Kun je statiegeld flessen uit het buitenland in Nederland inleveren?

Kun je statiegeld flessen uit het buitenland in Nederland inleveren? Massaal gaan we met zijn allen het hele jaar door op reis. Bovendien gaat een groot gedeelte van Nederland met de auto op vakantie. Heb je in het buitenland boodschappen gedaan en neem je deze mee naar Nederland? Dan kan het maar zo dat je flessen, blikjes of zelfs kratten hebt waar statiegeld op zit. Kun je deze buitenlandse statiegeld flessen, blikjes of kratten ook weer in Nederland inleveren? Wij zochten het voor je uit!

Statiegeld uit het buitenland in Nederland inleveren

Statiegeld uit het buitenland in Nederland inleveren

Kun je statiegeld uit het buitenland inleveren in Nederland? Het kan natuurlijk voorkomen dat je met de auto op vakantie bent geweest en dat je boodschappen uit het buitenland mee terug hebt genomen. Of je nou een krat bier, flessen frisdrank of blikjes in het buitenland hebt gehaald, er kan maar zo eens statiegeld op zitten. Dan wil je het liefst natuurlijk die statiegeldflessen uit het buitenland ook weer in Nederland inleveren. Maar kan dit ook?

Het simpele antwoord is: Nee, je kunt buitenlandse flessen met statiegeld niet in Nederland bij de supermarkt inleveren. Ook voor kratten, blikjes en andere producten waar statiegeld op zit, krijg je in Nederland geen statiegeld terug. Dit komt omdat er geen Europees systeem is om statiegeld te verdelen. Op de flessen die in Nederland ingeleverd worden moet het statiegeldlogo en de zogeheten EN-code staan.

Statiegeld krat bier uit buitenland in Nederland inleveren

In de toekomst wel buitenlandse statiegeld flessen in Nederland inleveren

Toch wordt er wel degelijk gekeken naar een oplossing. Verschillende organisaties kijken naar de mogelijkheden om ook buitenlandse flessen in een ander land te kunnen inleveren.

Welke flessen uit het buitenland kun je niet inleveren voor statiegeld in Nederland?

Er zijn natuurlijk verschillende soorten flessen die je misschien meegenomen hebt van je reis. Je kunt hierbij denken aan:

  • Kleine flessen.
  • PET-flessen.
  • Blikjes.
  • Kratten bier.
  • Kratten frisdrank.

Al deze flessen kun je in Nederland niet inleveren. Je moet het dus in het land waar je het gekocht hebt weer inleveren voor statiegeld. Het kan zijn dat dit in de toekomst nog gaat veranderen. Met name winkels die nu nog goedkope flesjes en blikjes importeren vanuit het buitenland, moeten deze in Nederland nu eigenlijk voorzien van statiegeld.

Wat kun je doen met statiegeld flessen uit het buitenland?

Je kunt de flessen natuurlijk terugbrengen naar het land waar je ze gekocht hebt. Daar krijg je namelijk wel statiegeld terug. We gaan er even vanuit dat je hier geen zin in hebt. Dan kun je de flessen gewoon in de vuilnisbak gooien. De plastic flessen mogen bij het PMD-Afval. Ook de blikjes kun je bij het PMD-afval weggooien. Glazen flesjes met statiegeld, zoals bierflesjes, gooi je in de glasbak weg.

Gas flessen uit een ander land in Nederland inleveren

Het statiegeldsysteem op gasflessen werkt iets anders. Die kan je soms wel en soms niet omruilen. De Benegas gasflessen kun je alleen in Nederland en België omruilen. Andere gasflessen kun je mogelijk wel met statiegeld omruilen in een ander land.

Eén gedachte over “Kun je statiegeld flessen uit het buitenland in Nederland inleveren?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *