Frituurvet of frituurolie inleveren?

Ben jij benieuwd waar je frituurolie kunt inleveren? Het frituurvet vervangen is een vervelend klusje. In dit artikel kom je erachter waar je het beste jouw frituurvet kunt weggooien. Het vet kun je namelijk niet zomaar doorspoelen of bij het restafval dumpen. Sterker nog, het doorspoelen van frituurvet kan je uiteindelijk duur komen te staan. In dit artikel lees je waarom dat is én op welke locaties  je frituurolie kunt inleveren. In vrijwel iedere gemeente zijn er veel plaatsen waar je frituurvet en andere oliën kunt inleveren. Lees snel verder waar bij jou in de buurt frituurvet kunt inleveren. 

Verwijderen van Frituurvet en olie

Waar frituurvet inleveren?

Ben jij opzoek naar een punt waar je jouw frituurvet kunt inleveren? In de meeste gemeenten zijn er plaatsen om olie af te voeren. Hiervoor kun je het beste de originele verpakking bewaren. Zodra het vet te oud is geworden kun je de frituurpan verschonen. Gebruikt frituurvet kun je gemakkelijk terug schenken in de verpakking of in een plastic fles. Deze kun je vervolgens inleveren bij een daarvoor bestemd inleverpunt. Zorg altijd wel dat het frituurvet eerst is afgekoeld voor je het over gaat schenken. Er komen steeds meer frituurvet inzamelpunten bij bijvoorbeeld supermarkten, scholen en sportclubs. Ook kun je het frituurvet inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente. Benieuwd naar de dichtstbijzijnde milieustraat bij jou in de buurt, klik dan hier.

Waar kan ik frituur olie weggooien?

Benieuwd waar je frituurolie kunt weggooien? Gebruikt vet mag je nooit zomaar door de gootsteen of het toilet spoelen. Doordat vloeibaar vet kan stollen en kan gaan plakken aan het toiletpapier kunnen verstoppingen ontstaan. Hierdoor kan het frituurvet weggooien een duur geintje worden. Onder de categorie frituurvet en olie vallen alle soorten olie en frituurvetten. Bij frituurvet wordt er onderscheid gemaakt tussen vloeibaar frituurvet en gestold frituurvet. Gestold frituurvet mag bij het GFT afval. Vloeibaar frituurvet of frituurolie mag in een leeg pak melk en bij het restafval. Je mag frituurvet of restjes olie in een pan niet door de gootsteen of het toilet spoelen. Hierdoor kunnen verstoppingen ontstaan. Veeg restjes olie daarom met een stukje keukenpapier uit de pan en gooi dit bij het restafval. 

Hoevaak kun je frituurvet gebruiken?

Hoevaak je het frituurvet of olie kunt gebruiken hangt af van het type snacks je erin stopt. Bijvoorbeeld snacks met een laag paneermeel of broodkruim zal voor meer vervuiling zorgen en daardoor zal het frituurvet sneller moeten worden vervangen. Gemiddeld genomen zal frituurolie zo’n 5 tot 10 beurten meegaan. Nieuw frituurvet is natuurlijk het lekkerst kijk hierom op de verpakking hoelang de frituurolie goed blijft. De houdbaarheid van frituurolie verschilt tussen een half jaar en een jaar. Hiervoor dient de verpakking ongeopend en onbeschadigd te zijn. Controleer het vet altijd even goed voordat je het gebruikt. Vervang het frituurvet of olie altijd indien:

  • Is het frituurvet of olie dik en stroperig
  • Is het frituurvet of olie verkleurd en heeft het een donkere kleur
  • Ruikt het frituurvet of olie sterk
  • Komen de frites er minder mooi egaal en krokant gebakken uit

Frituurvet inleveren bij Albert Heijn (AH)?

Sinds een aantal jaar kun je frituurvet of olie gewoon inleveren bij de Albert Heijn (AH). Hiervoor dien je het oude gebruikte frituurvet terug te schenken in de originele verpakking of in een plastic fles. Let op: niet bij alle filialen van AH kun je frituurvet inleveren. Informeer dus altijd even de lokale supermarkt of het mogelijk is. Vaak kan dit ook gewoon online. Goed om te weten: ook bakolie en jus mag je aan het oude frituurvet toevoegen en inleveren. Heb je geen Albert Heijn in de buurt of kun je bij jouw AH geen frituurolie inleveren? Dan kun je het afvoeren bij de milieustraat. Klik hier om bij jouw gemeente te bekijken waar deze zit

Frituurvet inleveren bij Jumbo?

Frituurvet of olie inleveren bij de Jumbo? In veel gevallen is dit mogelijk. Sinds een aantal jaren kun je bij de Jumbo ook frituurvet inleveren. Ook in dit geval dien je het oude vet in de originele verpakking of een plastic fles te schenken. In vrijwel iedere stad of dorp is een Jumbo te vinden. Hierdoor is het makkelijk om frituurvet in te leveren. Echter let wel op dat niet bij iedere Jumbo frituurolie ingeleverd kan worden. Hiervoor kun je navraag doen bij de lokale supermarkt of even via de website informeren. 

Is oud frituurvet geld waard? 

Het klopt dat oud frituurvet geld waard is. Zo wordt het bij veel restaurants eens in de zoveel tijd opgehaald. Hiervoor betalen de horecazaken slechts een kleine bijdrage. Maar ook het frituurvet of olie zelf is geld waard. Hierbij moet je denken dat een regenton vol met olie ongeveer 100 euro oplevert. Zo kunnen veel (voetbal) verenigingen jaarlijks een extra centje bijverdienen. Daarnaast is het inzamelen van frituurvet of olie ook ontzettend duurzaam. Jaarlijks wordt er alleen in Amsterdam al miljoenen euro’s uitgegeven om de verstopte rioleringen te reinigen.  Door jouw frituurvet in te leveren help je het milieu ook een handje. 

Waarom is frituurolie zo duur?

Waarom is frituurolie of frituurvet zo duur geworden? De prijs van alle type eetbare olie zoals olijfolie, zonnebloem olie en frituurolie is enorm gestegen. Dit komt doordat het meeste van deze producten uit het buitenland wordt geëxporteerd. Sinds de Russische invasie op 25 februari 2022 op de Oekraïne zijn de prijzen enorm gestegen. De handel lag een lange tijd stil en er was veel onzekerheid. Daarnaast zijn er vanuit Europa, als reactie op de Russische invasie, een heel sanctiepakket opgesteld waarvoor de invoer van bepaalde producten bemoeilijkt of zelfs verboden werd. Hierdoor stijgt de prijs en betaal jij uiteindelijk meer voor een fles frituurvet!

Alternatieven voor frituurolie?

Zijn er alternatieven voor frituurolie of frituurvet? Uiteraard kun je in iedere type (eetbare) olie frituren. Echter, iedere olie heeft zijn eigen kenmerken, smaak en geur afgifte. Er zijn ook plantaardige alternatieven voor frituurvet. Zo zijn bijvoorbeeld; raapzaadolie, koolzaadolie, olijfolie (let op: geen extra vierge)  en maisolie goede alternatieven voor frituurvet. Al zullen de echte fijnproevers blijven vasthouden aan het oude vertrouwde vet. 

Welke frituurolie geschikt voor oliebollen bakken?

Welke olie is het best geschikt voor oliebollen? Ben jij van plan om dit jaar met oudjaar oliebollen te bakken voor de hele familie? Dan wil je natuurlijk goed voor de dag komen. Naast een goed recept en goede voorbereiding is de frituurolie ook zeer belangrijk. Doordat oliebollen bakken vaak met grote hoeveelheden tegelijk gaat is de temperatuur van het frituurvet belangrijk. Hiervoor kun het beste een neutrale olie gebruiken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnebloemolie, pinda olie of rijstolie. Bedenk dat je naderhand het vet wel direct dient te vervangen. Dit door je door het oude frituurvet of olie in een lege plastic fles te gieten (afgekoeld) en in te leveren bij een inleverpunt bij jou in de buurt. Gooi het vet absoluut niet in het riool of door de gootsteen dit kan leiden tot een verstopping van de riolering, en tot een hoge rekening!

Waar kan ik oud frituurvet of olie inleveren?

Beter dan weggooien is het inleveren van je oude frituurvet of olie. Gebruikt frituurvet kun je gemakkelijk terug schenken in de verpakking of in een plastic fles. Deze kun je vervolgens inleveren bij een daarvoor bestemd inleverpunt. Zorg altijd wel dat het frituurvet eerst is afgekoeld voor je het over gaat schenken.

Er komen steeds meer frituurvet inzamelpunten bij bijvoorbeeld supermarkten, scholen en sportclubs. Ook kun je het frituurvet inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente.

Tip: Bewaar de originele verpakking van het frituurvet, zodat je het daar makkelijk weer in kunt gieten!

Nooit meer frituurvet weggooien?

Ben jij het ook zo zat om steeds maar weer je oude frituurvet weg te moeten gooien en de friteuse schoon te maken? Denk dan eens aan een Airfryer. Bovendien is een Airfryer een gezond alternatief en minstens net zo lekker. Benieuwd naar de beste Airfryer? Goedkope airfryers en zowel groot als klein, het aanbod van deze hetelucht friteuses is enorm.

Welke vetten kan ik inleveren?

  • Frituurvet/frituurolie (vloeibaar)
  • Sla olie
  • Olijfolie
  • Zonnebloemolie
  • Jus-resten

Minerale oliën zoals motorolie mogen niet ingeleverd worden. 

Frituurvet of olie recyclen

Frituurvet of olijfolie recyclen? Dat kan. Want weggooien is zonde en het is daarom ook beter om je gebruikte vet in te leveren. Jouw gebruikte frituurvet of oude olijfolie kan namelijk gerecycled worden. Van jouw oude frituurvet kan biobrandstof worden gemaakt. 

Meer informatie over het inzamelen van frituurvet? Bekijk de website van jouw gemeente om te kijken welke oliën je waar in kunt leveren voor de meest actuele informatie. Wil je weten waar jij je oude frituurvet bij jou in de buurt kunt inleveren? Informeer dan bij jouw eigen gemeente naar de opties.

Meer informatie over het inzamelen van frituurvet? 

Bekijk de website van jouw gemeente om te kijken welke oliën je waar in kunt leveren voor de meest actuele informatie. Wil je weten waar jij je oude frituurvet bij jou in de buurt kunt inleveren? Kijk dan op https://www.frituurvetrecyclehet.nl/.


Waar kan ik frituurvet inleveren?


Frituurvet of olie kun je inleveren bij de meeste supermarkten, de milieustraat van jouw gemeente of overige inleverpunten.


Frituurvet weggooien of niet?


Frituurvet of olie kun je weggooien, maar doe dit in de daarvoor bestemde inleverpunten. Dit is goed voor het milieu en voorkomt nare verstoppingen van het riool!


Kun je frituurvet inleveren bij de AH?


Ja, in veel filialen van AH kun je oud gebruikt frituurvet of olie inleveren. Schenk het oude vet in de originele verpakking of een plastic fles en lever het in.