Duurzaam Tuinieren

Door op een duurzame manier te tuinieren draag je niet alleen je steentje bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Als je het namelijk goed aanpakt, creëer je een gevarieerde biotoop in je voor- of achtertuin waar planten de ruimte krijgen en het goed toeven is voor insecten en andere dieren. Maar hoe doe je dat dan precies? Lees verder voor enkele handige tips voor duurzaam tuinieren.

Tip 1: Meer groen en minder tegels

Als je het serieus aan wilt gaan pakken dan begin je door te kijken naar het ontwerp van je tuin en dan vooral naar hoeveel tegels er liggen. Als een groot deel van je tuin is bestraat, verlies je automatisch al een hoop ruimte voor groen. De gemiddelde duurzame tuin bestaat namelijk ten minste voor twee derde uit groen en maximaal een derde uit tegels. Ook is het zo dat stoeptegels ervoor zorgen dat het regenwater minder makkelijk in de grond zakt. Hierdoor belemmer je dus de toevoer van je eigen grondwater. En grondwater is essentieel voor je tuin, met name wanneer je een of meerdere bomen hebt staan. Zorg er dus voor dat je zo weinig mogelijk tegels hebt en zoveel mogelijk beplanting. Een duurzamer alternatief voor tegels is grind, waar het water wel doorheen kan spoelen.

Tip 2: Beperk het schoffelen tot een minimum

Veel mensen besteden meerdere dagen per jaar aan het onkruidvrij maken van hun tuin. Wanneer je duurzaam wilt tuinieren dan probeer je dit zoveel mogelijk te vermijden. De grond in je tuin is namelijk van zichzelf al een complex systeem van planten en micro organismen dat door erin te gaan schoffelen volledig overhoop wordt gehaald. Door veel te schoffelen verstoot je dit systeem dus en maak je de bodem armer. Ook is het zo dat er bij schoffelen meer CO2 vrij komt dan wanneer je de grond met rust laat en zal er sneller mos komen te groeien.

Tip 3: Maak je eigen compost

Je wilt natuurlijk een zo rijk en voedzaam mogelijke bodem creëren waarin je bomen en planten optimaal kunnen groeien en bloeien. Je helpt de bodem een handje door er compost overheen te strooien. Door een klein laagje organisch materiaal over de grond uit te strooien zorg je ervoor dat onkruid minder de ruimte krijgt en zal de grond meer vocht vasthouden. Hierdoor hoef je minder vaak te sproeien en zullen de planten zichzelf voeden. Ook zorgt dit laagje ervoor dat er meer bacteriën en schimmels zullen komen die essentieel zijn voor een gezonde en goed doorvoede bodem. Compost kun je natuurlijk in de winkel kopen, maar waarom zou je niet je eigen compost maken? Dit doe je vrij eenvoudig. Je hebt weinig ruimte nodig en kunt zelfs op een balkonnetje compost maken. Je kunt compost maken van keukenresten en tuinafval. Je doet ze in een compostbak en hoeft alleen maar te wachten tot het afval is vergaan en composteert. Dit kan wel een jaar of langer duren, maar dan heb je wel prima eigen gemaakte compost. Denk er wel om je dat je niet teveel takjes in de compostbak doet aangezien die er langer over doen om te vergaan.

Tip 4: Plant zoveel mogelijk inheemse planten

Voor de groei en bloei van planten heb je zoveel mogelijk insecten nodig. Deze kleine werkers zorgen er namelijk voor dat het stuifmeel van bloemen en planten verspreid wordt. Je kunt bijen, vlinders, hommels en andere insecten lokken door zoveel mogelijk inheemse planten en bomen in je tuin te hebben. Dit zijn organismen die al duizenden jaren in Nederland en de rest van Noordwest Europa voorkomen en bij uitstek geschikt zijn voor het klimaat dat hier heerst. Veel insecten zijn specifiek afhankelijk van deze planten en bomen voor hun voeding. Laat dus staan die palmboom en plant bijvoorbeeld een linde of wilg.

Tip 5: Grijp zo weinig mogelijk in

Veel mensen denken bij duurzaam tuinieren meteen aan een compleet verwilderde tuin vol braamstruiken en brandnetels. Hoewel dit natuurlijk ook niet de bedoeling is, is het wel verstandig om zo min mogelijk in te grijpen en de natuur haar werk zelf laten doen. Hierdoor zal er meer leven ontstaan, zowel op micro niveau (bacteriën en schimmels) als op macro niveau (vogels en egels). Je kunt dus prima klimop laten groeien bijvoorbeeld of het gras slechts een keer per maand maaien. Een manier om ervoor te zorgen dat je tuin gaat krioelen van leven en toch niet volkomen verwildert, is door sterke plantensoorten in je tuin te hebben die onkruid geen kans geven om tot bloei te komen.