Container

Soorten containers

Er zijn en komen steeds meer verschillende containers. Omdat afval scheiden een steeds belangrijker thema wordt komen er voor verschillende soorten afval ook steeds meer verschillende containers. Misschien heb je er zelf al een nieuwe container bijgekregen, of heeft de gemeente aangekondigd dat je er binnenkort een blauwe container bij krijgt. De meest gangbare containers zijn de grijze container en de groene container. Maar in steeds meer gemeente zie je ook de blauwe container en de oranje container. Je kunt de containers herkennen aan de kleur van de container of aan de kleur van het deksel van de container. Daarnaast verschilt de grootte van de containers ook per gemeente. De meest voorkomende groottes zijn containers van 140 liter of van 240 liter.

Welke container voor wat?

  • Grijze container

Samen met de groene container is dit de meest voorkomende container. De grijze container is voor al het afval dat je niet verder kunt onder verdelen in andere afvalsoorten. De grijze container wordt ook wel de restafval container genoemd.

  • Groene container

De groene container is voor al het groente-, fruit- en tuinafval. Let wel op, het moet natuurlijk wel in de container passen en ook moet het niet te zwaar zijn voor de groene container. 

  • Blauwe container

De blauwe container is voor papier en karton afval. De blauwe container wordt ook wel de oud-papier bak of oud papier container genoemd. 

  • Oranje container

De oranje container is een afvalbak die steeds vaker voorkomt. Misschien heb jij er ook al wel mee te maken. Soms krijg je een oranje container thuis maar in de meeste gemeenten staat er een gezamenlijke oranje container op een milieuplein in de buurt. Deze zijn vaak te vinden op goed bereikbare plaatsen zoals winkelcentra. In de oranje bak kun je jouw plastic kwijt. Maar ook blikken en pakken van drinken mogen in de oranje container.

Welk afval hoort waar?

Heb je een bepaalde soort afval maar weet je niet in welke container dit moet? Kijk dan eens op onze pagina over soorten afval. Wil je weten wanneer jouw container geleegd wordt? Dit kun je zien op de afvalkalender.