Lampen

Wil je een kapotte lamp weggooien? Er zijn verschillende soorten lampen en omdat niet iedere lamp bij dezelfde afvalsoort hoort, is het belangrijk om eerst te kijken om wat voor lamp het gaat. Sommige lampen horen bij het restafval, andere moeten bij een speciaal punt of bij de milieustraat worden ingeleverd. Er zijn verschillende soorten lampen:

  • Gloeilampen
  • LED-lampen
  • TL-buizen
  • Spaarlampen
  • Halogeenlampen
lampen weggooien

Gloeilamp weggooien

Ga je oude gloeilampen weggooien? Deze oude gloeilampen mogen gewoon bij het restafval. Ze mogen niet in de glasbak. Omdat gloeilampen uit andere materialen bestaan dan “gewoon” glas, kunnen deze niet op dezelfde manier gerecycled worden. Gooi een oude gloeilamp daarom altijd bij het restafval. Weet je niet zeker om welke lamp het gaat? Gooi hem dan voor de zekerheid bij de milieustraat van jouw gemeente weg. Je kunt daar een medewerker om advies vragen.

Halogeenlampen weggooien

Net als een gloeilamp mag je een oude halogeenlamp ook bij het restafval weggooien. Een halogeenlamp is eigenlijk een andere uitvoering van de gloeilamp, vandaar dat de lamp bij dezelfde afvalsoort moet. Een halogeenlamp gooi je weg bij het restafval. Ook kun je Halogeenlampen natuurlijk bij de milieustraat in jouw gemeente weggooien.

TL buis weggooien

Wil je een TL buis weggooien? Een TL buis is, door de samenstelling, een andere soort lamp dan een gloei- of een halogeenlamp. Daarom mag je een een tl buis ook niet bij het restafval weggooien. TL verlichting weggooien doe je op een speciaal daarvoor aangewezen plek. Je kunt TL buizen weggooien bij diverse winkels. Dit zijn vaak winkels waar TL verlichting ook te koop is, zoals bouwmarkten. Ook zijn er een aantal supermarkten waar je TL lampen kunt inleveren. Bovendien kun je TL buizen weggooien bij de milieustraat in jouw gemeente. Let op: zorg er altijd voor dat de TL-buis niet breekt.

LED lamp weggooien

Een LED lamp of LED verlichting weggooien? Hiervoor geldt hetzelfde als bij de TL-verlichting. Je kunt deze lampen bij speciale inleverpunten voor lampen deponeren. Ook spaarlampen weggooien doe je op dezelfde manier. Bij diverse winkels staan verschillende inleverpunten voor verlichting. Ook voor LED-lampen geldt dat deze niet mogen breken, omdat er dan schadelijke stoffen kunnen vrijkomen. Breekt een LED-lamp of TL buis? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk de ruimte verlaat en goed ventileert voor tenminste 15 minuten.

Waar moet je lampen weggooien?

LED lamp Inleverpunt of milieustraat
TL-buis Inleverpunt of milieustraat
Gloeilamp Restafval
Halogeenlamp Restafval
Spaarlamp Inleverpunt of milieustraat

Lampenolie weggooien

Ga je lampenolie weggooien? Deze olie-soort is schadelijk voor het milieu. Daarom moet lampenolie bij het klein chemisch afval worden weggegooid. Je kunt lampenolie daarom het beste weggooien bij de milieustraat in jouw gemeente.

Lampen niet in de glasbak

Oude lampen mogen niet in de glasbak worden weggegooid. Omdat de lampen een andere samenstelling hebben dan glas van bijvoorbeeld potten of flessen, kunnen lampen niet op dezelfde manier gerecycled worden. Daarom mag je lampen nooit in de glasbak weggooien. Bovendien zit er een metalen fitting aan de lamp, en dit hoort natuurlijk al helemaal niet in de glasbak.

Waar moet je lampen weggooien?

Je kunt gloeilampen en halogeenlampen dus bij het restafval weggooien. Voor andere lampen zoals TL buizen, LED lampen of spaarlampen geldt: breng deze naar de milieustraat. In deze lampen zit onder andere kwik en dit is schadelijk voor de gezondheid. Voor gebroken lampen geldt hetzelfde als voor gewone oude lampen. Ben je op zoek naar een inleverpunt om oude lampen weg te gooien? Vind het dichtstbijzijnde inleverpunt voor lampen hier.

Ben je op zoek naar een nieuwe lamp? Bekijk alle aanbiedingen.