Er is een nieuw TV-programma: De Vuilnisman. In dit programma gaat Teun van de Keuken in onderzoek in de wereld van afval en recycling. Teun van de Keuken is bekend geworden als presentator van het programma Keuringsdienst van Waarde. In deze nieuwe serie gaat Teun namens KRO-NCRV op zoek naar waar onze 60 miljard kilo afval per jaar blijft. Het is een intrigerende serie die ons vanaf de eerste aflevering meteen boeit.

Afval bestaat niet
De eerste aflevering van De Vuilnisman is uitgezonden op zondag 28 februari om 20:25 uur op NPO 1. In de eerste aflevering maken we snel kennis met het hoofdonderwerp van de serie: de miljoenenbusiness die schuil gaat achter afvalverwerking. Teun onderzoekt o.a. op welke wijze afvalkorrels terecht komen onder nieuwe snelwegen. Daarbij zijn er perverse prikkels die ervoor kunnen zorgen dat niet altijd het meest verfijnde restafval onder de snelweg terechtkomt. Daarnaast maken we in deze aflevering kennis met de gevleugelde uitspraak “afval bestaat niet”. Dit is een uitspraak die gedaan wordt door afvalverwerkers, producenten en overheden. Maar is deze uitspraak wel waar? In aflevering 1 zien we al snel dat er wel wat haken en ogen zitten aan de manier waarop recycling gedaan wordt in onze consumptiemaatschappij. In aflevering 2 van de Vuilnisman wordt onderzoek gedaan naar de vraag waarom er zo vaak brand is op de vuilnisbelt. In deze aflevering genaamd “waar rook is, is rotzooi” wordt opnieuw een perverse prikkel blootgelegd. Daarbij komen o.a. verzekeraars aan het woord waarom het zo moeilijk is voor recyclingbedrijven om nog een brandverzekering af te sluiten.
In aflevering 3 van de Vuilnisman wordt gekeken naar de melk- en vleesproductie in ons land. Omdat die industrie in de loop der jaren steeds intensiever is geworden, wordt er steeds meer mest geproduceerd. Maar waar laten we dit overschot aan mest? In aflevering 3 wordt dit uitgelegd.
In de vierde aflevering duikt Teun van de Keuken in de wondere wereld van een overblijfsel van de staalindustrie: Staalslak. Staalslak is een product dat vrijkomt bij het productieproces van staal en dit zorgt voor veel schade aan mens en milieu.
In aflevering 5 duikt “de vuilnisman” in de wondere wereld van het plastic afval. In het programma worden veel misstanden aan het licht gebracht en wordt getoond hoe het in de plastic afvalverwerking nóg beter kan. Ook gaat het over het scheiden van plastic afval.
In de zesde aflevering worden we meegezogen in de “oude manier” van het verwerken van afval. In films en series zie je het nog wel eens, een buis die vanaf een fabriek afval loost in nabijgelegen water. Maar bestaat dit nu in deze tijd van circulaire economie ook nog?
De Vuilnisman gemist
Heb jij de Vuilnisman gemist? Wil jij op je gemakje de afleveringen terugkijken? Dat kan! Dit NPO programma bestaat in totaal uit 6 afleveringen. In elke aflevering van de vuilnisman staat een probleem centraal en wordt onderzocht. Dit loopt uiteen van plastic in kliko’s en vuilniszakken tot en met lozingen van chemieconcerns.
- Aflevering 1 De Vuilnisman terugkijken: zak en as – 28-02-2021
- Aflevering 2 De Vuilnisman terugkijken: waar rook is, is rotzooi – 07-03-2021
- Aflevering 3 De Vuilnisman terugkijken: de toverdoos – 14-03-2021
- Aflevering 4 De Vuilnisman terugkijken: gerommel in de polder – 21-03-2021
- Aflevering 5 De Vuilnisman terugkijken: het plastic walhalla – 28-o3-2021
- Aflevering 6 De Vuilnisman terugkijken: troebele wateren – 04-04-2021
Met een soort van genoegen teruggekeken. Komt er een samenvattende aflevering met aandacht voor de rol van de overheden. Het voorzorgsprincipe verdient meer aandacht.