Wat is circulaire economie?
Een circulaire economie wordt ook wel een kringloopeconomie genoemd. Dit houdt op het gebied van afval in dat al het afval weer in zijn geheel wordt hergebruikt. Van het afval worden dan allemaal nieuwe grondstoffen gemaakt. Afval bestaat dan dus niet meer. De rijksoverheid streeft er in Nederland naar om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben waarbij alle soorten afval dus hergebruikt wordt. Om dit voor elkaar te krijgen doen zij dit door goed te overleggen met bedrijven. Bovendien stelt de overheid met wetten en regels in om bedrijven te motiveren om naar een circulaire economie toe te werken.
Waarom een circulaire economie?
Een circulaire economie is nodig omdat sommige grondstoffen in de toekomst op zullen raken. Bovendien komen er steeds meer mensen bij en zullen grondstoffen dus ook sneller opraken. Daarnaast is Nederland voor veel grondstoffen nu afhankelijk van het buitenland. In een circulaire economie is dit niet het geval omdat de producten weer tot de grondstof verwerkt kunnen worden. Ten slotte is een kringloop economie goed voor het milieu. Dit is omdat er minder grondstoffen vervoerd hoeven te worden en omdat er minder grondstoffen gewonnen hoeven worden. Zo zorgt een circulaire economie voor een lagere CO2 uitstoot.
Hoe werkt een circulaire economie?
In een volledig circulaire economie worden producten na gebruik niet meer weggegooid. Het eindproduct wordt dat weer als nieuwe grondstof gebruikt. Is je fiets kapot of ben je toe aan een nieuwe fiets? Dan wordt jouw oude fiets weer helemaal hergebruikt als grondstof voor de nieuwe fiets. Steeds meer nieuwe producten worden al bedacht en ontworpen om weer helemaal hergebruikt te kunnen worden. Daarnaast is het zo dat in een circulaire economie spullen sneller gerepareerd worden dan weggegooid. Of producten worden vaker gebruikt of gedeeld. Een boormachine gebruik je immers niet elke dag, dus die kun je best met de buurman delen. Een goed voorbeeld van het vaker gebruiken van spullen is het meenemen van een eigen tasje naar de supermarkt.
Voorbeelden circulaire economie
In een circulaire economie worden producten ontworpen die eenvoudig gerepareerd of gerecycled kunnen worden en die bovendien zo min mogelijk afval opleveren. Een goed voorbeeld van iets wat prima binnen een circulaire economie past is de term “refurbished”. Steeds meer mensen kopen geen nieuwe mobiele telefoon of een laptop, maar kopen een “refurbished” apparaat. Op deze manier wordt de levensduur van producten verlengd, zonder hier nieuwe grondstoffen voor te hoeven gebruiken. Een ander eenvoudiger voorbeeld van een kringloop economie is het gebruiken van hetzelfde tasje voor de boodschappen.
Circulaire producten
Er zijn steeds meer circulaire producten te vinden en er zullen er in de toekomst alleen maar meer op de markt komt. Om er in de toekomst ook voor te kunnen zorgen dat er genoeg producten zijn voor iedereen is het ook noodzakelijk om circulaire producten te maken. Denk bijvoorbeeld aan je oude fiets. Vaak zijn de banden kapot, of de verlichting, maar het frame is meestal nog prima in orde. Hier kan dus gewoon een nieuwe fiets van worden gemaakt. De rest van de fiets zal in de toekomst zo moeten worden ontworpen dat dit ook in zijn geheel kan worden hergebruikt.