Is jouw Kliko niet geleegd? Dan wil je natuurlijk weten waarom je kliko of container niet geleegd is. Het is natuurlijk heel frustrerend als jouw kliko niet geleegd is. Het komt (helaas) vaker voor dat een kliko niet geleegd is.
Waarom gebeurt dit en wat kun je doen als je kliko niet geleegd is?
Wij vertellen je hoe het kan dat je container niet geleegd is. Ook vertellen we je wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat jouw kliko de volgende keer wel geleegd wordt. Bovendien leggen we uit hoe je ervoor kunt zorgen dat de kliko alsnog geleegd wordt.

Waarom is mijn Kliko niet geleegd?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je kliko niet geleegd is. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit probleem meerdere oorzaken kan hebben. Soms is de vuilniswagen gewoon niet langs geweest en soms heeft de vuilniswagen jouw kliko met een reden niet geleegd. Wij vertellen jou de meest voorkomende redenen waarom de container niet geleegd is:
- Verkeerde plaatsing.
Eén van de meest voorkomende redenen waarom een kliko niet geleegd is, is doordat deze onjuist neergezet is. Als je kliko niet op de juiste plek staat, wordt hij soms niet geleegd. Dit komt doordat de vuilniswagen soms niet bij de kliko kan, of omdat de vuilnismannen de kliko simpelweg over het hoofd hebben gezien. Zorg er daarom altijd voor dat de kliko op de juiste plek aan de weg staat volgens de richtlijnen van jouw gemeente. - Kliko te vol.
Ook als de kliko te vol zit, wordt deze niet geleegd. Ook deze reden komt vaak voor. Als je kliko overvol zit en het deksel van de container niet goed kan sluiten, kan de vuilniswagen de kliko weigeren te legen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de kliko niet te vol zit. Ook moet je er rekening mee houden dat de kliko niet te zwaar mag zijn. - Verkeerde dag of tijdstip.
Geloof het nog niet, ook veel mensen bieden de container op de verkeerde dag of het verkeerde tijdstip aan. Controleer daarom altijd de afval ophaalkalender van jouw gemeente. Ook kun je zien hoe laat je de container aan de weg mag zetten. Per gemeente verschilt het tijdstip waarop de kliko aan de weg mag staan. Meestal moet de kliko voor 07:00 uur aan de weg staan. Bovendien moet de kliko ’s avonds voor 20:00 uur weer weg zijn. - De vuilniswagen is niet langs geweest.
Het kan natuurlijk ook voorkomen dat jouw kliko niet geleegd is omdat de vuilniswagen niet langs is geweest. Dit komt bijvoorbeeld voor bij pech met de vuilniswagen of een storing. Ook bij noodweer wordt soms het afval niet opgehaald. Daarnaast kan sneeuw of ijzel er ook voor zorgen dat de containers niet geleegd zijn. Je kunt controleren of de kliko’s niet geleegd zijn door even bij de andere kliko’s in de wijk te kijken. Zijn deze ook niet geleegd? Dan is er waarschijnlijk sprake van een bijzondere situatie waardoor de containers niet opgehaald zijn. Je kunt dan contact opnemen met jouw gemeente voor meer informatie. - Achterstallige betalingen
In sommige gemeenten worden kliko’s niet geleegd als er achterstallige betalingen zijn. Denk hierbij aan de gemeentelijke belasting voor afvalstoffenheffing of een betalingsachterstand bij de gemeente. Dit komt vaker bij bedrijven voor dan bij particulieren. Neem in dat geval contact op met jouw gemeente. - Adminstratieve fouten
Het kan ook gebeuren dat jouw container niet geregistreerd staat. Iedere kliko is voorzien van een registratiesticker of een andere manier van registratie. Hierdoor weet de gemeente welke afvalcontainer bij jouw woning hoort. Het kan zijn dat er iets mis is met de registratie waardoor de container niet geleegd is. Als je vermoedt dat dit bij jou het geval is, kun je het beste contact opnemen met jouw gemeente.
Wat kun je doen als je kliko of container niet geleegd is?
Het is natuurlijk onwijs vervelend als jouw kliko niet geleegd is. Hoewel het natuurlijk vervelend is, is het niet gelijk reden tot paniek. Het is belangrijk om eerst even de volgende checklist door te lopen om te ontdekken waarom jouw kliko niet geleegd is.
- Controleer de afvalkalender.
Hoewel je er waarschijnlijk honderd procent van overtuigd bent dat je de kliko op de juiste dag aan de weg hebt gezet, komt het toch nog vaak voor dat dit niet het geval blijkt te zijn. Het gebeurt met name vaak rond de feestdagen, omdat er dan een afwijkende afvalkalender is. Controleer daarom eerst de meest actuele afvalkalender van jouw gemeente. Je kunt dan ook meteen zien wanneer het volgende inzamelmoment is. - Beheer je afval.
Het is ook belangrijk om te controleren of je de container op de juiste manier aangeboden hebt. Zit de container niet te vol? Is de kliko niet te zwaar? Stond hij op de juiste plek? Heeft iemand hem wellicht verplaatst? Zijn de containers van de buren geleegd? - Neem contact op met de gemeente.
Als je zeker weet dat bovenstaande zaken allemaal in orde zijn, kun je contact opnemen met jouw gemeente. In (bijna) iedere gemeente is er een speciaal nummer of e-mailadres waar je terecht kunt met vragen over een niet geleegde kliko. Vaak is er ook een speciaal online contactformulier. Leg de situatie uit en vraag waarom de kliko niet geleegd is. - Installeer de afval-app
Installeer de afval-app van jouw afvalverwerker op je telefoon. Daar kun je altijd de actuele afvalkalender voor jouw adres zien. Ook kun je notificaties instellen die je eraan helpen herinneren wanneer de container aan de weg moet. Bovendien krijg je meldingen van het laatste nieuws, wijzigingen in de afvalkalender en andere mededelingen rondom afval in jouw regio.
Kliko extra laten legen
Is jouw kliko niet geleegd en wil je de container extra laten legen? In sommige gemeenten is het mogelijk om een extra lediging aan te vragen.
Let wel op: Hier zijn soms extra kosten aan verbonden. Je kunt een extra leging aanvragen via:
- De gemeente
- Jouw afvalverwerker (Renewi, Circulus-Berkel, Meerlanden, Omrin, PreZero, ROVA, Saver, Reko, Dar, Twente Milieu, GAD, Cyclus, de Milieudienst of een andere afvalverwerker).
- Ook kun je afval natuurlijk tijdelijk naar de milieustraat in jouw gemeente brengen.