Hoe laat mag de kliko buiten staan?

Hoe laat mag de kliko buiten staan

Hoe laat mag de kliko buiten staan? En hoe lang mag je de container aan de weg laten staan? Er is soms nog veel onduidelijkheid over hoe lang  je een kliko aan de weg mag laten staan. Daarom vertellen we jou in dit artikel alles over de regels rondom de kliko aan de weg zetten.

Omdat gemeentes natuurlijk niet willen dat het straatbeeld overheerst wordt door kliko’s, zijn er regels opgesteld. In deze regels staat onder andere het tijdstip waarop de kliko aan de weg mag staan.

Hoe laat mag de kliko buiten staan

Hoe laat mag de Kliko aan de weg?

Iedere gemeente neemt zelf een besluit over hoe laat de kliko aan de weg mag. Toch is het in elke gemeente wel ongeveer hetzelfde. Je kunt de regels van jouw gemeente zien in de ophaalkalender of de ophaalkalender-app.

Toch zijn de richtlijnen over het tijdstip waarop de kliko aan de weg moet staan in iedere gemeente wel ongeveer gelijk. Officieel moet je de container op de dag van leging aan de weg zetten. Dit doe je dan voor 07:00 uur. Anders heb je namelijk kans dat de vuilniswagen al geweest is als je de container aan de weg zet.

Toch snappen de meeste gemeenten dat dit voor veel mensen nogal vroeg is. Daarom mag je de container ook de avond van tevoren aan de weg zetten.

Avond van tevoren kliko aan de weg zetten

Omdat weinig mensen zin hebben om de kliko ’s ochtends vroeg aan de weg te zetten, mag je de kliko ook de avond van tevoren aan de weg zetten. Het tijdstip hiervoor verschilt nogal per gemeente. In de ene gemeente mag je de kliko al vanaf 20:00 uur aan de weg zetten, in andere gemeentes pas vanaf 22:00 uur.

Je kunt de actuele regels van jouw gemeente zien in de afval-app of op de website van jouw afvalbeheerder.

Container te vroeg of te laat buiten zetten

Je mag je container niet te vroeg of te laat buiten zetten. Doe je dit wel, dan riskeer je zelfs een boete. Deze boetes zijn overigens niet mals. In sommige gemeenten betaal je meer dan 200 euro boete voor het te vroeg of te laat buiten zetten van je kliko. Hou hier dus wel rekening mee.

Hoe lang mag je de Kliko laten staan?

Als de kliko geleegd is op de ophaaldag, mag je de kliko ook niet onbeperkt laten staan. Je moet de container weer op tijd ophalen. Toch is er wel rekening mee gehouden dat mensen werken en dus niet meteen klaarstaan om de kliko weer terug naar huis te brengen.

Het tijdstip waarvoor de kliko weer weg moet zijn varieert ook per gemeente. De container moet in de meeste gemeenten voor 20:00 weer weg zijn. Ook zijn er gemeenten waar dit pas voor 23:00 weer hoeft. Op de website van jouw gemeente vind je de actuele afvalregels.

Vaak moet je in dezelfde week verschillende kliko’s aan de weg zetten. Je kunt natuurlijk de één ophalen als je de andere brengt.

Heb je geen tijd of ga je op vakantie? Dan kun ons artikel lezen over wat je kunt doen als je op vakantie bent.

Regels kliko aan de weg zetten

Er zijn een aantal regels verbonden aan het aanbieden van jouw kliko of minicontainer. De regels zijn opgesteld door de gemeente waarin je woont. In de regels vind je onder meer:

  • Hoe laat de kliko aan de weg gezet mag worden.
  • Hoe je de kliko aan de weg moet zetten.
  • Welke afvalsoorten in welke container mogen.
  • Waar de container aan de weg moet staan.
  • Wat de boetes zijn als je kliko verkeerd aanbiedt.

Boete kliko te lang laten staan

Voor het verkeerd aanbieden van jouw afvalcontainer kun je een flinke boete krijgen. Ook als je de kliko te vroeg buiten zet, of juist te lang laat staan, kun je een bekeuring krijgen. Deze kunnen oplopen tot wel 200 euro. Ook deze boetes worden door de gemeente bepaald. Hoe hoog de boete is en hoe streng de gemeente is met het controleren van kliko’s verschilt dus.

Samenvatting: Hoe laat moet de kliko buiten staan?

Gemeentes bepalen zelf wat de regels zijn rondom de tijd waarop de kliko buiten moet staan. Toch zijn de regels wel redelijk hetzelfde in iedere gemeente. Wij hebben de belangrijkste regels voor jou op een rijtje gezet:

  • In veel gemeentes moet je de kliko ’s ochtends vroeg aan de weg zetten. Doe dit zo vroeg mogelijk, anders is de vuilniswagen wellicht al geweest.
  • Ook zijn er veel gemeentes waar het toegestaan is om de container de avond ervoor al aan de weg te zetten. Dit mag dan vaak vanaf 22:00 uur.
  • Daarnaast moet je de container nadat deze geleegd is weer zo snel mogelijk weghalen. Je mag de kliko dus niet oneindig lang laten staan.
  • Er staan boetes op het te vroeg aan te weg zetten van de container. Ook als je de kliko te lang laat staan riskeer je een boete.
  • Voor de specifieke regels in jouw gemeente kun je op de website van de gemeente of in de afvalkalender kijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *