Bladafval, waar laat je dat?

Bladafval, waar laat je dat? Een vraag die steeds meer mensen zich nu stellen. De herfst is weer begonnen en dat betekent dat de bladeren weer van de bomen vallen. We kunnen ons voorstellen dat jij wilt dat jouw tuin er netjes en verzorgd uit ziet. Een tuin vol bladeren past daar misschien niet bij.

Bladafval, waar laat je dat?

Bladafval

Bladafval, ieder jaar hebben we er weer mee te maken. Maar waarom moet je bladafval opruimen? De herfst kan er prachtig uit zien, maar kan ook voor een hoop overlast zorgen. Zo kunnen bladeren zorgen voor gladheid op de weg, stoep of het fietspad. Ook kunnen bladeren ervoor zorgen dat de putten en afvoeren verstopt raken. Goede redenen om bladafval op te ruimen.

Waarom vallen in de herfst de bladeren van de bomen?

Bomen krijgen water binnen via hun wortels. Via de bladeren aan de boom verdampt het water uiteindelijk weer. Als het in de winter kouder is kunnen de wortels van de boom minder goed water opnemen. Daarom laat de boom in de winter haar blad vallen, zodat er minder water verdampt. Zo houdt de boom ook in de winter goed water vast en sterft de boom niet.

Bladafval in de groene container

Bladafval gooi je weg in de groene container (GFT-container). Ook kun je het bladafval gebruiken om je eigen super compost te maken. Bladeren zijn uitermate geschikt om compost van te maken. Zo heb je in het voorjaar jouw eigen super compost! Alleen blad van de eikenboom of beukenboom is minder geschikt om compost van te maken, omdat dit langzaam verteert. Waarom je bladafval moet opruimen lees je in de volgende alinea’s:

  • Blad op het gras
  • Bladeren op de oprit
  • Blad in de vijver

Blad op het gras

Heb je blad op jouw gras of gazon? Dan kun je dit het beste zo snel mogelijk weggooien en in de GFT-container doen. Blad op het gras zorgt ervoor dat er geen licht meer bij het gras komt. Hierdoor groeit het gras minder goed en krijg je lelijke plekken op je gazon.

Blad in de vijver

Heb je blad in de vijver? Haal het blad er dan uit. Bladeren in de vijver kunnen gaan rotten en zo raakt het water in jouw vijver vervuild. Bovendien ziet jouw vijver er dan weer een stuk netter uit. Je kunt blad in de vijver het beste verwijderen met een net.

Bladeren op de oprit

Blad op de oprit wil je natuurlijk ook het liefst niet hebben. Bladeren kunnen verraderlijk glad worden, zeker wanneer het ’s nachts begint te vriezen. Je wilt deze bladeren dan ook het liefst zo snel mogelijk opruimen.

Bladkorf in de gemeente

Sommige gemeenten plaatsen zogenaamde bladkorven. Deze is niet bedoeld voor bladafval uit jouw eigen tuin, maar wel voor het blad dat van bomen op gemeentegrond valt. Dit zijn bomen die op of aan de openbare weg staan. Houd de website van jouw gemeente in de gaten om te kijken of er bladkorven geplaatst gaan worden.

Eén gedachte over “Bladafval, waar laat je dat?”

  1. In mijn buurt zitten veel egels. De bladkooien die nu neergezet zijn en waar mensen hun bladeren in kunnen deponeren, hebben veel te grote openingen. Kleinere egels gaan hier door heen om insekten te zoeken of om een slaapplaats voor de nacht te vinden. Als de kooi vol is worden de bladeren met grote grijparmen opgepakt en in de vrachtauto gegooid. Hier kunnen egels tussen zitten die in de versnipperaar komen. Mijn vraag is daarom of die kooien aangepast kunnen worden en de openingen veel kleiner gemaakt kunnen worden. Scheelt heel veel dierenleed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *