Grofvuil

Puin afval

Wat is grofvuil?

Met grof vuil wordt al het huishoudelijk afval bedoeld dat niet in de mini container past. Grofvuil wordt ook wel grof huishoudelijk vuil genoemd. Bij grofvuil kan bijvoorbeeld gedacht worden aan:

  • Bankstellen
  • Tafels
  • Stoelen
  • Badkuipen
  • Gootstenen
  • Koelkasten
  • Televisies

Al het grote afval waar je mee te maken krijgt valt dus onder het grof huishoudelijke afval. Puin, bouwafval en groot tuinafval valt niet onder het grof vuil. Dit afval moet je (meestal) zelf naar de milieustraat brengen. In sommige gemeenten wordt dit apart opgehaald.

Elektrische apparaten bij het grofvuil

Per gemeente verschilt het hoe u elektrische apparaten als grof huisvuil kunt inleveren. Je kunt ze altijd zelf naar de milieustraat of het afvalinzamelingsstation van jouw gemeente brengen. Daarnaast mag je bij sommige gemeentes jouw witgoed en elektrische apparaten bij het huisvuil aan de weg zetten. De laatste optie is om een afspraak te maken met de gemeentelijke ophaaldienst voor grofvuil, zij komen jouw grofvuil dan ophalen. Kijk op de website van jouw gemeente om de mogelijkheden te bekijken.

Tip: Is je koelkast kapot en heb je een nieuwe gekocht? Bedrijven die je nieuwe koelkast komen leveren nemen je oude koelkast weer mee!

Grofvuil wegbrengen

In iedere gemeente heb je de mogelijkheid om jouw grof huisvuil naar de milieustraat te brengen. Per gemeente verschilt het hoeveel kg er weggebracht mag worden. Ook de kosten van het wegbrengen van grofvuil verschillen per gemeente.  Op de website van je eigen gemeente kun je hier alle informatie over vinden. 

Grofvuil ophalen

Wil jij je grofvuil laten ophalen? In veel gemeentes kun je je grof huisvuil laten ophalen. Om groot afval te laten ophalen kun je via jouw gemeente of je eigen afvalbedrijf een afspraak maken. Vaak kun je dan een datum en een tijdsbestek aangeven waarop zij het grof huishoudelijk afval komen ophalen. Ook kun je, bij het maken van een afspraak om het grofvuil te laten ophalen, aangeven om wat voor soort grof huishoudelijk vuil het gaat.

Grofvuil recyclen

Wat gebeurt er met mijn grofvuil? Grofvuil bestaat uit veel verschillende soorten afval. Alles wat niet in je eigen afvalcontainer past valt dus onder grofvuil. Uit de elektrische apparaten die je inlevert kunnen vaak onderdelen weer hergebruikt worden. Het textiel van je oude meubels kan vaak worden gerecycled en het hout van je kast kan ook weer worden hergebruikt.

Grofvuil naar de kringloop

Wil je een bank, een kast, een tafel of stoelen naar het grofvuil doen? Kijk dan eens goed naar de staat van de meubels. Als deze er nog enigszins bruikbaar uitzien, breng ze dan niet naar het grof huisvuil, maar geef ze aan de kringloop. Zo krijgen jouw oude meubels een tweede leven en maak je er iemand anders blij mee!