Container legen

Container legen

Zit de container vol? Dan wil je natuurlijk dat deze zo snel mogelijk geleegd wordt. Wanneer wordt de container geleegd? Dit kun je vinden in de afvalkalender van jouw gemeente. Op onze site is een handig overzicht te vinden van de afvalkalender per gemeente. Hierop kun je precies zien welke container er deze week geleegd wordt. Hoe vaak de containers geleegd worden verschilt per gemeente en per afvalbedrijf. 

Afval scheiden

Duurzaamheid, recyclen en omgekeerd inzamelen zijn termen die steeds belangrijker worden. Het scheiden van afval wordt daarom steeds belangrijker. Afval scheiden zorgt ervoor dat veel soorten afval kunnen worden hergebruikt tot een nieuwe grondstof. Bovendien ben je bewuster bezig met afval als je afval meer gaat scheiden. Er komen steeds meer afval specifieke afvalcontainers. Denk bijvoorbeeld aan plasticcontainers, textielcontainers en glascontainers.

Wanneer wordt mijn container geleegd?

Wanneer jouw container geleegd wordt is geheel afhankelijk van de gemeente waar je woont. Wil je weten wanneer jouw container geleegd wordt? Kijk dan even op onze afvalkalender. Doordat gemeentes het scheiden van afval steeds meer aanmoedigen, komen er steeds meer containers voor verschillende soorten afval. Misschien heb je er thuis wel een extra minicontainer bijgekregen voor bijvoorbeeld plastic of papier. Ook worden de containers die je thuis hebt steeds kleiner, om zo het scheiden van afval aan te moedigen.

Voorwaarden legen van de container

Per gemeente verschilt het hoe je jouw container moet aanbieden. De container wordt soms nog met de ‘ouderwetse’ vuilniswagen opgehaald, maar steeds vaker komt er een vuilniswagen met een takelsysteem. Deze takelt jouw container op en leegt hem, geheel machinaal, in de vuilniswagen. Om het legen van containers zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, is het belangrijk om met de volgende dingen rekening te houden:

  • Plaats de container op de daarvoor aangewezen plek.
  • Zet de Kliko nooit tegen iets aan, zoals een muurtje of schuur.
  • Houd er rekening mee dat je de container niet onder een boom met lage takken zet.
  • Zet de containers niet tegen elkaar aan, dan kan de grijparm de container niet oppakken.
  • Stamp je afval niet te hard aan in de container, dan blijft er afval in achter.
  • De container moet dicht kunnen.
  • Zorg ervoor dat de container niet te zwaar is (rond de 70 kg).

Tip: Houd er rekening mee dat jouw container steekproefsgewijs gecontroleerd wordt. Gooi dus geen afval in de container dat er niet in hoort!

Is jouw container niet geleegd?

Als je container niet geleegd is kan dit verschillende oorzaken hebben. Heeft het buiten gesneeuwd of heftig gevroren? Het kan zijn dat de container daardoor niet geleegd is. Kijk voor actuele informatie daarom altijd even op de site van jouw eigen gemeente of afvalverwerkingsbedrijf. Is alleen jouw container niet geleegd en die van de buren wel? Dan heeft dit hoogstwaarschijnlijk met jouw container te maken. Het kan natuurlijk zijn dat ze hem gewoonweg vergeten zijn, maar dit komt niet vaak voor. Kijk bij bovenstaande voorwaarden of je hieraan voldaan hebt. Zat de container te vol? Haal er dan wat uit, doe dit even in een andere vuilniszak of breng het zelf naar de milieustraat. Heb je aan alle voorwaarden voldaan maar is de container toch niet geleegd? Neem dan even contact op met het afvalverwerkingsbedrijf of de gemeente.

Container extra legen

Wil je de container extra laten legen? Omdat je bijvoorbeeld met een tuin verbouwing bezig bent? Dan kun je in sommige gevallen de container extra laten legen. Helaas kan dit niet in iedere gemeente. Om te kijken of dit in jouw gemeente kan, kun je op de site van jouw gemeente kijken.

Container legen – Afvalkalender

Wil je weten wanneer jouw container geleegd wordt? Kijk dan eens op onze afvalkalender.