Frituurvet en olie

Verwijderen van Frituurvet en olie

Waar kan ik frituurvet weggooien?

Onder de categorie frituurvet en olie vallen alle soorten olie en frituurvetten. Bij frituurvet wordt er onderscheid gemaakt tussen vloeibaar frituurvet en gestold frituurvet. Gestold frituurvet mag bij het GFT afval. Vloeibaar frituurvet of frituurolie mag in een leeg pak melk en bij het restafval. Je mag frituurvet of restjes olie in een pan niet door de gootsteen of het toilet spoelen. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan. Veeg restjes olie daarom met een stukje keukenpapier uit de pan en gooi dit bij het restafval. 

Waar kan ik oud frituurvet of olie inleveren?

Beter dan weggooien is het inleveren van je oude frituurvet of olie. Gebruikt frituurvet kun je gemakkelijk terug schenken in de verpakking of in een plastic fles. Deze kun je vervolgens inleveren bij een daarvoor bestemd inleverpunt. Zorg altijd wel dat het frituurvet eerst is afgekoeld voor je het over gaat schenken.

Er komen steeds meer frituurvet inzamelpunten bij bijvoorbeeld supermarkten, scholen en sportclubs. Ook kun je het frituurvet inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente.

Tip: Bewaar de originele verpakking van het frituurvet, zodat je het daar makkelijk weer in kunt gieten!

Nooit meer frituurvet weggooien?

Ben jij het ook zo zat om steeds maar weer je oude frituurvet weg te moeten gooien en de friteuse schoon te maken? Denk dan eens aan een Airfryer. Bovendien is een Airfryer een gezond alternatief en minstens net zo lekker. Benieuwd naar de beste Airfryer? Goedkope airfryers en zowel groot als klein, het aanbod van deze hetelucht friteuses is enorm.

Welke vetten kan ik inleveren?

  • Frituurvet/frituurolie (vloeibaar)
  • Sla olie
  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Jus-resten

Minerale oliën zoals motorolie mogen niet ingeleverd worden. 

Waarom inleveren in plaats van weggooien?

Frituurvet of olijfolie weggooien is zonde en het is daarom ook beter om je gebruikte vet in te leveren. Jouw gebruikte frituurvet of oude olijfolie kan namelijk gerecycled worden. Van jouw oude frituurvet kan biobrandstof worden gemaakt. 

Meer informatie over het inzamelen van frituurvet? 

Bekijk de website van jouw gemeente om te kijken welke oliën je waar in kunt leveren voor de meest actuele informatie. Wil je weten waar jij je oude frituurvet bij jou in de buurt kunt inleveren? Kijk dan op https://www.frituurvetrecyclehet.nl/.