Last van fruitvliegjes?

De zomer, een heerlijk seizoen voor veel mensen. Het lekkere weer komt eraan en dat betekent heerlijk genieten van de lange zwoele zomeravonden. Ook een seizoen dat de beste fruitsoorten tot z’n recht komen. Zoete aardbeien, de sappige watermeloen of de rijpe nectarines zijn zomaar een greep uit het assortiment van wat de zomer te bieden heeft. Maar deze tropische temperaturen nemen ook vaak vele ongenode gasten met zich mee. Fruitvliegjes zijn vaak een ware plaag en zorgen ervoor dat het fruit er een stuk minder aantrekkelijk bij ligt. Daarom in dit artikel tips over hoe jij fruitvliegjes kan voorkomen én hoe je ze verwijderen.

fruitvliegjes

Zijn fruitvliegjes schadelijk voor de gezondheid?

Fruitvliegjes worden aangetrokken door de zoete geur en warmte van rotting van fruit en groenten. Vaak leggen deze insecten hun eitjes op of in de buurt van rottend fruit of fruit dat erg rijp is. Dit geldt voor binnenshuis maar ook buitenshuis bijvoorbeeld in je kliko. Wil je weten hoe je maden in je kliko voorkomt, klik dan hier!

De fruitvliegjes zijn in het beginsel niet schadelijk voor de gezondheid. De vliegjes verspreiden bacteriën, gistcellen en schimmels welke bijdragen aan het versnellen van het rotting proces van fruit. Echter, wanneer je merkt dat je last hebt van fruitvliegjes zorg er dan voor dat je altijd je fruit even goed wast voordat je het opeet. Daarbij let goed op of het fruit niet rot is. Mocht het toch een keer voorkomen dat je per ongeluk iets binnenkrijgt dan is dit niet schadelijk, lekker is anders.

Hoe voorkom ik fruitvliegjes?

Zoals met zoveel dingen is voorkomen beter dan genezen. Cliché maar zeker waar. Dit geldt dan ook voor fruitvliegjes. Zoals hierboven vermeld komen de insecten af op de zoete / warme geur die zo kenmerkend is voor rottend fruit. Met hun gistcellen en bacteriën versnellen ze dit rotting proces ook nog eens, wat weer resulteert in nog meer fruitvliegjes. Maar hoe voorkom je nou deze ellendige beestjes. Hieronder staan een aantal tips die helpen bij het voorkomen van fruitvliegjes;

  • Laat geen aangesneden fruit lang achter op je aanrecht
  • Maak gebruik van kleinere vuilnisemmers voor je GFT zodat je vaker het afval afstort
  • Dek je fruitschaal af met een vliegenkap
  • Maak regelmatig je “werkplekken” schoon, zoals aanrecht snijplanken etc.
  • Maak je afvalemmer regelmatig schoon
  • Maak je kliko schoon

De kleinere afvalemmers voor het aanrecht zijn prima geschikt om te voorkomen dat het GFT afval te lang bij jou in de keuken blijft staan. Dit draagt ook bij aan de toename van de fruitvliegjes. Ben je benieuwd waar je deze afvalemmers kunt aanschaffen klik dan op onderstaande button.

Fruitvliegjes vangen?

Er zijn verschillende producten op de markt voor het vangen van deze kleine vervelende beestjes. Er gaan online ook veel verschillende verhalen over de aanpak. Volgens de een zou het proberen te vangen juist weer anderen aantrekken en volgens de ander los je hiermee het probleem op. Wat voor ons de best geteste manier is, is tevens ook de meest goedkope manier met gewoon huis, tuin en keuken middelen die iedereen in huis heeft. Voor een simpele fruitvliegen vanger: leg een (rottend) stukje fruit afgedekt met huishoudfolie in een schaaltje. Prik hier vervolgens wat gaatjes in met bijvoorbeeld een tandenstoker. Je zult zien dat gedurende de dag /  nacht de fruitvliegjes hier op af zullen komen maar niet meer terug kunnen.

Ben je toch op zoek naar ander alternatief, bekijk dan hier het volledige aanbod.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *