Computer weggooien

Computer weggooien, waar doe je dat? Heb je een nieuwe computer gekocht en wil je jouw oude PC weggooien? In dit artikel leggen we uit waar je dit kunt doen en hoe je jouw oude computer op een veilige manier kunt weggooien. Daarnaast vertellen we hoe je het beste jouw oude computer kunt leegmaken. Tenslotte geven we je een aantal opties om je oude computer een tweede leven te geven.

Computer weggooien

Computer weggooien

Waar gooi je je oude computer weg? Als je van je oude computer of PC (Personal Computer) af wilt, dan kun je deze op verschillende manieren weggooien. Maar je hoeft je computer niet altijd weg te gooien. Wil je jouw PC weggooien? Dan heb je eigenlijk vier opties:

 1. Inleveren in speciale inleverpunten in verschillende winkels.
 2. Naar de milieustraat in jouw gemeente brengen.
 3. Je oude computer inleveren bij aanschaf van een nieuwe computer.
 4. Geef jouw oude PC een tweede leven.

Inleverpunten oude computer

Heb je een oude computer en is die niet al te groot? Of heb je een computeronderdeel zoals een muis, een USB-stick of een ander klein elektrisch apparaat? Dan kun je deze inleveren in speciale inleverbakken bij jou in de buurt. In veel supermarkten vind je speciale inleverpunten voor elektrische apparaten. Benieuwd waar zo’n inleverpunt bij jou in de buurt is? Bekijk het hier.

Oude computer weggooien

Waarschijnlijk past jouw oude computer niet in de bak voor elektrische apparaten. Een logische oplossing is om de computer weg te gooien bij de milieustraat in jouw gemeente. In veel gemeenten is dit gratis. Informeer bij jouw gemeente wat de prijs is voor het inleveren van een oude computer. Wanneer je jouw oude PC naar de milieustraat in jouw gemeente brengt, kan de PC worden gerecycled. Je mag een computer niet zomaar in de container of Kliko gooien.

E-waste

Elektrische apparaten, zoals computers, worden ook wel E-Waste genoemd. E-waste (Electronic Waste) betekent Elektronisch afval. In deze tijd van digitalisering neemt de hoeveelheid E-waste toe. Inmiddels wordt in Nederland jaarlijks al meer dan 100 miljoen kilo van deze E-waste ingezameld. Het verwerken van E-waste gebeurt gelukkig steeds efficiënter en milieuvriendelijker. Schadelijke stoffen worden bij de afvalverwerking uit de apparaten gehaald en veel onderdelen kunnen inmiddels worden gerecycled.

Oude computer inleveren

Je kunt jouw oude computer ook inleveren. Dit kan op verschillende manieren. Je kunt de oude computer inleveren bij:

 • De milieustraat in jouw gemeente.
 • Je oude computer naar een kringloopwinkel brengen.
 • De oude computer aan een goed doel schenken.
 • Grotere elektronica zaken.
 • Laat de computer ophalen door een speciaal recyclingbedrijf.

Oude computer inleveren bij aankoop nieuwe

Heb je een nieuwe computer gekocht en wil je van jouw oude computer af? Dan kun je deze soms inleveren bij de aanschaf van de nieuwe computer. Bij de grotere winkels kun je jouw oude elektrische huishoudelijke apparaat inleveren bij aanschaf van een nieuwe. Dit geldt ook voor computers. Dit heet de “oud-voor-nieuw regeling”. Bij dezelfde winkels kun je ook jouw oude pc inleveren zónder dat je een nieuwe koopt. Dit heet de “oud-voor-niets regeling”. Deze regelingen gelden overigens alleen voor particulieren. Bedrijven kunnen hier geen gebruik van maken. Informeer bij de winkel van uw keuze naar de mogelijkheden.

Computer weggooien? Eerst leegmaken!

Ga je jouw oude computer weggooien? Zorg dan altijd dat persoonlijke data en gevoelige gegevens van de computer verwijderd zijn. De snelste manier om dit te doen is door de harde schijf van de computer te verwijderen en deze te slopen, met bijvoorbeeld een hamer. Op deze manier weet je zeker dat er geen gevoelige informatie achterblijft als je jouw oude computer weg doet.

Harde schijf uit computer halen

Computer weggooien? Haal dan eerst de harde schijf uit de computer. Hier staan al jouw persoonlijke bestanden en gevoelige data op. Je kunt de harde schijf bewaren of vernietigen. In 5 stappen haal je eenvoudig de harde schijf uit de computer:

 1. Maak de computer open.
 2. Maak de harde schijf los.
 3. Koppel alle kabels los van harde schijf.
 4. Haal de harde schijf uit de computer.
 5. De harde schijf is nu verwijderd.

Je kunt bovenstaande stappen ook bekijken in dit YouTube filmpje:

Oude computer inleveren voor geld

Er zijn ook een aantal bedrijven waar je de oude computer kunt inleveren voor geld. Hoeveel je oude computer waard is, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo wordt er gekeken naar hoe oud de computer is en in wat voor staat deze is. Op internet is hierover veel informatie te vinden.

Oude computer hergebruiken

Is de oude computer nog bruikbaar en in een goede staat? Dan kun je er ook voor kiezen om je oude computer een tweede leven te geven. Dit kan door er bijvoorbeeld vrienden of familie blij mee te maken. Ook kun je de oude PC aan een goed doel schenken of naar de kringloopwinkel brengen. Zo maak je er op een duurzame manier iemand anders blij mee.

Oude computer weggooien

Wil je dus je oude computer of PC weggooien, dan heb je een aantal opties. Wil je er definitief vanaf, dan kun je de PC naar de milieustraat in jouw gemeente brengen. Is de computer nog in een goede staat en eventueel bruikbaar? Denk dan eens aan de mogelijkheden om jouw oude PC een tweede leven te geven. Dit kun je doen door de PC te schenken aan een goed doel of naar een kringloopwinkel bij jou in de buurt te brengen.