De klok gaat een uur vooruit. In de nacht van zaterdag 26 maart 2023 op zondag 27 maart 2023 gaat de klok weer een uur vooruit. Het is het begin van de zomertijd in Nederland. Het begin van de zomertijd betekent dat we de klok een uur vooruitzetten. De zomertijd duurt tot 29 oktober 2023, dan gaat de klok weer een uur achteruit.
Ezelsbruggetje zomertijd/wintertijd
Gaat de klok een uur voor- of achteruit? Een paar slimme trucs om te onthouden of de klok een uur voor- of achteruit gaat zijn:
- In het VOORjaar gaat de klok een uur VOORuit.
- Als het klimaat achteruit gaat, gaat de tijd ook een uur achteruit.
- Gaat het weer vooruit, dan gaat de klok ook vooruit.
Zomertijd | Wintertijd |
Klok één uur vooruit | Klok één uur achteruit |
Van 02:00 uur naar 03:00 uur | Van 03:00 uur naar 02:00 uur |
Niet vergeten je klokken een uur vooruit te zetten
Met het ingaan van de zomertijd moet je niet vergeten om alle klokken op tijd te zetten. Steeds meer klokken doen dit automatisch, bijvoorbeeld van je mobiele telefoon of je computer. Maar horloges en klokken in huis moet je natuurlijk wel even zelf goed zetten. Een kleine checklist:
- Wekker
- Klok van de oven of magnetron
- Klok in de auto
- Horloge
- Klokken aan de wand
- En check voor de zekerheid even de klokken van je tablets, laptops en telefoons.
Afvalkalender zomertijd
Voor de afvalkalender betekent dit geen ingrijpende verandering. Wel moet je natuurlijk rekening houden met het verschil in tijd. Moet je normaal de container aan de weg zetten voor 7 uur ’s morgens? Dan moet je wel rekening houden met dat de klok verzet is. Benieuwd naar de afvalkalender van jouw gemeente? Die bekijk je hier.
Milieustraat zomertijd
De openingstijden van de milieustraat veranderen niet door de zomertijd. Houd er wel rekening mee dat de klok dus een uur vooruit is gegaan. Op deze manier sta je niet voor een dichte deur als je het restafval of groot tuinafval gaat wegbrengen.