Belangrijk! Afval op 4 en 5 mei

Afval op 4 en 5 mei, hoe zit dat eigenlijk? Op 4 mei vindt de nationale dodenherdenking plaats. Daaropvolgend, op 5 mei, vieren we bevrijdingsdag. Op nationale feestdagen wijzigt het afval ophaalschema vaak. Dit is per gemeente verschillend. Soms wordt het afval op een andere dag opgehaald in plaats van op de feestdag.

 • 4 mei valt dit jaar op woensdag 4 mei 2022.
 • bevrijdingsdag valt dit jaar op donderdag 5 mei 2022.

Afval 4 mei

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers. Dit betekent onder andere dat we om 20:00 uur twee minuten stilte in acht nemen. Dit is het nationale herdenkingsmoment. 4 mei is echter geen officiële feestdag. Op 4 mei halen de meeste gemeenten dus gewoon, zoals volgens schema, het afval op.

Afval op 4 en 5 mei

Afval 5 mei

Op 5 mei vieren we, met bevrijdingsdag, de vrijheid. Dit is wel een nationale feestdag. Veel gemeenten halen daarom op 5 mei het afval niet op. Op de afvalkalender van jouw gemeente kun je zien of het afval bij jou in de gemeente wordt opgehaald. Ook kun je zien of het afval op een andere, vervangende dag, wordt opgehaald.

Wordt het afval opgehaald op 4 mei?

Omdat 4 mei in Nederland geen officiële feestdag is, wordt het afval in bijna alle gemeenten op die dag wel opgehaald. Op de dag van de dodenherdenking halen de meeste afval inzamelbedrijven dus gewoon het huisvuil op.

Wordt het afval opgehaald op 5 mei (bevrijdingsdag)?

Bevrijdingsdag is in Nederland wel een nationale feestdag. In de meeste gemeenten wordt daarom op 5 mei het afval niet opgehaald. Vaak kiezen gemeenten ervoor om de containers of kliko’s op een andere dag te legen. In de actuele afvalkalender van jouw gemeente kun je zien of, en wanneer, er een vervangende afval ophaaldag is.

Is de milieustraat open op bevrijdingsdag?

Ook voor milieustraten, recyclepleinen en de vuilstort in jouw gemeente geldt dat deze vaak op 4 mei WEL open zijn. Op 5 mei is de milieustraat in de meeste gemeenten gesloten. Wil je weten hoe het zit in jouw gemeente? Kijk dan op de actuele afvalkalender.

Afvalkalender 4 en 5 mei

Hoe zit het met afval op 4 en 5 mei? Voor de meeste gemeenten geldt dus:

 • 4 mei: afval wel opgehaald en milieustraat/vuilstort wel open.
 • 5 mei: afval niet opgehaald en milieustraat/vuilstort niet open.

4 gedachten aan “Belangrijk! Afval op 4 en 5 mei”

  1. Beste Bertus,

   In de meeste gemeenten wordt het afval niet opgehaald op 5 mei. Ook zijn de meeste milieustraten dicht. Voor meer informatie verwijs ik je door naar de website van jouw afvalverwerkingsbedrijf of gemeente. Ook kun je meer lezen op op onze pagina over afval op 4 en 5 mei.

   Ik hoop dat je ik je zo genoeg geïnformeerd heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *