PMD – plastic, metaal en drinkpakken

Wat is PMD-afval?

PMD is een afkorting die staat voor Plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drinkpakken. Dit afval wordt apart ingezameld omdat PMD na inzameling goed gerecycled kan worden. Een heel groot deel van jouw afval bestaat uit plastic, metaal en drinkpakken. Houd er rekening mee dat wanneer je PMD-afval weggooit in de daarvoor bestemde bak/zak, de verpakkingen leeg moeten zijn. Anders kunnen deze niet gerecycled worden en mogen ze niet in de PMD-container. Ook glazen flessen mogen niet bij het PMD-afval, deze horen in de glasbak.

Plastic

Onder plastic afval vallen lege plastic flessen die gemaakt zijn van HDPE of PET, bijvoorbeeld frisdrank flessen, plastic water flessen en bad- en doucheproducten.

Metaal

Onder metaal afval valt met name het “lichte” metaal. Je kunt bij metaal afval denken aan conservenblikken, bierdopjes en en drankblikken. Groot, zwaar metaal afval valt hier dus niet onder. Dit kun je bij de milieustraat van jouw gemeente inleveren.

Drinkpakken

Drinkpakken zijn eigenlijk al jouw sap- en zuivelpakken. Pakken voor melk of yoghurt, soep of saus verpakkingen en vruchtensappen, al deze pakken kun je inleveren bij het PMD-afval.

Recycle-proces

Ondanks dat PMD-afval bestaat uit plastic, metaal en drinkpakken en dit gezamenlijk wordt opgehaald, wordt het daarna gescheiden en gerecycled. Deze scheiding vindt plaats in speciale sorteercentra. Met speciale trommels wordt eerst het kleine afval eruit gehaald.

Plastic afval wordt soms automatisch maar soms ook nog handmatig gesorteerd. Plastic afval wordt vervolgens gewassen en gemalen en vaak verwerkt tot kleine korrels. Deze korrels kunnen dan weer gebruik worden om nieuwe producten mee te maken. Van het afval van petflessen worden bijvoorbeeld nieuwe petflessen gemaakt. HDPE-verpakkingen worden vaak gerecycled tot wat hardere plastic voorwerpen zoals plastic bakken of plastic buizen voor leidingen.

Staal wordt gescheiden van de rest van het metaal afval door magneten. Aluminium wordt gescheiden door een zogeheten wervelstroom scheider. Het metaal en aluminium kan vervolgens gesmolten en bewerkt worden en voor een heel groot deel weer hergebruikt worden voor nieuwe metalen. Super goed voor het milieu dus! Wist je bijvoorbeeld dat van ongeveer 360 metalen blikjes er een nieuwe fiets gemaakt kan worden?

Drinkpakken worden gescheiden van de andere materialen door een sorteermachine of met de hand. Deze drinkpakken bestaan voor het grootste gedeelte uit karton maar er zitten ook wat kleine delen plastic en aluminium in. Dit wordt eerst gescheiden en deze materialen worden apart gerecycled.

Waar het PMD-afval inleveren?

Sommige gemeenten werken met speciale PMD-zakken, in andere gemeentes werkt men met PMD-containers. Ook zijn er soms speciale ondergrondse containers om het PMD-afval in te zamelen. Kijk op de website van jouw gemeente of afvalverwerker om te zien waar jij jouw PMD-afval in kunt leveren.