PBD

PBD

PBD afval is de nieuwe naam voor het eerdere PMD afval. De naam is gewijzigd om nóg duidelijker te laten blijken welke soorten afval er bij het PBD afval mogen. PBD staat voor :

  • Plastic
  • Blik
  • Drinkpakken

Het vroegere PMD afval stond voor plastic, metaal en drinkpakken. Omdat er nog veel zwaardere metalen bij deze afvalsoort werden gegooid is de naam gewijzigd.

Wat mag er in de PBD-container?

In deze container mag al het plastic, blik en drinkverpakkingen. Als je dit weg gaat gooien moet je er wel rekening mee houden dat deze verpakkingen leeg moeten zijn. Als deze niet leeg zijn kunnen ze niet gerecycled worden en mogen ze dus niet bij het PBD-afval. Ook glaswerk mag niet in de PBD-container, dit hoort in de glasbak.

Plastic-afval

Bij het plastic afval mogen alle flessen die gemaakt zijn van PET of HDPE. Dit zijn bijvoorbeeld plastic water flessen, bad- en doucheproducten of frisdrank flessen. Uiteraard kun je de flessen waar statiegeld op zit gewoon bij de supermarkt inleveren.

Blik afval

Het blikafval bestaat uit alle lichtmetalen blikken. Je kunt hierbij denken aan alle conserven blikken (groente blik, knakworstblikjes, bierdoppen, etc). 

Drinkpakken

Onder drinkpakken vallen alle lege drinkpakken van bijvoorbeeld sappen, melk/yoghurt/vla en sausverpakkingen. Deze drinkpakken mogen niet bij het papierafval omdat er een speciale, plastic, laag aan de binnenkant zit dit het product goed houdbaar houdt.

Afvalzakken PBD

Recyclen van PBD-afval

Dit afval bestaat dus uit plastic, blik en drinkverpakkingen. Ondanks dat dit afval samen wordt ingezameld, wordt het niet in zijn geheel gerecycled. De drie afvalsoorten worden in een sorteercentrum gescheiden. De reden dat je deze drie afvalsoorten dan toch bij elkaar mag weggooien is dat deze afvalsoorten gemakkelijk in een sorteercentrum van elkaar gescheiden kunnen worden. Met speciale trommels wordt het afval eerst op grootte gescheiden.

Het plastic wordt soms handmatig maar steeds vaker automatisch gescheiden. Daarna wordt dicht afval schoongespoeld en tot kleine korrels vermalen. Deze plastic korrels kunnen vervolgens weer gebruikt worden om nieuwe plastic producten van te maken.

Het blik wordt gescheiden door middel van grote magneten. Dit blik afval kan weer als grondstof gebruikt worden voor nieuwe producten. Zo kan er van 360 blikjes het frame van een nieuwe fiets gemaakt worden!

De drinkpakken worden door de sorteermachine van de rest van het afval gescheiden. Ondanks dat deze drinkpakken voornamelijk uit karton bestaan, zit er voor de houdbaarheid van het product ook wat aluminium en plastic in. Deze drinkverpakkingen worden dus nog verder gescheiden en vervolgens gerecycled. Het karton gaat bij het papier, plastic bij plastic en aluminium gaat bij het blik.

Waar kan ik PBD afval inleveren?

Je kunt jouw PBD afval op verschillende manieren inleveren. Misschien heb je wel een speciale PBD-Kliko thuis. Sommige gemeenten werken met speciale PBD-zakken en in weer andere gemeentes zijn er speciale, gezamenlijke, PBD-containers. Welke container jij hebt kun je zien op de website van jouw gemeente of afvalverwerkingsbedrijf. Tenslotte kun je jouw afval altijd kwijt bij de milieustraat van jouw gemeente.

PBD-Kliko

Heb je een eigen Kliko of minicontainer thuis voor het plastic, blik en drinkpakken afval? Dan kun je deze Kliko “pimpen” met speciale stickers. Ook zijn er speciale PBD-containers die je kunt kopen. Deze containers zijn zelf ook volledig recyclebaar. Benieuwd naar het aanbod? Kijk in de webshop.

Webshop