Hoe zwaar mag een kliko zijn?

Hoe zwaar mag een Kliko zijn?

Hoe zwaar mag een kliko zijn? Kliko’s zijn inmiddels in veel gemeenten niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Het gebruik van verschillende kliko’s zorgt voor een betere afvalscheiding. We produceren allemaal veel afval. Al dit afval moet goed gescheiden in de kliko’s gegooid worden. Maar hoe zwaar mag een kliko maximaal zijn? En hoe vol mag je kliko zitten?

Hoe zwaar mag een Kliko zijn?

Hoe zwaar mag een kliko of mini-container zijn?

Het maximale gewicht van de kliko verschilt per gemeente en afvalverwerkingsbedrijf. Bovendien is het maximale gewicht afhankelijk van een aantal factoren:

 1. De grootte van de kliko (140 liter, 240 liter of een afvalzak voor restafval).
 2. De manier van legen van de kliko’s.
 3. De regels en richtlijnen van de gemeente.

Grofweg kunnen we zeggen dat een grote kliko tussen de 60 en 80 kg mag wegen. Voor een kleine kliko geldt dat deze tussen de 40 en 50 kg zwaar mag zijn. Het is belangrijk om je hier aan te houden. Een te zware kliko wordt namelijk niet geleegd.

Maximale gewicht Kliko

Onze kliko’s of afvalcontainers gebruiken we om samen een schone leefomgeving te houden. We hebben en krijgen steeds meer verschillende kliko’s voor verschillende afvalsoorten. Om ervoor te zorgen dat iedereen zijn kliko goed gebruikt zijn er een aantal regels opgesteld. Zo ook voor het maximale gewicht van de kliko.

Iedere gemeente mag zelf regels opstellen over het maximale gewicht van de kliko of mini-container. Het maximale gewicht van de kliko is overigens niet bepaald om jou te pesten. Het heeft daadwerkelijk een reden. Een zware kliko kan simpelweg niet geleegd worden. Of de vuilniswagen kan de kliko niet optillen, of de vuilnismannen mogen van de ARBO-wet de kliko niet legen. Hou er dus rekening mee dat je de kliko niet te zwaar maakt.

Maximale gewicht kliko (per gemeente en afvalverwerker)

In onderstaand schema zie je hoe zwaar de kliko mag zijn bij iedere afvalverwerker en gemeente. Er zitten wel verschillen in, maar de verschillen in het aantal kg dat in de kliko mag scheelt niet veel. Bekijk per afvalbedrijf hoeveel kg in de kliko mag:

AfvalbedrijfMaximale gewicht kliko
ACONOV70 kg
ACV Groep70 kg
Afvalstoffendienst60 kg
Area80 kg
Avalex60 kg
AVRI80 kg
BAR Afvalbeheer60 kg
Blink60 kg
Circulus-Berkel80 kg
Cure70 kg
Cyclus80 kg (240 liter) en 70 kg (140 liter)
Dargrote afvalzak (20 kg), kleine restafvalzak (15 kg)
GAD70 kg (240 liter), 50 kg (140 liter) en 12 kg in afvalzakken.
HVC50 kg
IradoGeen regels bekend.
Meerlanden40 kg
OmrinGeen regels bekend.
PreZero60 kg
RD Maasland75 kg
Rd480 kg
RDL60 kg
ReinisGeen regels bekend.
Remondis50 kg (140 liter) en 80 kg (240 liter)
Renewi75 kg
ReShare60 kg
RMN50 kg (140 liter) en 75 kg (240 liter)
ROVA80 kg
RWMGeen regels bekend.
Saver75 kg
Spaarnelanden60 kg
SUEZ70 kg
Twente Milieu70 kg
VARGeen regels bekend
Waardlanden80 kg
WastenetGeen exact gewicht bekend.
ZRD75 kg
Hoe zwaar mag een kliko zijn? | Het maximale gewicht per gemeente en afvalinzamelaar.

Waarom is er een maximaal gewicht voor de kliko?

Er is een maximaal gewicht vastgesteld voor de kliko om een aantal redenen:

 1. Doe je teveel en te zwaar afval in de kliko, dan kan deze kapot gaan.
 2. De vuilniswagen kan maar een maximaal gewicht optillen. Als de kliko te zwaar is, dan kan deze niet meegenomen worden.
 3. In sommige gemeenten wordt de kliko nog door vuilnismannen handmatig geleegd. Ook zij hebben te maken met bijvoorbeeld de ARBO wet. Zorg ervoor dat je de kliko niet te zwaar maakt en hou zodoende rekening met de afvalinzamelaars.

Hoe weeg je een kliko?

Een kliko valt natuurlijk niet heel makkelijk te wegen. Je kunt de Kliko op een weegschaal zetten, maar we snappen ook dat niet veel mensen dit doen. Bovendien kom je niet snel boven het maximaal toegestane gewicht. Zolang je geen stenen, boomstammen, zand of andere zware materialen in de kliko gooit, is de kliko niet gauw te zwaar. Stamp of druk het afval bovendien niet te ver aan. Bij normaal gebruik van de kliko hoef je de kliko ook niet te wegen.

Zijlader of achterlader

Het maximale gewicht verschilt per gemeente wegens een aantal redenen. In sommige gemeenten wordt het afval nog door vuilnismannen met de hand geleegd. Zij moeten de kliko kunnen rijden. Bovendien zijn er twee manieren van inzamelen. Er zijn twee soorten vuilniswagens; een zijlader en een achterlader. Ook gebruiken verschillende afvalinzamelbedrijven verschillende soorten vuilniswagens. Deze hebben een maximaal hefgewicht. Dat is dan ook één van de de redenen waar je niet teveel afval in de container moet doen.

Hoe vol mag je kliko zitten?

Nu we het maximale gewicht van de kliko weten is het ook belangrijk om te vermelden dat de kliko niet te vol mag zitten. De regel is dat “de deksel van de kliko dicht moet kunnen”. Je moet de kliko ook niet teveel aanstampen. Dan komt het afval namelijk vast te zitten of wordt de kliko te zwaar.

Enkele tips

 • Maak afval zo klein mogelijk voor je het weggooit. Denk aan het opvouwen van melkpakken of het plat maken van dozen.
 • Druk het afval in de kliko niet teveel aan. Zo zorg je dat de kliko niet te zwaar wordt. Bovendien kan het afval anders klem in de kliko komen te zitten.
 • Scheid afval goed. Doe iedere afvalsoort in de daarvoor bestemde kliko. Anders wordt de container ook niet geleegd.
 • Raadpleeg de regels in jouw gemeente of bij jouw afvalinzamelaar. Daar vind je de precies regels rondom afvalinzameling.
 • Gooi geen grote, zware spullen in de kliko. De kliko kan kapot gaan of te zwaar zijn om geleegd te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *