningen: €275.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Wageningen wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Wageningen.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Wageningen.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Wageningen

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Wageningen.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 74
Papier 51
Glas 22
PMD 23.5
Grof huishoudelijk Restafval 40
Fijn huishoudelijk Restafval 116

Afvalwijzer gemeente Wageningen

Afvalwijzer Wageningen bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Wageningen jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 461 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 39,923 inwoners van de gemeente Wageningen, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Wageningen

Wageningen is een niet-diftar gemeente. Steeds meer gemeenten moedigen het scheiden van afval aan. Dit draagt bij aan een duurzamer beleid. Dit kan de gemeente doen op verschillende manieren. Zo kun je denken aan enerzijds de mensen motiveren door informatieve campagnes rondom het scheiden van afval. Anderzijds, kunnen gemeenten ervoor kiezen om het inleveren van restafval steeds duurder te maken. Daarom is het belangrijk om verschillende afvalsoorten zoals glas, plastic en papier gescheiden in te zamelen. Bij veel supermarkten kun je tegenwoordig al jouw gescheiden afval kwijt. Daarnaast zijn er andere mogelijkheden. Ben jij benieuwd naar deze? Je kunt eenvoudig beginnen met een afvalscheidingsprullenbak. Op deze manier draag jij jouw steentje bij en scheelt het in jouw portemonnee.

Milieustraat gemeente Wageningen

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Wageningen brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Wageningen op onderstaand adres:
  • Afvalbrengstation Wageningen, Nudepark 77, 6702 DZ Wageningen

Volle kliko en extra laten legen?

Wil je jouw kliko een extra keer laten legen? Iedereen heeft weleens meer afval dan gebruikelijk. Bijvoorbeeld rondom de feestdagen of wanneer je lekker in de tuin bent bezig geweest. Om te voorkomen dat jouw kliko te vol raakt kun je ervoor kiezen om deze een extra keer te laten legen. Het legen van de kliko’s wordt uitgevoerd door de gemeente of door een afvalverwerker waar jouw gemeente mee samenwerkt. Binnen de gemeenten zijn er verschillende mogelijkheden om het extra te laten legen. Je kunt telefonisch contact opnemen of een online afspraak maken voor een extra ophaaldienst. Daarnaast kun je eenvoudig het afval zelf storten op de milieustraat bij jou in de buurt. Voor actuele openingstijden en tarieven kun je de website van jouw afvalverwerker raadplegen. 

Papieren afvalkalender gemeente Wageningen

Ben jij opzoek naar de papieren afvalkalender van jouw gemeente? Het uitbrengen van een papieren afvalkalender is al jarenlang niet meer de standaard. Voor veel mensen is dit een groot gemis. De papieren afvalkalender heeft namelijk veel voordelen. Zo is het eenvoudig te raadplegen en gemakkelijk in gebruik. Ook heeft niet iedereen toegang tot internet of een smartphone. Het geeft een goed overzicht op welke dagen het afval wordt opgehaald. Daarnaast staat er ook informatie beschreven over de afwijkende ophaaldagen en informatie over de milieustraat bij jou in de buurt. Ben jij benieuwd of jouw gemeente een papieren afvalkalender beschikbaar heeft? Neem dan contact op met jouw gemeente of afvalverwerker. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Wageningen printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van ACV Groep.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Wageningen printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Wageningen

Heb je groot huishoudelijk afval wat niet in de ondergrondse container of in je eigen kliko past? Het kan voorkomen dat je een keer afval hebt wat te groot of te zwaar is om zelf in de kliko te gooien. In dat geval zijn er diverse opties om het afval op een verantwoorde en duurzame manie af te voeren. Zo kun je bijvoorbeeld in veel gemeenten (tegen betaling) het afval laten ophalen. Je kunt hiervoor een online afspraak maken of telefonisch contact opnemen met jouw gemeente. Het is wel verstandig om vooraf even te informeren wat de kosten hiervan zijn. Een andere manier om groot huishoudelijk afval af te voeren is de milieustraat. In de milieustraat van jouw gemeente staan vaak containers waarin je bijv. plastic, glas, bouw- en sloopafval kunt afstorten. Informeer op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf de tarieven voor het afstorten van groot huishoudelijk afval.

Afwijkende afvalkalender Wageningen

Rondom feestdagen hebben gemeenten vaak afwijkende afvalophaaldagen. Met dagen zoals kerst, pasen of koningsdag kan de afvalkalender van jouw gemeente afwijken. Op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf kun je vinden hoe de afvalkalender wijzigt rondom feestdagen.

Oud papier in Wageningen

Oud papier kun je inleveren bij een speciale oud-papiercontainer of bij de milieustraat van jouw gemeente. Vaak zijn er enkele instructies aan verbonden. Zo kun je het beste ervoor kiezen om het papier kleiner te maken zodat het beter past in de ondergrondse container. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden bij veel supermarkten om jouw oud papier in te leveren. In sommige gemeenten wordt er jaarlijks op enkele dagen het oud papier opgehaald. Dit kun je dan op de aangegeven plaatsen aan de straat zetten. Verstandig is het om het papier even te binden met een afbreekbaar touw zodat jouw afval niet rondslingerd in de natuur. Waar de oud-papier containers staan kun je vinden op de website van jouw gemeente.

Afvalbeleid in de provincie Gelderland

De provincie Gelderland net als sommige andere provincies als doelstelling om in 2030 een circulaire economie te bereiken. Om deze doelstelling te bereiken zijn er diverse initiatieven opgericht. Dit heeft als doel om het afval te verminderen, hergebruiken  en recyclen. Er wordt gefocust op afvalvermindering door middel van educatie, campagnes en het aanbieden van hulpmiddelen zoals afvalcoaches. Hierdoor worden inwoners aangespoord om minder afval te produceren en hergebruik te stimuleren. Door afval te scheiden, zoals restafval, papier, plastic, metalen en GFT, wordt het mogelijk om afval efficiënter te verwerken en te recyclen. In Nederland wordt er jaarlijks zo’n 490 kg. afval per inwoner geproduceerd. Hiervan wordt gemiddeld 60% gescheiden ingeleverd. De Nederlandse overheid heeft als doel om dit te verhogen naar 75%. De provincie Gelderland heeft een recyclingpercentage van 75% en loopt hiermee voor op het doel van 2030. Er worden ook innovatieve technologieën onderzocht en toegepast.

Afvalkalender Wageningen in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Wageningen:
  • In de gemeente Wageningen wordt de afvalkalender verzorgd door ACV Groep.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 461 kilo huisvuil ingezameld door de 39,923 inwoners in Wageningen.
  • In de gemeente Wageningen wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Wageningen zijn €275,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Wageningen gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Wageningen?

De afvalkalender van de gemeente Wageningen vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Wageningen?

Als je container in de gemeente Wageningen niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Wageningen of met de afvalverwerker: ACV Groep

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Wageningen kun je dan contact opnemen met de gemeente Wageningen. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (ACV Groep) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Wageningen?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Wageningen een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Wageningen als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Wageningen?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Wageningen: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Wageningen. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *