
Gelukkig nieuwjaar!
Vuurwerk dat is afgegaan behoort tot het restafval. Vuurwerk dat nog niet is afgestoken moet altijd een tijd in het water weken voordat je het bij het restafval gooit. Vanwege het explosiegevaar is het niet toegestaan om vuurwerk bij het grof vuil bij het milieustation te deponeren.
Hoe sneller hoe beter
Ruim het vuurwerk direct op nadat je het afgestoken hebt. Op deze manier kunnen mensen, volwassen en kinderen niet verwond raken door het vuurwerk wat nog niet is afgegaan.
Als het vuurwerk niet meteen wordt opgeruimd komt het in de natuur terecht. Door harde wind kan het vuurwerk zich verspreiden. Schadelijke stoffen uit het vuurwerk komen vervolgens in de natuur terecht. Hierdoor raken de bodem en het grondwater vervuilt.
Samen vuurwerk afval opruimen
Spreek met je buren af om op januari de straat schoon te maken. Dit is stukken veiliger voor de buurtkinderen en zo wordt jouw woonomgeving een stuk veiliger. Houd bij het opruimen wel in het achterhoofd dat het om explosief materiaal gaat, doe dit dus veilig:
- Pak geen vuurwerk met je handen op.
- Draag een veiligheidsbril.
- Steek vuurwerk nooit opnieuw af.
- Maak vuurwerkafval eerst nat met water voor je het weggooit.
- Laat kinderen nooit alleen vuurwerk opruimen.
- Ruim zo vroeg mogelijk op nieuwjaarsdag op.
Tip: Als je het vuurwerk wat je afgestoken hebt z.s.m. opruimt, hoef je de volgende dag met een kater ook niet te gaan vegen.
Gemeentelijk inzamelingspunt vuurwerk afval
Sommige gemeentes organiseren op nieuwjaarsdag een centraal inleverpunt voor vuurwerkafval. Hier kun je dan in het begin van het nieuwe jaar je vuurwerkafval komen inleveren, soms zelfs tegen een kleine vergoeding. Bekijk op de website van jouw gemeente of dit in jouw gemeente ook het geval is.