Matras weggooien

Matras weggooien? Waar doe je dat? Heb je een nieuw bed gekocht of was je matras aan vervanging toe? Dan heb je waarschijnlijk ook een nieuw matras besteld. En je bent niet de enige! In Nederland worden jaarlijks zo’n 1,5 miljoen gebruikte matrassen weggegooid. Maar waar laat je jouw oude matras? Je kunt een oud matras niet zomaar in de container gooien. Alles weten over een oud matras weggooien? Lees dan snel verder!

Matras weggooien

Matras weggooien

Wil je jouw oude matras weggooien? Je hebt dan verschillende opties. Wij hebben voor jou alle opties op een rijtje gezet. Wat te doen met een oud matras?

  1. Matras inleveren bij de milieustraat.
  2. Je oude matras inleveren bij aanschaf van een nieuwe
  3. Matras laten ophalen door een afval-ophaal dienst.
  4. Je matras een tweede leven geven.
  5. Je oude matras laten meenemen bij aanschaf van een nieuw matras.

Een matras valt onder grof huishoudelijk afval. Dat wil zeggen dat dat matrassen niet in de container passen of hier te zwaar voor zijn. Je kunt een matras daarom ook niet zomaar in een ondergrondse container of in jouw kliko weggooien.

Matras inleveren milieustraat

Zoals gezegd hoort een matras bij het grof huishoudelijk afval. Je kunt je oude matras inleveren bij de milieustraat in jouw gemeente. Daar worden de matrassen apart ingezameld. De gebruikte matrassen worden vervolgens naar gespecialiseerde recyclingbedrijven gebracht. Op deze manier gaan de gebruikte matrassen niet verloren maar worden weer hergebruikt als nieuwe materialen.

Oud matras laten ophalen

Wil je jouw matras laten ophalen? Laat je het matras liever ophalen of ben je zelf niet in de gelegenheid om het matras naar de milieustraat te brengen? Dan kun je jouw matras in de meeste gemeenten op afspraak laten ophalen. Hiervoor maak je een grofvuilafspraak met de afvalverwerker in jouw gemeente. In veel gemeenten is dit gratis, in sommige gemeenten moet je hiervoor betalen. Kijk op de website van jouw gemeente of afvalverwerker om alle mogelijkheden en voorwaarden te bekijken. Vind mijn gemeente.

Tip: Gooi je naast je matras ook je hele bed weg? Een bed valt ook onder het grof huishoudelijk afval.

Matras inleveren bij aanschaf nieuwe

Heb je een nieuw matras gekocht? Dan kun je vaak jouw oude matras laten meenemen als jouw nieuwe matras geleverd wordt. Veel matrassen verkopers nemen jouw oude matras retour. Soms krijg je van de verkoper een speciale matraszak waar je jouw oude matras in kunt doen. Vraag bij de aanschaf van een nieuw matras naar de voorwaarden.

Mag een matras in de container?

Een oud matras mag niet in de container. Een matras is te zwaar en past niet in een ondergrondse- of minicontainer. Daarom kun je het gebruikte matras laten ophalen, zelf wegbrengen of inleveren.

Matras doneren

Naast het weggooien van matrassen kun je jouw oude matras ook een tweede leven geven. Er zijn in Nederland veel goede doelen die staan te springen om matrassen. Denk bijvoorbeeld eens aan de daklozenopvang. Ook nemen sommige kringloopwinkels oude matrassen in. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de kringloopwinkel of de daklozenopvang bij jou in de buurt.

Matras weggooien of recyclen

Matrassen kunnen goed gerecycled worden. Zoals gezegd worden er in Nederland jaarlijks ongeveer anderhalf miljoen matrassen weggegooid. Eerder werden al deze matrassen verband bij de afvalverwerker en dit is natuurlijk hartstikke zonde. Gelukkig worden tegenwoordig steeds meer matrassen gerecycled. Matrassen die gerecycled worden kunnen onder andere gebruikt worden voor:

  • Ondervloer/tapijt
  • Turn en judomatten
  • Meubels
  • Isolatiemateriaal

Ook de veren uit matrassen kunnen weer worden gerecycled.

Waar kan ik een matras weggooien?

Wil je jouw oude matras weggooien? Of je nou een boxspring matras wilt weggooien, of een gewoon matras. Kijk altijd eerst of je bij de aankoop van een nieuw matras je oude kunt inleveren. Kan dit niet? Breng het matras dan naar de milieustraat. Ben je niet in de gelegenheid om je matras zelf weg te brengen. Kijk dan op de website van jouw gemeente of je een afval ophaal afspraak kunt maken.