Afval wegbrengen tijdens de avondklok

Afval wegbrengen tijdens de avondklok, kan dat? Wil jij je vuilnis wegbrengen maar kan dit niet door de avondklok? Hoe zit dat dan precies? In heel Nederland geldt een avondklok. De avondklok in Nederland geldt:

  • Vanaf zaterdag 23 januari 2021 om 21:00 uur.
  • Duurt tot woensdag 10 februari 2021 om 04:30 uur.
  • Tijdens de avondklok mag je niet naar buiten en moet je binnenblijven.
  • LET OP: Per 31 maart gaat de avondklok in om 22:00 uur in plaats van 21:00 uur.
Afval wegbrengen avondklok

In sommige gemeenten geldt dat je de container pas vanaf 22:00 ’s avonds aan de weg mag zetten (of natuurlijk ’s morgens vroeg). In veel gemeenten is dit het geval. Maar hoe zit dat dan met de avondklok? Moet je dan extra vroeg je wekker zetten? Nou, we hebben gelukkig (meestal) goed nieuws!

Afval wegbrengen tijdens de avondklok

Wil je afval wegbrengen naar een ondergrondse afvalcontainer bij jou in de buurt? Dan kun je dit voor 22:00 uur doen. Om 22:00 uur moet je weer binnen zijn. Zorg er dus voor dat je voor die tijd jouw huisvuil naar de ondergrondse container gebracht hebt. Vanaf 04:30 uur mag je weer naar buiten en kun je dus dan weer je afval wegbrengen.

Container aan de weg zetten tijdens de avondklok

Veel gemeenten hebben de aanbiedtijden van de container aangepast tijdens de avondklok. Dit wil zeggen dat je jouw container eerder aan mag bieden. Hoe laat dit mag, verschilt per gemeente. Raadpleeg de website van jouw gemeente om te kijken of de tijden zijn aangepast. Ook kun je altijd even contact opnemen met jouw gemeente of afval inzamelbedrijf. We hebben al wel enkele berichten ontvangen dat veel gemeenten de tijden hebben verruimd, waardoor je de container dus eerder aan de weg mag zetten.

Oud papier en de avondklok

Ook oud papier wordt vaak in de avonduren opgehaald. Dit zorgt met de invoering van de avondklok natuurlijk voor problemen. In sommige gemeenten is gekozen voor een verandering van de oud papier ophaaltijden. De vuilverwerkers starten dan eerder met het inzamelen van oud papier. Hierdoor zijn ze voor 22:00 uur klaar. Dit betekent dan wel dat je het oud papier dus ook eerder aan de straat moet zetten.

In andere gemeenten hebben de medewerkers die het oud papier ophalen een werkgeversverklaring gekregen. Hierdoor mogen ze het oud papier dus blijven ophalen. Je mag na 22:00 uur niet zelf je oud papier wegbrengen. Meer informatie over oud papier tijdens de avondklok vind je op de website van jouw gemeente.

Milieustraat en de avondklok

In sommige gemeenten was de milieustraat open tot 22:00 uur. Door de invoering van de avondklok kan dit natuurlijk niet meer. Daarom zijn de openingstijden van de milieustraat gewijzigd. In de meeste gemeenten sluit de milieustraat of het afvalbrengstation nu eerder; om 20:00 uur of 21:00 uur. Let op: dit geldt niet voor elke gemeente. Daarnaast kun je op dit moment sommige afvalsoorten niet bij de milieustraat inleveren. Informeer bij de milieustraat in jouw gemeente om welke afvalsoorten dit gaat. Kijk daarom altijd eerst op de website van jouw gemeente of milieustraat om de actuele openingstijden te bekijken.

Afvalkalender en de avondklok

Afval wegbrengen en de avondklok, hoe zit dat nou precies? In principe verandert er niets aan het schema van de afvalkalender tijdens de avondklok. Wel kan het dus zo zijn dat je jouw (mini)container eerder aan de weg mag zetten. Of dit zo is en voor welke gemeenten dit geldt, kun je vinden op de website van jouw gemeente.

Alle maatregelen samengevat:

  • Wil je zelf afval wegbrengen? Zorg dan dat je vóór 22:00 uur weer binnen bent. Ben je na 22:00 uur op straat? Dan kun je een boete van 95 euro krijgen.
  • Oud papier aan de weg zetten? Door de avondklok wordt oud papier in sommige gemeenten eerder opgehaald.
  • Container aan de weg zetten tijdens de avondklok? In sommige gemeenten mag je de container nu al eerder op de avond aan de weg zetten. Na 22:00 uur mag je de container niet meer aan de weg zetten.
  • Afval naar de milieustraat? Houd dan rekening met gewijzigde sluitingstijden.
  • Bekijk altijd de website van jouw gemeente of afvalverwerker om op de hoogte te zijn van de meest actuele wijzigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *