Recycling

Wat is recyclen?

Onder recycleren verstaan we het opnieuw gebruiken van de materialen van een bepaald product. Dit is dus iets anders dan het hergebruiken van producten. Om goed te kunnen recyclen is het belangrijk om jouw afval goed te scheiden. Hierdoor kunnen de bruikbare grondstoffen eruit gehaald worden en opnieuw ingezet voor nieuwe producten. 

Waarom recyclen?

Het recyclen van afval heeft meerdere grote voordelen. De meeste bekendste is natuurlijk dat het goed is voor het milieu. Door het goed scheiden van afval en het hergebruiken van de grondstoffen  zijn er dus minder nieuwe grondstoffen nodig voor nieuwe producten. Hierdoor zal er minder Co2 uitstoot zijn en is hierdoor minder belastend op het milieu. Hierdoor daalt de uitstoot van broeikasgassen omdat het hergebruik van materialen minder energie kost dan het produceren ervan. Daarnaast door middel van te recyclen kun je geld besparen. Aangezien je in sommigen gemeenten per leging van je container betaalt, bespaar je hier ontzettend veel geld op. Mocht het milieu niet doorslaggevend genoeg zijn voor je, dan is dit nog een goede reden om bewuster om te gaan met jouw afval!

Wat is Upcyclen?

Gemeente Almere kwam met het eerste upcyclecentrum in Nederland. Hierbij worden nieuwe producten verwekt uit oude afgedankte materialen. Dus in plaats van het terugbrengen naar een basisgrondstof worden de bestaande materialen ingezet voor nieuwe producten. Je kunt dus heel creatief omgaan met jouw afval. De naam upcycling komt voort uit het toevoegen van waarde aan een bepaald oud materiaal, dus echt waardevermeerdering (up). Denk hierbij aan nieuwe handtassen gemaakt van hergebruikte autobanden, sloffen van restjes wol, etcetera. 

Tip: In Almere kun je met een afspraak maken voor een bezichtiging in het upcyclecentrum om te kijken wat hier allemaal gebeurd met afgedankte producten.

Wat is Downcycling?

Het tegenoverstelde van upcycling is downcycling. In dit proces wordt er geen geen waarde toegevoegd maar maar juist verminderd. Dit gebeurd vaak wanneer de afgedankte producten in slechte staat zijn en er niets anders meer mee te doen is. Een voorbeeld is bijvoorbeeld afgedankt polyester dat kan worden teruggebracht naar draad.