Wat is restafval?
Vaak denken mensen bij restafval aan het huishoudelijk afval wat er overblijft na het scheiden van het GFT-afval. Echter, je kunt je afval op vele manieren scheiden waardoor er uiteindelijk alleen nog maar afval overblijft wat niet meer te hergebruiken is. En dit afval noem je restafval. Restafval is het huishoudelijk afval wat overblijft nadat al het recyclebare afval is gescheiden. Onder recyclebaar afval verstaan we:
- Groente fruit en tuin afval (GFT)
- Glas
- Papier
- Klein chemisch afval (KCA)
- Elektrisch apparaten
- Asbest
Wat blijft er dan nog over?
Uit jaarlijkse onderzoeken blijkt dat er nog altijd 70% her te gebruiken grondstoffen zitten in het reeds gescheiden afval. Daarom is de lijst met restafval producten korter dan je denkt. Denk hierbij onder andere aan:
- Luiers
- Chipszakken
- Koffieverpakking
- Linten voor cadeauversieringen
- Medicijnverpakking
- Kauwgom
- Stof uit de droger
- Stofzuigerzak
- Verband
- Schuurspons
Kosten
De verwerking van het restafval kost doorgaans meer dan het verwerken van het te recyclen afval. Dit heeft te maken met dat het niet meer te gebruiken is en daarom verbrand moet worden door de afvalverwerker. Daar waar recycleer afval nog iets oplevert voor de gemeente levert het restafval nauwelijks iets op. Deze kosten die voel je zelf ook in je portemonnee. Het kan per gemeente verschillen hoe dit wordt doorgerekend aan de consument. De meest bekende vorm is dat het is verwerkt in de gemeentelijke heffingen.
Tip: Zorg dat je je afval goed scheidt daarmee kun je voor jezelf veel geld besparen èn je helpt het milieu & klimaat!
Gelukkig zijn er ook gemeenten die in plaats van het basisbedrag, een bedrag per afstorting rekenen. Dit kan door bij een ondergrondse container jouw persoonlijke milieupas aan te bieden. Iedere keer wanneer jij jouw afval wegbrengt wordt dit in rekening gebracht.