Betalen voor plastic verpakkingen bij thuisbezorgd, de Chinees en de snackbar

Betalen voor plastic bij afhaalmaaltijden

Extra betalen voor plastic verpakkingen bij thuisbezorgd; hoe zit dat? Als je eten laat bezorgen, of ergens eten afhaalt, moet je per 1 juli 2023 extra gaan betalen voor plastic weggooiverpakkingen. Maar hoe zit dat nou precies? Voor welke plastic verpakkingen moet je gaan betalen en welke niet? En hoeveel moet je betalen voor plastic verpakkingen bij de snackbar of de chinees? Wij doken in de wondere wereld van de plastic verpakkingen en zochten voor je uit hoeveel jij straks kwijt bent.

Betalen voor plastic verpakkingen bij thuisbezorgd, de Chinees en de snackbar

Extra betalen voor plastic verpakkingen bij thuisbezorgd, de chinees of de snackbar

Per 1 juli 2023 veranderen de regels rondom plastic afval. Je moet dan extra gaan betalen voor consumptie uit plastic verpakkingen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

 • Je plastic bakje voor patat.
 • Plastic wegwerpbekers met koffie.
 • De rijsttafel van de Chinees die je bestelt.
 • Een maaltijdsalade in de supermarkt.
 • Voorverpakte broodjes bij het tankstation.

Gelukkig zijn er al veel alternatieven voor plastic servies. Denk bijvoorbeeld aan kartonnen servies of bamboe servies.

Hoeveel betaal je extra?

Hoeveel je uiteindelijk extra gaat betalen voor de plastic bakjes, bekers of verpakkingen verschilt per keer. De ondernemers mogen namelijk zelf kiezen hoeveel geld ze gaan vragen voor het plastic servies. De overheid heeft overigens wel een richtlijn meegegeven. De meerprijs voor plastic bakjes, borden en voorverpakte producten varieert tussen de € 0,05 en € 0,50 cent, afhankelijk van het product.

De (advies) prijs voor plastic bakjes, borden en bekers vind je hieronder:

ProductBij te betalen voor plastic verpakking
Plastic beker€ 0,25
Maaltijdsalade€ 0,50
Kant-en-klaar maaltijd€ 0,50
Voorverpakte groente (komkommer, sla, etc).€ 0,05
Voorverpakt beleg (kaas, ham, etc)€ 0,05
Voorverpakte sauzen en dressings€ 0,05
Prijs plastic verpakkingen bij thuisbezorgd, supermarkt, Chinees, snackbar, etc.

De prijs voor plastic moet bovendien apart op de kassabon vermeld staan. Hoe het op de kassabon staat, mag de ondernemer zelf kiezen. De overheid heeft als tip gegeven om het als “plastic servies” of meer specifiek “plastic bakje” of “plastic beker” op de bon te zetten. Ondernemers worden hierin echter vrij gelaten.

Ondernemers moeten een alternatief bieden

Het is de overheid er niet alleen om te doen om meer geld te vragen voor plastic servies. Ze willen het gebruik van plastic ontmoedigen. Daarom zijn ondernemers verplicht om een alternatief aan te bieden. Naast het betalen voor plastic bakjes, borden en ander servies moeten ondernemers onderstaande opties aanbieden:

 1. Herbruikbare bakjes die je weer terug kunt brengen. Ze kunnen daarvoor borg, een soort statiegeld, vragen. Je kunt dit dus vergelijken met bijvoorbeeld het statiegeld op blikjes of flessen.
 2. Een eigen beker of bord meenemen. Je kunt het bord dan thuis gewoon weer afwassen en hergebruiken.

Plastic servies wet 1 juli 2023

Per 1 juli 2023 gaat er dus een nieuwe wet in rondom plastic servies. Dit is één van de nieuwe maatregelen tegen zwerfafval van wegwerpplastic. De nieuwe wet rondom plastic verpakkingen is als volgt:

 1. Als je eten bestelt, betaal je extra voor de plastic verpakking. Bovendien moet de ondernemer een duurzaam alternatief aanbieden.
 2. Bij voorverpakte producten voor 1 portie moet er ook extra betaald worden voor de plastic verpakking.
 3. Bij voorverpakte producten (vanaf 2 porties) mag een plastic verpakking nog wel en hoeft er geen herbruikbaar alternatief aangeboden te worden.

Plastic verpakkingen mogen soms nog wel

Plastic verpakkingen zijn echter nog niet verboden per 1 juli 2023. Ze mogen alleen niet meer gratis verstrekt worden. De consument moet er dus extra voor betalen. Bovendien gaat het alleen om producten die ter plaatse verpakt worden. Voorverpakte broodjes in plastic mogen dus nog wel.

Alternatieven plastic bakjes voor afhaaleten

Ondernemers zijn bovendien verplicht om een alternatief aan te bieden voor de consument. Ze mogen dus niet alleen plastic aanbieden. De consument krijgt dus de keuze: meer betalen voor plastic bakjes, of een gratis alternatief accepteren. Ook het “bring your own” principe wordt hierbij gestimuleerd. Daarbij neemt de consument zelf een beker, bord of bakje van huis mee om daar het eten in geserveerd te krijgen.

Extra betalen plastic bakje snackbar

Of je nou eten gaat halen of bestellen bij de snackbar, voor het plastic moet je extra gaan betalen. Als je dus een bakje patat wilt bestellen of een frikandel speciaal wilt halen, voor het bakje moet extra betaald worden. Hoeveel precies verschilt per snackbar, maar je moet denken aan een bedrag tussen de € 0,05 en € 0,50 cent.

De snackbar is bovendien verplicht om een alternatief aan te bieden. Je kunt hierbij natuurlijk denken aan de ”ouderwetse” zak patat. Ook kun je jouw eigen servies meenemen naar de snackbar.

Kartonnen verpakking snackbar

Betalen voor plastic bakjes bij de Chinees

Er zijn heel veel Nederlandse huishoudens die in het weekend standaard een dag Chinees halen. Ook dit gaat nu veranderen. Als jij je heerlijke rijsttafel wilt bestellen, moet je ervan uitgaan dat je extra gaat betalen voor de plastic bakjes. Wat je wel kunt doen is zelf bakjes meenemen. Ook kan de lokale Chinees ervoor kiezen om de rijsttafel niet in plastic te verpakken. Ten slotte kun je moet jouw eigen servies naar de Chinees gaan om het Chinese eten daarin mee te nemen. Dit gebeurde vroeger overigens al heel vaak.

Eten bezorgen, extra betalen voor plastic

Ook als je eten laat bezorgen ga je extra betalen voor plastic. Bij bedrijven als Thuisbezorgd, Uber Eats of andere bezorgbedrijven moet er extra betaald gaan worden voor de plastic verpakkingen. Natuurlijk zijn er ook thuisbezorgd maaltijden die perfect op een andere manier verpakt kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan een pizzadoos, een zak patat of een doos spareribs. Er zijn dus tal van opties en bedrijven zullen hier creatief mee om moeten gaan. We denken dan ook dat er veel nieuwe, herbruikbare verpakkingen op de markt kunnen komen. Al verwachten we ook weer niet dat je ineens soep in een pizzadoos gaat krijgen.

Uitzonderingen wet plastic bakjes 1 juli 2023

Er zijn een hoop uitzonderingen op de nieuwe wet rond plastic verpakkingen die op 1 juli 2023 in gaat. Om wat duidelijkheid te scheppen hebben we een lijst gemaakt met producten die nog wél mogen. Hieronder vind je enkele voorbeelden die nog wel mogen:

 • Voorverpakte maaltijden vanaf 2 porties.
 • Zakjes en wikkels (flexibele verpakkingen).
 • Verpakkingen zonder plastic.
 • Verpakkingen met eten dat nog verder moet worden bereid, bijvoorbeeld ontdooien of opwarmen.

Plastic servies weggooien

Heb je toch plastic servies gekregen en daar extra voor betaald? Zorg er dan wel voor dat je dit in de goede vuilnisbak weggooit. Plastic verpakkingen horen in de PMD-container. Dit is de plastic, metaal en drankkartons prullenbak. In veel gemeenten is het bovendien gratis om deze container te laten legen. Je bent dus een dief van je eigen portemonnee als je dit afval niet goed weggooit.

Wil je meer weten of heb je vragen? Kijk dan op de site van de rijksoverheid.

Meest gestelde vragen (FAQ)

De meest gestelde vragen rondom extra betalen voor plastic bij afhaalmaaltijden of in supermarkten:

Hoeveel moet je meer betalen voor plastic bij de Chinees, de snackbar, het tankstation of een andere ondermening?

Hoeveel bedrijven extra in rekening gaan brengen voor plastic bakjes, borden en ander servies mogen ze zelf bepalen. De overheid heeft wel een richtlijn gegeven. De (advies) prijs voor plastic bestek en servies varieert ongeveer van 0,05 t/m 0,50.

Voor welke plastic verpakkingen moet je per 1 juli 2023 extra betalen als je eten haalt of bestelt?

Voor plastic bakjes bij de Chinees, plastic servies bij de Snackbar of ander plastic servies ga je straks extra betalen. Ook voor een maaltijdsalade, voorverpakte broodjes of een plastic kop koffie ga je straks meer betalen.

Wat als ik niet extra wil betalen voor plastic servies bij de snackbar, Chinees, thuisbezorgd of ergens anders?

De ondernemer is verplicht om een alternatief aan te bieden. Er kan bijvoorbeeld borg voor het plastic betaald worden. Ook kun je jouw eigen bakjes of borden meenemen. Daarnaast kan de ondernemer het eten ook serveren in een duurzame, recyclebare verpakking. Denk bijvoorbeeld aan een pizzadoos van karton of een papieren bakje voor je wokmaaltijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *