Lachgas weggooien

Lachgas weggooien

Lachgas weggooien? Waar moet je lege lachgas flessen weggooien? Met name onder de jeugd is lachgas steeds populairder. Hoewel het tegenwoordig illegaal is en als drugs gezien wordt, gebruiken jongeren lachgasballonnen nog steeds massaal.

Deze lachgas ballonnen worden gevuld door lachgas dat verkocht wordt in lachgas flessen of lachgas cilinders. Omdat lachgas nu illegaal is, worden veel lachgas flessen illegaal gedumpt. Ook verdwijnen veel lachgas flessen bij het restafval. Dit zorgt bij het verbranden voor schade aan de verbrandingsovens.

Maar waar mag je lachgas dan wel weggooien? En in welke container horen lege lachgas flessen? In dit artikel vertellen we je alles over het weggooien van lege lachglas flessen. Ook leggen we uit waarom je geen boete krijgt als je lachgas inlevert.

Lachgas weggooien

Lachgas weggooien

Net zoals alle lege bussen waar druk op staat moet je deze op de juiste manier weggooien. Dit geldt dus ook voor lachgas bussen. Je kunt deze inleveren bij de milieustraat in jouw gemeente. De lege lachgasbussen vallen namelijk onder gevaarlijk afval.

Lege lachgas bus weggooien

Net als alle andere soorten “gevaarlijk afval” moet je deze naar de milieustraat in jouw gemeente brengen. Daar is een speciaal inzamelpunt voor lachgas en andere (spuit) bussen onder druk.

Waar moet je lachgas weggooien?

Een lege lachgas bus moet je inleveren bij een speciaal inleverpunt. Deze vind je bij de milieustraat, het afvalbrengstation of de vuilstort bij jou in de gemeente. Op die locaties vind je soms zelfs een speciaal inleverpunt voor lege lachgas cilinders.

Met name in de grote steden zijn er speciale inleverpunten voor lege lachgascilinders. Zo is er bijvoorbeeld in Amsterdam bij de milieustraat zelfs een speciale balie om lachgas in te leveren.

Kijk bij jouw gemeente of daar ook een speciaal inleverpunt voor lachgas is.

Lachgastanks en lachgascilinders weggooien

Lachgas wordt verpakt in lachgastanks of lachgascilinders. Heb je een lege lachgastank en wil je deze weggooien? Dan moet je rekening houden met het volgende:

  1. Gooi lachgascilinders NOOIT bij het restafval.
  2. Gooi lege lachgastanks niet zomaar weg in de natuur. Je wilt niet dat lachgas als zwerfafval eindigt.
  3. Breng je lege lachgas cilinder naar de milieustraat in jouw gemeente. Daar is een apart inzamelpunt voor lachgas.

Wat te doen met gevonden lachgas flessen?

Heb je een lachgas cilinder gevonden? Dan wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Zie je ergens een lachgascilinder liggen? Dan kun je deze gewoon meenemen. Je kunt hem vervolgens inleveren bij de milieustraat of het afvalbrengstation in jouw gemeente. Er zijn zelfs een aantal gemeenten die geld geven voor het inleveren van lege lachgas bussen.

Kun je een boete krijgen als je lachggas inlevert?

Als je een lege lachgascilinder of lachggastank inlevert kun je hier geen boete voor krijgen. Als je een lege bus lachgas in gaat leveren, valt dit namelijk onder gevaarlijk afval. Het hoort dan dus niet meer bij drugs. Als je een lege lachgas bus in gaat leveren, lever je dus geen drugs in.

Je wordt dus niet opgepakt als je een lege lachgas cilinder inlevert bij de milieustraat in jouw gemeente. Ook krijg je geen boete.

Hoeveel statiegeld zit er op lachgas?

Bovendien kun je soms ook geld verdienen met het inleveren van (lege) lachgas flessen. Omdat lachgas tegenwoordig verboden is, zit er geen statiegeld meer op de flessen. Toch zijn er een aantal plekken waar je geld krijgt als je lege lachgas flessen inlevert.

Sommige gemeenten en afvalverwerkingsbedrijven geven daarom een vergoeding als je gebruikte lachgas flessen inlevert. Dit doen ze om twee redenen:

  1. Ze voorkomen zo dat lachgas in de natuur terecht komt. Lachgas flessen zijn namelijk extreem slecht voor het milieu.
  2. Ze willen niet dat lachgas flessen bij het restafval weggegooid worden. Omdat lachgas explodeert in de verbrandingsoven, zorgt dit voor heel veel schade aan de ovens.
Lachgas cilinders die op een bult gegooid zijn

Lachgastank weggooien gevaarlijk

Het weggooien van een lachgastank bij het restafval is erg gevaarlijk. Restafval wordt namelijk verwerkt in een verbrandingsoven. Een lachgas bus staat onder druk. Daardoor explodeert een lachgas bus in de verbrandingsoven van het afvalverwerkingsbedrijf. Dit levert niet alleen schade aan de verbrandingsoven op, maar ook gevaar voor de medewerkers van het afvalverwerkingsbedrijf. Gooi dus nooit een lege lachgas bus bij het restafval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *