Kliko legen

Kliko legen

Zit je Kliko vol? Dat is het hoog tijd om de Kliko te laten legen. Maar wanneer komen ze het vuilnis ophalen? Op de afhaalkalender van jouw gemeente kun je zien welke Kliko wanneer geleegd wordt. Per gemeente verschilt het hoe vaak en wanneer de Kliko geleegd wordt. De vuilophaal dagen kun je vinden in de afvalkalender van jouw gemeente. Daar staat precies wanneer de gemeente of het afvalverwerkingsbedrijf het vuilnis komt ophalen.
Doordat we steeds meer afval scheiden blijft er ook minder afval over. We zijn bewuster met afval bezig en er zijn ook steeds meer mogelijkheden om afval goed te scheiden. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van plastic. Bovendien kun je veel afval in algemene bakken weggooien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan glasbak of de textielbak.

Wanneer wordt het afval opgehaald?

Wanneer en hoe vaak wordt het afval opgehaald? Omdat dit per adres verschilt is het lastig om hier een eenduidig antwoord op te geven. Wil je weten wanneer op jouw adres het afval wordt opgehaald? Gemeentes moedigen het afval scheiden aan en als gevolg hiervan wordt bijvoorbeeld de Kliko voor het restafval steeds kleiner, of wordt de Kliko minder vaak opgehaald. Wil je weten welk afval waarbij hoort? Kijk dan bij alle soorten afval.

Kliko aan de weg

Jouw huisvuil wordt opgehaald op de dagen die je kunt vinden in de afvalkalender. De gemeente komt het vuilnis ophalen als de Kliko op de juiste dag + tijd (vaak ’s ochtends, maar de avond ervoor mag natuurlijk ook) aan de weg wordt gezet. Ook moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan om de Kliko te laten legen. 

Voorwaarden Kliko legen

De Kliko wordt geleegd door vuilnismannen. Dit gebeurt soms met de ‘ouderwetse’ vuilniswagen maar steeds vaker komt er een vuilnisauto met heftruck jouw Kliko legen. Daarom zijn er een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden als ze het vuilnis komen ophalen:

  • Zet de Kliko op de daarvoor aangewezen plek.
  • Zet de Kliko nooit tegen een obstakel aan (een verkeersbord, een heg, schuur of muurtje).
  • Zet de Kliko niet onder een boom met laaghangende takken.
  • De Kliko’s moeten weliswaar bij elkaar staan, maar zet ze niet tegen elkaar aan.
  • Stamp de Kliko niet heel hard aan. Het huisvuil gaat dan niet uit de Kliko.

Verder is het zo dat de Kliko dicht moet kunnen. Daarnaast moet je rekening houden met het maximale gewicht van de Kliko. Hoewel dit verschilt per gemeente kan je van ongeveer 80 kg uit gaan. Om zwerfafval te voorkomen mag je geen afval naast de Kliko plaatsen. Steekproefgewijs wordt er in de Kliko gekeken of er geen zaken in zitten die hier niet in horen. Scheid je huisvuil dus goed!

Tip: Afval scheiden is niet alleen goed voor het milieu, maar scheelt vaak ook geld in jouw portemonnee!

Mijn Kliko is niet geleegd?

Als je Kliko niet geleegd is kan dit komen door verschillende oorzaken. Heeft het heftig gesneeuwd of gevroren? Wellicht dat daarom de vuilniswagen niet langs is geweest. Houd het nieuws hierover op de site van jouw afval ophaal bedrijf of je gemeente in de gaten. Is jouw Kliko niet geleegd maar anderen wel? Ga dan eens bij jezelf na of je aan bovenstaande voorwaarden hebt voldaan. Zat er teveel vuilnis in de Kliko? Haal er dan wat uit, gooi dit tijdelijk in een nieuwe vuilniszak en bied de container op de volgende Kliko ophaaldag aan. Heb je aan alle voorwaarden voldaan maar is jouw Kliko toch niet geleegd? Neem dan contact op met jouw gemeente. 

Kliko extra legen

In sommige gemeenten kun je de Kliko extra laten legen. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente of afval verwerkingsbedrijf. Kun je het vuilnis niet extra laten ophalen? Breng het dan zelf even naar de milieustraat.

Vuilnis ophalen – afvalkalender

Weten wanneer de vuilophaal dagen in jouw gemeente zijn of welke Kliko aan de weg moet? Kijk op onze afvalkalender