Let op! Afvalkalender Pasen en Goede Vrijdag 2024

Afvalkalender Pasen en Goede Vrijdag: hoe zit het precies met het ophalen van afval tijdens Pasen en Goede Vrijdag? Rond officiële feestdagen wijzigen de afval ophaalmomenten vaak. Goede Vrijdag, eerste paasdag en tweede paasdag zijn in Nederland officiële feestdagen. Maar wordt op deze feestdagen het afval opgehaald? Goede vrijdag, eerste en tweede paasdag vallen dit jaar op:

  • Goede vrijdag 2024 – vrijdag 29 maart 2024
  • Eerste paasdag 2024 – zondag 31 maart 2024
  • Tweede paasdag 2024 – maandag 1 april 2024
Afvalkalender Pasen en Goede Vrijdag

Afvalkalender Pasen en goede vrijdag

Op de afvalkalender van jouw gemeente kun je zien wanneer het afval “normaal” opgehaald wordt. Eerste paasdag valt op een zondag en op zondag wordt vrijwel nergens afval opgehaald. Dit betekent dat er voor de afvalkalender op eerste paasdag niets verandert. Tweede paasdag valt echter op een maandag. Omdat tweede paasdag een officiële feestdag is, wordt het afval op tweede paasdag NIET opgehaald. Veel gemeenten kiezen ervoor om een gewijzigde afvalkalender rond Pasen te hanteren. Het afval of huisvuil wordt dan op een andere dag opgehaald. Weten hoe het precies in jouw gemeente zit? Bekijk de afvalkalender van jouw gemeente.

Wordt het afval opgehaald op Goede Vrijdag?

  • Goede vrijdag valt op vrijdag 29 maart 2024. Het afval wordt in de meeste gemeenten wel opgehaald.

Ondanks dat Goede Vrijdag een officiële feestdag is in Nederland, is dit in veel gemeenten een “gewone” werkdag. Daarom wordt in de meeste gemeenten op Goede Vrijdag ook gewoon het huisvuil opgehaald volgens de standaard afvalkalender. Of dit ook voor jouw gemeente geldt, kun je zien in de afvalkalender van jouw afvalverwerker of gemeente.

Wordt het afval opgehaald op eerste Paasdag?

  • Eerste Paasdag valt op zondag 31 maart 2024, het afval wordt dan niet opgehaald.

Eerste paasdag wordt ook wel Paaszondag genoemd. Eerste paasdag valt altijd op een zondag. In vrijwel alle gemeenten wordt het afval niet op zondag opgehaald. Voor eerste paasdag verandert er aan de afvalkalender dus niets.


Wordt het afval opgehaald op tweede paasdag?

  • Tweede Paasdag valt op maandag 1 april 2024. Het afval wordt dan niet opgehaald.

Tweede paasdag valt altijd op een maandag en wordt daarom ook wel paasmaandag genoemd. Dit is een officiële feestdag en in de meeste branches wordt dan niet gewerkt. Ook in de afvalbranche is dit het geval. Daarom wordt het afval op tweede paasdag niet opgehaald en geldt er dus een aangepaste huisvuilkalender.

Afvalkalender Pasen: Papierinzameling

Voor de inzameling van oud papier gelden dezelfde regels als het ophalen van huisvuil. Op Goede Vrijdag wordt oud papier in de meeste gemeenten wél opgehaald, op eerste en tweede paasdag vindt er geen papierinzameling plaats. Je kunt het oud papier natuurlijk wel in een verzamelkalender bij jou in de buurt weggooien.

Ondergrondse container en verzamelcontainers met Pasen

Voor de (ondergrondse) verzamelcontainers geldt dat deze met Pasen gewoon gebruikt kunnen worden. Maak jij voor het weggooien van jouw huisvuil gebruik van een (ondergrondse) verzamelcontainer? Dan kun je op alle feestdagen deze gewoon gebruiken. Let op: wordt de verzamelcontainer normaal op paasmaandag geleegd? Dan gebeurt dit nu niet. Het kan dus gebeuren dat de verzamelcontainer vol zit.

Afvalinzameling Pasen en andere feestdagen

Rond de feestdagen verandert de afvalkalender in veel gemeenten. Iedere gemeente of afvalverwerker gaat anders om met de inzameling van afval rond feestdagen. Vaak kiezen gemeentes ervoor om het huisvuil niet op de feestdag op te halen, maar om de afvalinzameling dan te verplaatsen. Naar welke dag dit verplaatst wordt verschilt per gemeente of afvalverwerkingsbedrijf. In jouw afvalkalender kun je altijd alle actuele wijzigingen vinden.

Milieustraat/vuilstort met Pasen

Veel mensen gebruiken de feestdagen om eens lekker in huis of in de tuin aan de slag te gaan. We kunnen ons dan ook goed voorstellen dat je te maken hebt met veel tuinafval of grofvuil. Dit wil je dan waarschijnlijk zo snel mogelijk naar de milieustraat, de vuilstort of het afvalbrengstation in jouw gemeente brengen. Maar let op: ook deze zijn niet altijd open met de feestdagen. Op de website van jouw gemeente of via de afvalkalender kun je inzien wat de actuele openingstijden van de milieustraat zijn. Hou rond de feestdagen daarom altijd goed de website van jouw afvalverwerkingsbedrijf in de gaten! 

Afvalkalender Pasen en Goede Vrijdag

Hoe zit het met de afvalinzameling met Pasen en Goede Vrijdag? Even samengevat:

  1. Goede Vrijdag (vrijdag 29 maart 2024) – afval (meestal) WEL opgehaald.
  2. Eerste paasdag (zondag 31 maart 2024) – afval NIET opgehaald (zondag, dus sowieso geen afval inzameldag).
  3. Tweede paasdag (maandag 1 april 2024) – afval NIET opgehaald (wordt meestal verplaatst naar een dag).

*let op: dit geldt voor de meeste gemeentes. Check altijd de actuele afvalkalender van jouw gemeente voor de laatste wijzigingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *