Zonnebloemolie weggooien, waar doe je dat? Waar gooi je zonnebloemolie weg is een veelgehoorde vraag. Zonnebloemolie is een olie die gemaakt is van plantaardige materialen. Zoals de naam misschien al verraad, wordt zonnebloemolie gemaakt van de zonnebloem. In de pitten van de zonnebloem zit namelijk olie. Wordt de rest van de zonnebloem dan weggegooid? Nee! Nadat de olie uit de pitten geperst is wordt de rest van het meel gebruikt als veevoer.

Zonnebloemolie weggooien
Zonnebloemolie weggooien, waar doe je dat? Veel mensen gebruiken zonnebloemolie. Voor het bakken, het aanmaken van salades en als basis van veel andere producten waar olie voor nodig is. Maar waar gooi je oude zonnebloemolie weg? Je kunt de zonnebloemolie weggooien op twee verschillende manieren:
- Breng het naar een speciaal inleverpunt voor olie en vet.
- Breng het naar de milieustraat bij jou in de gemeente.
Waar gooi je zonnebloemolie weg?
Je kunt zonnebloemolie dus op twee verschillende manieren weggooien. Het is handig om de verpakking van de zonnebloemolie te bewaren zodat je de olie na gebruik (bijvoorbeeld bij het frituren) hier weer in kunt gooien. Je kunt de olie dan eenvoudig met een trechter terug in de verpakking schenken. Heb je per ongeluk de verpakking weggegooid? Geen probleem! Een leeg pak melk of yoghurt kun je ook uitstekend gebruiken om de olie in te gieten.
Inleverpunt zonnebloemolie
Er zijn speciale inleverpunten voor oliën en vetten. Zonnebloemolie mag je ook bij deze inleverpunten inleveren. De speciale inleverpunten bevinden zich vaak bij scholen, supermarkten, op winkelcentra of sportverenigingen. Er zijn in heel Nederland inmiddels al meer dan 2500 van dit soort speciale inleverpunten voor olie en vet. Weten waar bij jou in de buurt het dichtstbijzijnde inleverpunt voor zonnebloemolie is? Kijk dan even hier.
Zonnebloemolie afvoeren bij de milieustraat
Je kunt zonnebloemolie dus ook afvoeren bij de milieustraat. Maar wat gebeurt er met de door jouw oliën en vetten? Het is belangrijk om olie en vetten goed te recyclen. Deze afvalsoorten kunnen namelijk weer hergebruikt worden als grondstof. De ingezamelde oliën en vetten kunnen vervolgens hergebruikt worden als biobrandstof.
Bij het GFT-afval, mag dat?
Een klein restje zonnebloemolie mag best in de GFT-bak. Maar het is niet de bedoeling dat er hele flessen olie bij het GFT-afval terecht komen. Heb je een restje zonnebloemolie? Gooi dit dan in een afsluitbare verpakking of dep het op met keukenpapier of krantenpapier. Dit kun je vervolgens prima in de GFT-container gooien.
Zonnebloemolie in de tuin weggooien
Vooral vroeger, toen afval scheiden nog niet zoveel werd gedaan, werden olie en vet nog wel eens in de tuin gegooid. Dit mag en hoort natuurlijk niet. Wel kun je (kleine beetjes) zonnebloemolie op je eigen composthoop gooien. Voorwaarde is wel dat de olie volledig op plantaardige basis is. Gooi nooit grote hoeveelheden zonnebloemolie op je composthoop, dit vertraagt namelijk het composteringsproces. Onze voorkeur gaat toch echt uit naar het recyclen van zonnebloemolie.
Oude zonnebloemolie weggooien in de gootsteen of het toilet
Een veelgehoorde vraag is “Mag ik zonnebloemolie door de gootsteen gooien?”. Dan hebben wij slecht nieuws voor je: Het is niet de bedoeling dat zonnebloemolie door de gootsteen of in het toilet te gooien. Als je dit doet kan dit voor problemen met de afvoer gaan zorgen. Olie of vet kan namelijk in de afvoer of de riolering voor verstopping zorgen.
Houdbaarheid
Let bij het gebruiken van de zonnebloemolie altijd even op de houdbaarheidsdatum van zonnebloemolie. Je kunt de zonnebloemolie het beste bewaren op een koude, droge en donkere plaats. Zonnebloemolie is maximaal 12 maanden houdbaar.