Kerstboom weggooien

Waar laat ik na de kerst mijn kerstboom? Wil je je kerstboom weggooien? Om te voorkomen dat (kunst)kerstbomen bij het zwerfafval terecht komen organiseren veel gemeentes inzamelingsacties voor kerstbomen. Per gemeente zit hier nogal wat verschil in. Wat altijd kan is de kerstboom naar de milieustraat van jouw gemeente brengen. Veel gemeentes hebben hier na de kerstdagen zelfs een speciale afvalbak voor!

Kerstboom weggooien

Wanneer haal je de kerstboom weg?

Er zijn twee verschillende kerstbomen, de echte kerstboom en de kunstkerstboom. Op welke datum je de kerstboom weghaalt is natuurlijk je eigen beslissing. Hetzelfde geldt overigens voor het optuigen van de kerstboom. De ongeschreven regel die vaak wordt gehanteerd is dat de kerstboom na sinterklaas wordt opgezet en dat deze vervolgens uiterlijk met Driekoningen weer wordt weggehaald. Dit is op 6 januari.

Kerstboom weggooien – inleveren

Naast het weggooien van de kerstboom zijn er ook gemeenten waar je jouw kerstboom kunt inleveren. Er zijn gemeenten waar je jouw kerstboom langs de weg mag zetten. Deze worden dan door een speciaal afvalbedrijf ingezameld. Ook zijn er gemeenten waar kinderen de kerstbomen langs de weg kunnen ophalen. Zij kunnen deze kerstbomen inleveren op speciale punten en krijgen hier dan vaak een kleine vergoeding of bijvoorbeeld een zwembad-kaartje voor. Kijk op de website van jouw gemeente om te ontdekken wat jouw gemeente organiseert. Zet je de kerstboom aan de weg? Haal dan wel even alle versiering eruit.

Kerstboom verbranden

Verder zijn er gemeentes waar de kerstbomen naar bepaalde inzamelingspunten kunnen worden gebracht. Deze kerstbomen worden vervolgens op een grote stapel gegooid en vindt er een kerstbomenverbranding plaats. In veel steden en dorpen is dit een eeuwenoude traditie. Het verbranden van kerstbomen gebeurt, in verband met de vele CO₂ uitstoot en overlast, steeds minder.
Gooi je kerstboom niet zelf in je eigen openhaard. Het hout van de kerstboom is niet geschikt om zelf te verbranden.

Kerstboom in Kliko

Je mag jouw kerstboom ook in de GFT-bak gooien. Knip hem dan wel even in kleine stukken zodat hij goed in de GFT-container past. Kerstlampjes, kerstballen en bijvoorbeeld nepsneeuw mogen niet in de GFT-bak, houd hier dus rekening mee! Ook dikke stronken van de kerstboom mogen niet in de groene Kliko, deze moeten als grof tuinafval bij de milieustraat van jouw gemeente worden ingeleverd.

Kunstkerstboom weggooien

Wil je in plaats van je ‘echte’ kerstboom, je kunstkerstboom weggooien? Je kunt jouw ‘neppe’ kerstboom gewoon bij het grofvuil bij jouw gemeente inleveren. Let wel op, er mogen geen lampjes in boom zitten.

Tip: Wil je dit jaar een echte kerstboom in plaats van een kunstkerstboom? Breng je kunstkerstboom dan naar de kringloop en maak er iemand anders blij mee! 

Kerstboom weggooien? Recycle!

Wat gebeurt er met mijn kerstboom afval? De bomen zelf worden verbrand in een speciale verbrandingsoven of versnipperd. Op deze manier wordt er groene stroom mee opgewekt of wordt er compost van gemaakt. Door je kerstboom te laten recyclen draag je dus bij aan een beter milieu! Daarnaast worden er van kerstbomen kattenbak korrels gemaakt, strooisel voor in stallen en een afdeklaag voor paden in wandelgebieden. Het recyclen van kerstbomen is dus zeker de moeite waard!

Duurzame kerstboom

In deze tijd van duurzaamheid zijn steeds meer mensen zelf milieubewust bezig. Maar hoe kan je nou rekening houden met het milieu als het gaat om kerstbomen?

  • Herplanten, heb je een kerstboom waar de kluit nog aan zit? Plant hem dan in je eigen tuin zodat je de boom volgend jaar weer kunt gebruiken.
  • Adopteer een kerstboom, er zijn steeds meer plekken waar je jouw eigen kerstboom kunt adopteren. De boom kun je dan na kerst weer terugbrengen en wordt een jaar lang met liefde verzorgd tot de volgende kerst. 
  • Zelf compost maken, de takken van de kerstboom zijn zeer geschikt voor het maken van je eigen compost.