Afval scheiden

Afvalscheiding

Het scheiden van afval wordt steeds belangrijker. Per persoon hebben we jaarlijks gemiddeld zo’n 500 kg afval. Afvalscheiding is belangrijk omdat op deze manier het afval weer hergebruikt kan worden als nieuwe grondstof. Door het scheiden van afval kan dit op een snellere en efficiëntere manier. Door het scheiden van ons vuilnis blijft er ook steeds minder restafval over. Papierafval, glas en plastic afval kunnen voor een groot deel hergebruikt worden voor nieuwe grondstoffen. Dit scheelt dus een hoop geld, energie en er hoeven geen nieuwe grondstoffen gebruikt te worden.

Waarom afval scheiden?

Waarom moeten we ons afval scheiden en waarom moeten we steeds meer vuilnis scheiden? Je hebt het je vast wel eens afgevraagd. Omdat grondstoffen steeds schaarser worden en we ook in de toekomst genoeg grondstoffen willen hebben moeten we ervoor zorgen dat er zo min mogelijk afval overblijft. Dit overgebleven afval wordt ook wel restafval genoemd. Al het afval wat je kunt scheiden kan worden hergebruikt als grondstoffen voor nieuwe producten.

Plastic scheiden

Het glas naar de glasbak en het papier in de oud papierbak kennen we al wel een tijdje. Een nieuwe vorm van afval scheiden is het scheiden van plastic. Dit wordt verzameld in een oranje container (soms een rode container). Heb je al een oranje container thuis? Of verzamel je het plastic in een speciale zak en gooi je dit in een plastic container in de buurt? Dan valt het je misschien pas echt op hoeveel van jouw afval van plastic is. Het scheiden van afval zorgt dus ook voor een betere bewustwording op het gebied van afval. Van het plastic afval kunnen dan weer nieuwe plastic producten worden gemaakt zoals flessen, kratten en plastic speelgoed.

GFT-afval scheiden

Het scheiden van GFT-afval wordt in Nederland ook al heel veel gedaan. Van dit GFT-afval kan weer compost worden gemaakt, of bodemverbeteraars. Ook kan er uit GFT-afval biogas worden gemaakt wat weer als brandstof kan dienen. GFT-afval mag in de groene container.

Papier scheiden

Wist je dat bijna een kwart van al jouw afval van papier en karton is? Nederland loopt voorop in het scheiden en recyclen van papier en karton afval. Papier kan heel goed als nieuwe grondstof voor papier gebruikt worden. Er kunnen dan weer nieuwe kranten, tijdschriften of magazines van gemaakt worden. Oud papier kan wel 8 keer opnieuw gebruikt worden. Papier wordt vaak verzameld in blauwe containers. Soms heb je een blauwe container thuis, of staat er een papiercontainer in de buurt.

Glas scheiden

Het scheiden van glas gebeurt in Nederland al heel veel en dit is een goede zaak! Bijna driekwart van al het glas afval wordt al naar de glasbak gebracht. Een groot voordeel van glas in de glasbak is dat glas oneindig vaak kan worden gerecycled. Het kan dus in zijn geheel weer als nieuwe grondstof worden voor glas worden hergebruikt. Glas afval kun je kwijt in de glasbak en deze zijn vaak te vinden op goed bereikbare plaatsen bij jou in de buurt (bijvoorbeeld winkelcentra).

Scheiden van afval

Het scheiden van afval is dus heel belangrijk. Het is bij het scheiden van afval ook belangrijk om goed te kijken welk afval waar hoort. Er zijn veel verschillende soorten afval. Weet je niet in welke container de afval soort hoort? Zoek het dan even op en draag bij aan een beter milieu!