Luier en incontinentie materiaal

Waar moet ik mijn luier weggooien?

Je kent het wel, net wakker of je staat op het punt de deur uit te gaan en dan ineens… Inderdaad een vieze luier. Pasgeborenen kunnen wel tot 15 luiers per dag gebruiken! Niet alleen de stank is vervelend maar het ook nog eens erg onhygiënisch om deze in huis te laten slingeren. Je rest-afval wordt eens in de twee weken en dat kan net even te lang duren voor sommigen. 

Dus waar laat ik mijn luiers?

Nou, tegenwoordig zijn veel gemeenten ermee aan het experimenteren om hiervoor speciaal ingerichte containers op te stellen speciaal ingericht voor luier-recycling.

Luier-recycling draagt bij aan het milieu, en doet dit op twee manieren.  De vermindering van Co2 uitstoot en het hergebruik van de grondstoffen in luiers. Ook werken steeds meer zorginstellingen en kinderdagverblijven mee aan het recycleren van luiers. Dit betekent dat je ze hier kunt aanbieden in speciaal aangeleverde zakken.

Luier containers 

Voor de consumenten is het natuurlijk belangrijk dat het efficiënt en gemakkelijk moet zijn om je luiers kwijt te kunnen. Hier kunnen de gemeenten op verschillende manieren mee omgaan:

  • Combinatie en samenwerking opzoeken tussen kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en zorginstellingen om op deze manier een centraal inzamelpunt binnen een gemeente te creëren. 
  • Ondergrondse luier container plaatsen op centraal punt.
  • Een combinatie van zowel een ondergrondse luier container en samenwerking tussen kinderdagverblijven, gastoudergezinnen en zorginstellingen in te richten binnen de gemeente.

Op deze manieren kan de gemeente ervoor zorgen dat op een gebruiksvriendelijke manier het luierafval ingeleverd kan worden. 

Welk soorten luiers?

Grofweg kun je zeggen dat er twee verschillende soorten luiers zijn:

  • wegwerpluiers
  • wasbare luiers 

Vaak zul je denken bij wasbare luiers aan de tijd dat je zelf nog met een katoenen luier rondliep met een grote veiligheidsspeld eraan. Toch hebben dit type luiers ook een behoorlijke slag geslagen en is het een stuk gebruiksvriendelijker geworden.

De wegwerpluiers zijn handig. Je kunt ze omdoen als een broekje en verschonen voor een nieuwe zodra dit nodig is.

Tip! Naast deze twee soorten luiers zijn er nog hydrofiele doeken die je ook kunt gebruiken als luier. Nadat je ze niet meer nodig hebt werken deze nog prima als schoonmaakdoek!

Wat mag er nog meer in een luier container?

Incontinentiemateriaal:

Naast het luierafval mag ook het incontinentiemateriaal in de ondergrondse container. In feite is dit niets meer dan het afval wat de (vrouwelijke) verzorging met zich mee brengt. Denk aan: tampons, maandverband, kraamverband, medicinaal verband en bedbescherming. 

Er zijn speciale zakjes te verkrijgen waarin je dit materiaal in kunt stoppen waarmee je nare geurtjes kunt voorkomen.