Afvalstoffenheffing 2020

Afvalstoffenheffing 2020

Het nieuwe jaar staat voor de deur en dit betekent dat de hoogte van de afvalstoffenheffing opnieuw bepaald wordt. De hoogte van de afvalstoffenheffing voor 2020 wordt per gemeente vastgesteld. Gemiddeld genomen stijgt de afvalstoffenheffing per gemeente met 8,2% en dit komt neer op zo’n €20,- per jaar.

Waarom een verhoging van de afvalstoffenheffing?

Gemeenten betalen over het restafval een belasting aan de staat. Gemeenten betalen nu per 1000 kg restafval €31,- belasting terwijl dit vroeger slechts €13,- was. Deze belasting is ingevoerd in het kader van duurzaamheid. Op deze manier wil de overheid recycling, hergebruik en het scheiden van afval bevorderen en tegelijkertijd het verbranden van afval verminderen. De reden van het verhogen van de afvalstoffenheffing voor 2020 is dus dat gemeenten de belasting die zij meer moeten betalen doorrekenen op de inwoners.

Afvalstoffenheffing 2020 en diftar

Steeds meer gemeenten maken gebruik van het systeem van diftar. Hierbij betaal je per leging. Een kritische noot bij het verhogen van de afvalstoffenheffing voor het komende jaar is dat burgers, ondanks dat zij meer afval zijn gaan scheiden, zij alsnog meer gaan betalen voor afval. Waarom verhogen de gemeenten de afvalstoffenheffing voor 2020 dan alsnog? Dit heeft ermee te maken dat gemeenten een afvalstoffenbegroting moet maken. Om te voorkomen dat zij een begrotingstekort op het afvalstoffen hebben zij ook een deel “vast inkomen” nodig. En dus berekenen zij de verhoging van de belasting op restafval door op de inwoners van de gemeente.

Afval scheiden

Het scheiden van afval blijft, ook met de nieuwe afvalstoffenheffing voor 2020, zeer belangrijk. Omdat iedere gemeente €31,- per 1000 kg restafval betaalt, is het belangrijk om zo weinig mogelijk restafval de hebben. Daarom is het voor gemeentes een hoge prioriteit om het scheiden van afval zoveel mogelijk te stimuleren. Ook voor de inwoners van de gemeenten zal dit op de langere termijn een positief hebben. Hoe meer afval er in de gemeenten gescheiden aangeboden wordt, hoe minder kosten de gemeente hoeft te maken bij het verbranden van restafval.

Zelf afval scheiden

Wil jij zelf je afval beter scheiden om het zoveel mogelijk gescheiden in te leveren? Er zijn natuurlijk verschillende manieren waarop jij jouw afval kunt scheiden. In steeds meer gemeenten krijg je al meerdere kliko’s of minicontainers waarin jij jouw huisafval kunt verzamelen. Wil jij nou ook binnenshuis je afval beter scheiden? Je zult merken dat je door het scheiden van afval steeds minder restafval over houdt. Dit is, zeker voor gemeenten waar het diftar-systeem gehanteerd wordt, zeer interessant! Daarom zijn er verschillende containers voor binnenshuis met meerdere vakken. Zo kun jij binnenshuis je afval al goed scheiden en zo het restafval tot een minimum beperken. Het verdient zich dus op termijn zelf terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *