
Wat is klein chemisch afval (KCA)?
KCA staat voor klein chemisch afval. Klein chemisch afval is huishoudelijk afval waar nog gevaarlijke stoffen in zitten of in kunnen zitten. Deze stoffen in het KCA zijn schadelijk voor de gezondheid en het milieu en daarom moet KCA apart worden ingezameld. In KCA kunnen verschillende schadelijke stoffen zitten zoals lood, kwik, cadmium, terpentijn en chroom. Deze schadelijke stoffen kunnen in het grondwater of in de lucht terecht komen als ze niet juist verwerkt worden.
Soorten KCA afval
Klein chemisch afval bestaat uit verschillende soorten afval. Het klein chemisch afval waar jij hoogstwaarschijnlijk het meest mee te maken hebt is:
- Batterijen
- Spaarlampen
- TL-buizen
- Gootsteenontstopper
- Verf
- Medicijnen
- Injectienaalden
Verf weggooien
Heb je de kamer van een nieuw kleurtje voorzien maar nog wat verf over? Het is natuurlijk handig om dit te bewaren om eventuele beschadigingen later in de juiste kleur te kunnen herstellen. Wil je toch van je overgebleven verf af? Je kunt je oude verf inleveren bij de milieustraat van jouw gemeente. Volle blikken verf kun je soms ook retourneren bij de bouwmarkt waar je het gekocht hebt.
Medicijnen weggooien
Medicijnen, injectienaalden en andere geneesmiddelen kun je niet zomaar bij het restafval weggooien. Iemand zou zich aan een naald kunnen prikken en de medicijnen bevatten soms stoffen die schadelijk zijn voor het milieu. Overgebleven medicijnen kun je meestal inleveren bij de apotheek waar je deze gehaald hebt. De apotheek zorgt dan voor de juiste verwerking van het afval van medicijnen.
Batterijen weggooien
Batterijen, TL-buizen en spaarlampen kun je vaak inleveren bij de winkels waar deze ook verkocht worden. Denk hierbij aan bouwmarkten en supermarkten.
Waar KCA afval inleveren?
Klein chemisch afval kun je inleveren bij de milieustraat of het afvalscheidingsstation in jouw gemeente. Ook kun je de veel soorten KCA-afval inleveren op de plekken waar je het gekocht hebt. Voor de juiste KCA-locatie kijk je op de website van jouw gemeente.