Groot tuinafval

Wat is groot tuinafval?

Groot tuinafval is al het afval wat te groot of te zwaar is voor de groene kliko of GFT-bak. Alles wat in kleine stukken geknipt mag worden, mag je gewoon in de GFT-bak weggooien. Alles wat overblijft valt onder groot tuinafval. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld bomen, dikke boomstammen en grof snoeiafval. Let op, bielzen, tuinmeubilair, grind, zand, aarde en schuttingen vallen niet onder het grof tuinafval. Deze zaken kun je naar de milieustraat van de gemeente brengen.

Tuinafval afvoeren

Je kunt je grote tuinafval zelf afvoeren. Je kunt dit naar de milieustraat van jouw gemeente brengen. Per gemeente verschilt het gewicht en de prijs van het wegbrengen van het grof tuinafval, kijk op de site van jouw gemeente voor de actuele informatie. 

Tuinafval laten ophalen

Bij een grote verbouwing van de tuin komt ook veel tuinafval kijken. In veel gemeentes kun je hiervoor een speciale tuin(afval)zak bestellen, soms zelfs gratis. Is de verbouwing van de tuin klaar, is de zak vol of komt er niet meer tuinafval? Dan kun je een afspraak maken met de gemeente om de tuinzak met tuinafval op te laten halen. Houd er wel rekening mee dat bij het ophalen de zak met een kraan ingeladen wordt. Zorg dus voor voldoende ruimte!

Container voor tuin afval

Al het kleine tuinafval zoals bladeren, klein snoeiafval en wat takken kun je gewoon in je groene container kwijt. Heb je te maken met groot tuinafval, dan kun je er ook voor kiezen om een tuinafval container te huren. Deze container, ook wel groen afvalcontainer genoemd, wordt thuis afgeleverd en wordt, wanneer de tuinverbouwing klaar is, met het afval weer bij je thuis opgehaald. 

Recyclen

Grof tuinafval wordt zoveel mogelijk gerecycled. Uit het tuin vuilnis worden kleine restjes zand gezeefd en met een magneet worden eventuele spijkers en dergelijke eruit gefilterd.Het grote tuinvuilnis wordt op verschillende manieren hergebruikt. Zo wordt er groen gas en compost van gemaakt.