Afvalkalender gemeente Zwolle

Afvalkalender gemeente Zwolle bekijken? Ben je op zoek naar de afvalkalender van 2024 van de gemeente Zwolle? Op de afvalkalender van gemeente Zwolle vind je de actuele afval ophaaldagen in de gemeente Zwolle. Bovendien kun je zien wanneer het vuilnis op jouw adres in de gemeente Zwolle wordt opgehaald. Ook zie je op de afvalkalender van de gemeente Zwolle de regeling rondom feestdagen. Het is daarom belangrijk om regelmatig de afvalkalender te controleren. Zo ben je altijd op de hoogte van de actuele huisvuil inzameldagen in de gemeente Zwolle.
Afvalkalender gemeente Zwolle

Afvalkalender Zwolle

Afvalkalender gemeente Zwolle bekijken? Wil je weten waar je de afvalkalender van de gemeente Zwolle kunt vinden? De gemeente Zwolle ligt in de provincie Overijssel en heeft 130,872 inwoners. De afvalkalender in gemeente Zwolle wordt verzorgd door Rova. Deze wordt met zorg samengesteld en jaarlijks geüpdatet. Je vindt in dit artikel onder andere alles over:
  • De afvalkalender voor alle steden, dorpen en plaatsen gemeente Zwolle.
  • Een papieren afvalkalender in de gemeente Zwolle aanvragen.
  • Container niet geleegd, extra leging aanvragen of kliko kapot?
  • Afvalwijzer gemeente Zwolle (met info over afval scheiden).
  • Alles over diftar in de gemeente Zwolle.

Over afval in de gemeente Zwolle

In de gemeente Zwolle wordt veel afval ingezameld. Bovendien wordt er geen gebruik gebruik gemaakt van diftar. De 130,872 inwoners in de gemeente Zwolle bieden jaarlijks ongeveer 456 kilo huishoudelijk afval aan per inwoner. Daarvan wordt er 82 kilo GFT-afval ingezameld. Ook wordt er 44 kilo papier ingeleverd. Bovendien gooit iedere inwoner van de gemeente Zwolle jaarlijks per persoon 21 kilo glas in de glasbak. Het scheiden van PMD afval gaat ook goed in de gemeente Zwolle. Daarvan biedt iedere persoon 24 kilo PMD aan per jaar. Tenslotte wordt er jaarlijks per persoon 40 kilo grof huishoudelijk afval en 181 kilo fijn huishoudelijk afval ingeleverd. De afvalinzameling in Zwolle gebeurt door middel van een “niet-diftar” systeem.

Afvalkalender 2024 Zwolle

Wil je de afvalkalender 2024 van de gemeente Zwolle bekijken? De meest actuele afvalkalender van de gemeente Zwolle vind je hier.

Afvalstoffenheffing 2024 gemeente Zwolle

In de gemeente Zwolle betaal je jaarlijks afvalstoffenheffing. Per gemeente is het tarief van de afvalstoffenheffing verschillend. Bovendien is het bedrag van de afvalstoffenheffing afhankelijk van het aantal personen. In de gemeente Zwolle betaalt een één-persoons huishouden minder dan een huishouden van meerdere personen. De afvalstoffenheffing 2024 in de gemeente Zwolle is:
 • Afvalstoffenheffing huishouden van één persoon: €237.
 • Afvalstoffenheffing huishouden van meerdere personen: €296.
 • Gemiddelde afvalstoffenheffing in Zwolle: €271.
De afvalstoffenheffing in de gemeente Zwolle wordt onder andere gebruikt voor:
  1. Huisvuil afvoeren, inzamelen en verwerken.
  2. Onderhoud milieustraat Zwolle.
  3. Kosten voor het duurzaam verwerken van afval.
  4. Onderhoud kringloopwinkels.
  5. Ondergrondse containers reinigen in Zwolle.
  6. De vuilniswagens.
  7. Etc.

Cijfers afval gemeente Zwolle

Bekijk in onderstaand schema de actuele cijfers van de afvalinzameling in de gemeente Zwolle.
Afvalsoort Aantal Kilogram per inwoner
GFT afval 82
Papier 44
Glas 21
PMD 24
Grof huishoudelijk Restafval 40
Fijn huishoudelijk Restafval 181

Afvalwijzer gemeente Zwolle

Afvalwijzer Zwolle bekijken? In de afvalwijzer vind je precies welke afvalsoorten in welke container horen. Op deze manier draag jij als inwoner van Zwolle jouw steentje bij aan een betere afvalscheiding. Omdat er maar liefst 456 kg afval (per persoon) wordt aangeboden door de 130,872 inwoners van de gemeente Zwolle, is afval scheiden natuurlijk heel belangrijk.

Afval scheiden gemeente Zwolle

Zwolle is een niet-diftar gemeente. Waarom is het gescheiden inzamelen van afval zo belangrijk? Het scheiden van afval binnen de gemeenten wordt steeds belangrijker. Dit draagt bij aan een duurzame en circulaire economie. Op deze manier worden de zogenaamde eindige grondstoffen niet verder uitgeput en kan de natuur op een goede manier herstellen. Het recyclen van afval draagt hieraan bij. Omdat veel afvalsoorten kunnen worden gerecycled is het belangrijk om deze afvalsoorten gescheiden in te zamelen. Dit kan door verschillende afvalscheiders. Denk hierbij bijvorbeeld aan plastic, glas, karton en papier en GFT-afval. Op veel plaatsen kun je (gratis) bovengenoemde afval soorten afstorten. Op het makkelijk te maken kun je voor een prullenbak kiezen met meerdere vakken. Deze prullenbakken met meerdere vakken maken het voor jou eenvoudig om afval gescheiden in te zamelen. Wil jij ook jouw afval beter scheiden?

Milieustraat gemeente Zwolle

Heb je veel afval, grof vuil of ander groot huishoudelijk afval? Wanneer huisvuil niet in de ondergrondse container of de kliko past, kun je dit naar de milieustraat in de gemeente Zwolle brengen. Daar kun je bovendien allerlei verschillende afvalsoorten kwijt. Je vindt de milieustraat of het afvalbrengstation van de gemeente Zwolle op onderstaand adres:
  • ROVA Milieubrengstation Zwolle, Rijnlandstraat 2, 8028 PX Zwolle

Volle kliko en extra laten legen?

Heb je na een verbouwing extra afval? Of ben je na de feestdagen in huis bezig geweest en heeft dit voor een hoop troep gezorgd? We kunnen ons voorstellen dat jouw container dan snel vol is geraakt. Uiteraard kun je er ook voor kiezen om je afval naar de milieustraat in jouw gemeente te brengen. Wat je ook kunt doen is een extra leging van je container aanvragen. Dit doe je bij jouw gemeente of afval bedrijf. Ook neem je contact op met de gemeente of afvalverwerker als de ondergrondse container vol zit, je kliko kapot is of wanneer je een extra kliko wilt aanvragen. Tenslotte kun je ook contact opnemen met de gemeente als je container gestolen of vermist is. Je mag vuilnis nooit zomaar aan de straat zetten, hier staat namelijk een boete op. Dat is natuurlijk zonde geld!

Papieren afvalkalender gemeente Zwolle

Geen papieren afvalkalender van jouw gemeente ontvangen? Dit kan gebeuren. De meeste gemeenten kiezen er tegenwoordig voor om alleen de digitale variant beschikbaar te stellen. Dit zorgt voor veel mensen voor onvrede. Een papieren afvalkalender is namelijk erg handig. Hierop staat aangegeven op welke (afwijkende) dagen het afval langs de weg kan worden gezet. Toch zijn er nog altijd mogelijkheden om de papieren afvalkalender in handen te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld via de website of app van jouw gemeente/ afvalverwerker een printbare versie downloaden. Deze kun je vervolgens zelf uitprinten en ophangen. De beschikbare informatie blijft hetzelfde. Wil je er toch liever een per post ontvangen? Dan kun je contact opnemen met jouw gemeente. Wellicht dat zij kunnen helpen met zoeken naar een oplossing.

Afvalkalender printen

Wil je de afvalkalender van de gemeente Zwolle printen? Dat kan! Een afvalkalender op papier krijg je op de volgende manier:
 1. Ga naar de website van Rova.
 2. Ga naar de afvalkalender.
 3. Voer jouw postcode + huisnummer in.
 4. Je krijgt nu de actuele afvalkalender te zien voor jouw adres.
 5. Je kunt deze vervolgens downloaden als PDF.
 6. Nu kun je de afvalkalender van jouw adres in de gemeente Zwolle printen.
 7. Vragen? laat het ons weten in de reacties!

Grofvuil gemeente Zwolle

Heb je grofvuil en wil je dit naar de afvalstort brengen. In sommige gemeenten is het wegbrengen van grof huishoudelijk afval gratis. Voor sommige afvalsoorten moet je betalen. Wat de kosten zijn voor het wegbrengen van vuilnis naar de afvalstort verschilt per gemeente. Op de website van jouw gemeente of afvalverwerker kun je zien wat de prijzen zijn. Onder grofvuil verstaan we al het afval wat je niet in de kliko of ondergrondse container kwijt kunt. Soms zijn objecten te groot of te zwaar voor de kliko of ondergrondse container. Dan kun je kiezen om deze weg te brengen naar de milieustraat bij jou in de buurt. Op deze pagina vind je informatie over jouw milieustraat en welke soorten afval je mag afstorten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bouw- sloopmateriaal en klein chemisch afval.

Afwijkende afvalkalender Zwolle

Wil je weten of het afval opgehaald wordt op Koningsdag, bevrijdingsdag of hoe het precies zit met kerst? Het verschilt per gemeente of per afvalverwerkingsbedrijf op welke dagen het afval wordt opgehaald. In de meeste gevallen zijn deze bedrijven op nationale feestdagen gesloten. Zo is bijvoorbeeld bevrijdingsdag eens in de vijf jaar een officieel feestdag. Voor een actueel overzicht kun je het beste de afvalkalender raadplegen. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met de gemeente of afvalverwerker. Ook wordt er in sommige gemeenten nog steeds een (papieren) afvalkalender bezorgd met afwijkende dagen rondom het ophalen van het afval. Tot slot, kun je op de website van jouw gemeente of de website van het afvalbedrijf vind je alle actuele informatie rondom de feestdagen.

Oud papier in Zwolle

Wanneer wordt het papier opgehaald en waar kun je oud papier laten? Veel gemeenten maken gebruik van speciale papierbakken. Deze bakken voor oud papier vind je vaak in de buurt van winkelcentra, scholen en op pleinen. In sommige gemeenten wordt er aan het begin van het kalenderjaar een afvalkalender uitgegeven. Hierin staat aangegeven op welke dagen per jaar jij het oud papier aan de weg kunt zetten. Zorg er wel voor dat het een stevig gebonden pakketje is zodat het papier niet rondslingerd. Met het scheiden van oud papier draag jij bij aan een duurzame circulaire economie. Van het oud papier worden nieuwe producten gemaakt. Benieuwd naar de mogelijkheden binnen jouw gemeente? Bekijk de website van jouw gemeente om te zien waar jij jouw oud papier kunt laten.

Afvalbeleid in de provincie Overijssel

In de provincie Overijssel wordt er op verschillende manieren gewerkt aan afvalreductie. Zo werken de gemeenten nauw samen met elkaar om inwoners en bedrijven te informeren over de impact van afvalproductie. Daarnaast is er een initiatief in het leven geroepen om het zwervend afval aan te pakken. Een van de maatregelen is het opzetten van een zwerfafval campagne. Hierbij wordt er samengewerkt met gemeenten, bedrijven en vrijwilligers om zwervend afval op te ruimen en inwoners bewust te maken van het belang van afvalvermindering. Er zijn ook initiatieven genomen om inwoners te stimuleren om afval te scheiden. Zo bieden gemeenten in de provincie Overijssel inzamelpunten voor recycling van afvalsoorten zoals papier, plastic, metalen en glas. Het beleid van de provincie lijkt haar vruchten af te werpen. De doelstelling van het Nederlandse rijk is om in 2030 75% van het afval te scheiden, provincie Overijssel is al goed op weg met 74%. 

Afvalkalender Zwolle in het kort

Een samenvatting over de afvalkalender Zwolle:
  • In de gemeente Zwolle wordt de afvalkalender verzorgd door Rova.
  • Er wordt jaarlijks ongeveer 456 kilo huisvuil ingezameld door de 130,872 inwoners in Zwolle.
  • In de gemeente Zwolle wordt geen gebruik van diftar.
  • De gemiddelde kosten voor de afvalstoffenheffing in de gemeente Zwolle zijn €271,-
  • Rondom feestdagen kan de afvalkalender in Zwolle gewijzigd zijn.

Veelgestelde vragen

Waar vind ik de actuele afvalkalender (2024) van de gemeente Zwolle?

De afvalkalender van de gemeente Zwolle vind je hier.

Wat moet je doen als je container niet geleegd is in Zwolle?

Als je container in de gemeente Zwolle niet geleegd is, kun je contact opnemen met de gemeente Zwolle of met de afvalverwerker: Rova

Wat moet ik doen als mijn adres niet herkend wordt?

In de gemeente Zwolle kun je dan contact opnemen met de gemeente Zwolle. Ook kun je jouw afval inzamelingsbedrijf (Rova) benaderen.

Kan ik een grotere container aanvragen in Zwolle?

Heb je aan je huidige container niet genoeg? Dan kun je bij de gemeente Zwolle een aanvraag indienen voor een grotere container. Ook kun je contact op nemen met de gemeente Zwolle als je extra containers wilt krijgen.

Hoe kan het dat mijn container niet geleegd is in Zwolle?

Er zijn verschillende redenen mogelijk waardoor jouw kliko niet geleegd is in de gemeente Zwolle: 1. De container stond niet op de juiste dag aan de weg. 2. De container stond niet op de juiste tijd aan de weg. 3. Jouw kliko wordt nog geleegd, soms wordt de container pas laat op de dag zelf geleegd. 4. Op en rondom feestdagen is er vaak sprake van een andere afvalkalender in de gemeente Zwolle. 5. Kijk of de containers van de buren ook niet geleegd zijn. Zijn deze ook nog vol? Dan is er waarschijnlijk iets misgegaan met de afvalinzameling.

2 gedachten aan “Afvalkalender gemeente Zwolle”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *