Afval als brandstof. Het klinkt als dé oplossing voor alle problemen. Maar is dit ook zo? Rijden op gebruikt frituurvet of olijfolie het lijkt onwerkelijk. Maar er zijn steeds meer toepassingen die het mogelijk maken om vanuit het afval dat wij produceren een bruikbare brandstof te creëren. Deze zogenaamde biodiesel wordt al veel gebruikt in de vervoerssector in Nederland. In 2019 is er maar liefst 40% meer hergebruikte brandstof geleverd aan de Nederlandse vervoerssector dan in 2018.

Milieuvriendelijke biodiesel
Het doel hiervan is het minder belasten van het milieu. Nederland loopt wat dat betreft voorop in Europa als het gaat om alternatieve brandstoffen. Er zijn een aantal mooie projecten opgestart die het mogelijk maken om vanuit frituurvet een bruikbare brandstof te produceren. Er wordt gekozen voor deze manier omdat het schoner is dan het verbruik van voedselgewassen.
Wat is biodiesel?
Biodiesel is een biobrandstof wat steeds meer de actualiteiten haalt, zowel positief als negatief. Het is vaak een mengsel van enerzijds brandstof verkregen uit dierlijk of plantaardig olie en anderzijds diesel verkregen uit aardolie. De officiële benamingen zijn B5 of B20 wanneer men over pure biodiesel spreekt dan is het B100.
Is biodiesel slecht?
Ondanks alle berichtgeving en commotie rondom biodiesel zijn er ook argumenten te voeren een andere kant. Een kant die de negatieve effecten belicht. Argumenten zijn bijvoorbeeld dat er volledige regenwouden worden gekapt ten behoeve van de winst van palmolie, een basis ingrediënt voor veel biodiesel. Bij dit proces wordt er veel Co2 uitgestoten. Er zijn zelfs studies die beweren dat de uitstoot hier tot wel 98% hoger ligt dan op fossiele brandstoffen. Dit zou natuurlijk compleet tegenstrijdig zijn met het beoogde doel; het verbeteren van het milieu.
Wat kan ik doen?
De winning van biodiesel uit frituurvet en andere dierlijke en plantaardige olie zit in een stroomversnelling. Ook jij kan hierin jouw bijdrage leveren. Wil je weten wat je moet doen met jouw gebruikte frituurvet of zonnebloemolie? Bekijk dan eens onze pagina frituurvet weggooien.